Uzun bir süre, yıllarca, hatta on yıllarca sürebilecek karşılıksız aşk birkaç farklı şekilde son bulur. Eğer birey sonunda karşılık görürse duyguları genelde yatışır ve hatta bitebilir.
Bazen bir kişiye karşı çok güçlü romantik bir yakınlık hissederiz. Ancak bu duygu bizde böylesine güçlüyken karşımızdaki kişi bizimle aynı şekilde hissetmez. Bu durum, karşılıksız aşk olarak adlandırılır. Tek yönlü bu deneyim, aşık olan kişi için sadece üzüntü verici bir durum değildir.
Günümüzde sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte platonik aşk kavramı da yaygınlaşmıştır. Platonik aşk ne demek sorusunu soran kişiler için duyulan masum ve tamamen karşılıksız, tek taraflı yaşanılan aşk şeklinde yorumlanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Kültürden kültüre, kişiden kişiye değişiklik gösterse de aşk, en genel tabiri ile bir kişiye olan sevgi ve o kişiye bağlanma duygusu ile tabir edilir. Platonik aşk ise tek taraflı olan karşılığı olmayan bir aşktır.
Platonik aşkın da etkileri kişisel özelliğinize, kişisel yapınıza göre değişiyor. Ama duygu olarak platonik aşk, insanları mutlu eden ve bu mutluluk sayesinde özellikle de kalp sağlığı açısından yararlı olan bir histir, bir duygudur. Platonik aşk kalbe yararlıdır.
Erotomani, Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından uluslararası bir tanı aracı olarak kullanılan, Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı'na göre; bireyin, başka bir kişinin kendisine âşık olduğuna dair sanrılarından oluşan paranoid bir durumdur.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Erotomani en kısa tabiriyle; herkes bana aşık sendromudur. Karşılıksız aşk ya da platonik aşk olarak bilinir. Halk arasında eros hastalığı olarak da isimlendirilir. Bir kişinin kendisine yoğun bir şekilde aşık olduğunu düşündüren nadir bir zihin hastalığıdır.
Ayrıca aşk, genellikle, muhatabın güzelliğine bakmaksızın ve insanın iradesi dışında gönülde meydana gelen coşkun bir sevgi potansiyelidir ki, bir açıdan –imtihan için verilen- bir musibettir.
Karşılıksız yaşanan aşk ile birlikte duyulan üzüntü sonrasında sağlık sorunları yaşanabileceğini belirten Avrasya Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Celal Gölgeci, bu sağlık sorunlarından en önemlisinin de kalp yetmezliği olduğunu ifade etti.
Profesör Brown, acı hissinin genellikle 6 ay ile 2 yıl içinde azaldığını söylüyor. Ancak bu acı natürel sürecin bir parçası.
İmkansız aşk, karakterleri yaşları statüleri birbirinden aşırı farklılık gösteren insanların tek taraflı olarak birbirini sevmesidir. Karakter çok fazla değişmeyeceğinden engelleri aşmak çoğunlukla hayal olarak kalır. Örnek, bir futbolcuya, bir şarkıcıya kendinden çok genç ya da çok yaşlı birine duyulan aşklardır.
Platonik aşk yalnızca bir insanın zihninde yaşayan derin sevgiye dayanır. Düşlerde kalmakla yetinmek zorunda olan sevgi ise farklı duygular hissettirebilir. Kimileri için platonik aşk gerçek aşkın ta kendisiyken bazıları içinse ulaşılamaz bir hayalin peşinde aşk acısı çekmektir.
Mantıklı aşk(pragma), 'arkadaşça aşk' ve 'oyun gibi aşk' türlerinin bir bileşimidir. Birlikte olunacak kişinin, eğitim, meslek, aile gibi bazı özelliklerinin önemli olduğu, ilişkinin uyumuna ve devam edeceğine, olumlu bir gelecek sağlayabileceğine inanılan aşk türüdür.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Platonik aşk, bir diğer biçimle karşılıksız aşk; aşkı deneyimleyen ve peşine düşen kişinin, aynı biçimde bu aşkı deneyimlemeyen ve reddedici bir konumda olan kişiye karşı beslediği aşk olarak tanımlanıyor4.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Aşık olmak günah değildir.
Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye yani maşuka aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar.
Bu düşüncelerin yoğunluğu ve yarattığı sıkıntı nedeniyle günlük yaşamı olumsuz yönde etkilenir. Platonik, gerçekte var olmayan, düşte kalan, hep öyle kalması istenilen anlamına gelmektedir. Platonik takıntı kavramı, takıntılı aşk, aşk bağımlılığı ya da ilişki bağımlılığı olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri