2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Kars nüfusuna kayıtlı olan 962 bin 726 kişinin %26,1'inin (251 bin 394 kişi) Kars il sınırları içerisinde, %73,9'unun (711 bin 332 kişi) ise diğer illerde yaşadığı tespit edildi.
Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars ili, tarihsel olarak pek çok etnik gruba ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kentte “Azeri”, “Türkmen”, “Kürt”, “Terekeme” ve “Yerli” olarak adlandırabileceğimiz beş etnik topluluk yaşamaktadır.
Kars etnik ve meshepsel olarak farklılıklar arzeden bir ilimizdir. Kars'ta Türk, Kürt ve hatta Alman dahi yaşamaktadır. Meshepsel olarak ise Sünni, Caferi ve Aleviler yaşar. Sünniler daha kalabalıktır.
Kars nüfusu 2022 yılına göre 274.829'dir. Bu nüfus, 140.724 erkek ve 134.105 kadından oluşmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye' de bundan daha eski “Türkçe” isim taşıyan bir şehrimiz daha yoktur. Eski Türkçe'de “Karsak” karnının altı beyaz 75-80 cm. boyundaki çöl tilkisinin adıdır. Bu hayvanı totem edindiklerinden Kıpçaklar'ın “Karsak ” boyuna da bu ad verilmiştir.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
1877'de Kars'ı ele geçiren Ruslar 1878'de, Berlin Antlaşması'yla da bölgeyi sınırlarına katmıştır. 1878'de Kars merkezli Karskaya Oblast idari birimi kurulmuş; Oblast Kars, Ardahan, Oltu ve Kağızman olmak üzere 4 alt-bölgeye bölünmüştür.
Din ve mezhep yapısı: Kars'ta yaşayan Müslümanların bir kısmı Şii ve bir kısmı Sünni'dir. Azerilerin büyük bir bölümü şehirde yaşayan Türkmenler'le birlikte kentin Şii (Caferi) nüfusunu oluşturmaktadır.
Demografik yapı olarak Türkler, Kürtler ve Zazalar'dan oluşur. Selim kent merkezinde ağırlıklı olarak Karapapak Türkleri ikamet etmektedir. Bunlar Oğuz boylarından olan oğuz Türklerinden bir kol olarak, daha ziyade Bolşevik ihtilalinden sonra Rusya ve Gürcistan'dan Kars'a gelerek yerleşen Türk boyudur.
Yüzde 50-55 civari Kürt, yüzde 30-35 civari Azeri/Terekeme nüfusu oldugu söylenebilir. Hatri sayilir Ermeni nüfusta vardir. Yanlış bir tesbit. 300.000 küsürlük Kars'ın büyük çoğunluğu Türk (Azeri/Terekeme/Türkmen vs.), biraz daha az bir nüfusu sonradan yerleşme Kürt ve çok küçük azınlıklar olarak Ermeni ve de Zaza'dır.
Yerel diller
Kuzeybatı Kafkas dilleri: Adigece, Kabardeyce, Ubıhça, Abhazca ve Abazaca. Kuzeydoğu Kafkas dilleri: Nah (Çeçence, İnguşça, Batsça vb.) ve Dağıstan dilleri. Güney Kafkas dilleri: Lazca, Gürcüce, Megrelce vb.
Karslılar, Adana ilinin Çukurova ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kars'ın nesi meşhur dendiğinde çoğunun aklına peynir çeşitleri gelir. Hayvancılığın ön planda olduğu şehirde Kars nesiyle meşhur sorusunun öncelikli cevabı süt ürünleridir.
Osmanlı Devleti dönemi
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
Kars (Ermenice: Կարս veya Ղարս Gars, Azerice: Qars, Kürtçe: Qers, Rusça: Карс Kars), Kars ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin rakımı en yüksek il merkezlerinden biri olan, köyleri ile birlikte nüfusu 100 bini aşan (Şehir merkezi: 90.523, toplam: 118.201) şehirlerinden biridir.
Kars'ta Kızılbaş olarak 8.000'den fazla Türk vardır. Kars ve Ardahan mülhaka- tında Kızılbaş nüfus 30-40.000 kadardır. Bunlar içinde en çok ehemmiyet verilecek- ler sınır üzerindeki Posof kazasındaki Türkmenlerdir.
Defile sonrası moda dünyasının efsane ismi Kenzo Takada; Raşit Bağzıbağlı'yı backstagede ziyaret ederek, tebriklerini sundu. Raşit Bağzıbağlı ise; “Moda dünyasının dev ismi Kenzo Takada'nın benim defilemi izlemesi benim için büyük onur ve gururdur.” dedi…
Kâzım Karabekir, Osmanlı Devleti'nin son döneminde ve Millî Mücadele yıllarında çok önemli askerî görevlerde bulunmuş, üstlendiği görevlerin hemen hemen hepsini başarmış seçkin bir komutan ve Cumhuriyet döneminde de siyasî alanda önemli hizmetlerde bulunmuş büyük bir devlet adamıdır.
Kurtuşul Savaşı sırasında 15'inci Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa, 30 Ekim 1920'de Kars'ı kurtarır ve Kars Kalesine Türk Bayrağı çekilir. 16 Mart 1921 Moskova Antlaşması ile Kars Türkiye'ye iade edilir.
Kars bölgesinde yazlar ılık, kurak ve açık ve kışlar dondurucu, karlı ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde -15°C ila 26°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -22°C altında ve 30°C üzerinde olur.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
Kars Doğu Anadolu Bölgesi'nin en soğuk bölgesinde yer almaktadır. İlde Doğu Anadolu yüksek yayla iklimi görülür. Kars'ta kışları uzun ve sert, yazları ılık hatta serince geçen bir iklim vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri