Kredi kartı ile yapılan alışverişler iş yerleri için bir maliyet doğurabiliyor. Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil.
Banka kartıyla veya kredi kartıyla yapılan ödemelerden ekstra ücret alınması kesinlikle yasal değil.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, üye iş yerlerinin, tek çekim yapılan kredi kartlarında tüketiciye komisyon adı altında ayrıca bir ücret yükleyemeyeceğini belirterek, "Bunu yapması suç teşkil eder. Hiçbir iş yerinin bankaya ödediği komisyonu tüketiciye yükleme hakkı yoktur." dedi.
En çok oteller ve kuyumcuların yaptığı kredi kartına farklı, nakde farklı fiyat uygulaması Banka Kartları Kanunu'na göre suç. En çok oteller ve kuyumcuların yaptığı kredi kartına farklı, nakde farklı fiyat uygulaması Banka Kartları Kanunu'na göre suç.
Bankalar, pos cihazı kullanan işletmelere uyguladığı 0.49-0.79 seviyesindeki komisyon oranını yüzde 3.5'e çıkardı.
İlgili 21 soru bulundu
Kredi kartı komisyonu, kredi kartı işlemleri sırasında alınan bir ücret veya komisyondur. Bu ücret, kredi kartı sahibinin veya işyerinin işlem yaparken ödediği bir ek maliyettir.
Bankalar hesap açmak için veya kullanılmayan hesap için herhangi bir ücret veya komisyon almamaktadır. Yani banka hesabı açmanın kişiye herhangi bir zararı yoktur. Ancak bankaların havale, EFT gibi transfer işlemlerinde aldıkları belirli bir komisyon oranı vardır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankaların kredi kartı ile yapılan alışverişlerde üye iş yerlerinden alabileceği komisyon oranını yüzde 1.6 üst sınır ile belirlediğini daha önce sizlere aktarmıştık. Söz konusu yüzde 1,60'lık komisyon sınırı 1 Kasım yani yarından itibaren uygulanmaya başlanacak.
Kredi kartı ile altın alırken ödenen komisyon oranı, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genellikle, bankalar %2 ila %5 arasında bir komisyon oranı uygular. Örneğin, kredi kartı ile 1000 TL'lik bir altın alışverişi yapılırsa, 1020 TL ila 1050 TL arasında bir ödeme yapılması gerekir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Banka kredisi almaya aracılık eden kişinin komisyon alması helal olur mu? Kişi veya firmanın bankadan alacağı faizli krediye aracılık edilmesi karşılığında komisyon adı altında ücret alınması helal olmaz.
Günümüzde çağdaş bir ödeme aracı olarak kabul görmüş olan kredi kartları paranın yerine geçmiştir. Kredi kartları sahiplerine nakit para gerektirmeksizin alış veriş yapma, yaptığı alışverişleri 36 aya kadar varan taksitlerle ödeme ve limitler dahilinde nakit para çekme imkanı sağlamaktadır.
Komisyon, belirli bir iş yapıldığı zaman belirli bir miktar para veya malın alınması anlamına gelmektedir. Bundan dolayı bir iş yapan kişi yaptığı iş karşılığında komisyon almaktadır. Komisyon kelimesi birçok alanda kullanılmaktadır. Yani bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Komisyon ücreti genel bir tabirle belirli işi gerçekleştiren kişi ya da kurumun elde edilecek olan toplam gelir üzerinden aldığı belirli orandaki yüzdelik pay şeklinde ifade edilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın yaptığı hizmet karşılığında iş yeri sahiplerinden komisyon alması faiz olur mu? Bir iş veya bir hizmet ya da mal karşılığında alınan bedel helaldir.
Kredili mevduat hesabımdan (KMH) para çektiğimde herhangi bir ücret öder miyim? Banka kredili mevduat hesabı üzerinden kredi kullandığınızda faiz dışında sizden başka bir ücret talep edemez.
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
Kredi kartı ile altın alırken ödenen komisyon oranı, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genellikle, bankalar %2 ila %5 arasında bir komisyon oranı uygular. Örneğin, kredi kartı ile 1000 TL'lik bir altın alışverişi yapılırsa, 1020 TL ila 1050 TL arasında bir ödeme yapılması gerekir.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
2023 yılı 1 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere TCMB'nin belirlediği akdi faiz (nakit çekiminde uygulanabilecek en yüksek faiz) aylık %4,42'dir.
Ziraat Katılım Bankkart ücretsiz kartınız için kart aidat ücreti ödemezsiniz. 750 TL ve altındaki temassız alışveriş işlemlerinizi şifre girmeden gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi kartı üyelik ücreti yıllık olarak tahsil edilmekte olup, ücret bilgileri sitemizde Faiz ve Ücretler bölümünde yer almaktadır. Banka kartı ürünlerimiz ve Bankkartların banka kartı özelliği için herhangi bir kart ücreti bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri