Kartal yirmi mahalleden oluşmakta olup, 2186 adet cadde ve sokağa sahiptir.
Küçükçekmece'de 28 bin 156, Silivri'de 26 bin 630, Beyoğlu'nda 24 bin 992, Maltepe'de 24 bin 685, Esenyurt'ta 23 bin 800, Kartal'da 23 bin 702, Kağıthane'de 23 bin 690, Sultanbeyli'de 23 bin 275, Sultangazi'de 22 bin 923, Eyüpsultan'da 22 bin 137, Gaziosmanpaşa'da 21 bin 161 adet bina bulunuyor.
Kartal, 1908 yılına kadar Üsküdar Mutasarrıflığı'na bağlı Sancak olarak idare edilmiş, bu tarihten sonra İstanbul iline bağlı bir ilçe olmuştur.
Doğusunda Pendik, batısında Maltepe, kuzeyinde Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleri, güneyinde ise Marmara denizi ile çevrilidir.
Kartal yirmi mahalleden oluşmakta olup, 2186 adet cadde ve sokağa sahiptir. Yüzölçümü Aydos Ormanı dahil 391,73 km²'dir.
İlgili 44 soru bulundu
Atmacagiller ailesinin bir üyesi olan şah kartal dünyada Kıbrıs da dâhil olmak üzere Güney Avrupa'dan Güney Rusya'ya kadar geniş bir alanda yaşar. Türkiye'de ise özellikle İç Anadolu ve Ege taraflarında görülür. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle kartal türleri içinde en iri olanıdır.
"Kartal" adını ilk defa sahilde balık avlamak için gelip buraya yerleşen "Kartelli" isminde bir balıkçıdan almıştır. Bizans zamanında, liman önemi taşıyan bu beldeye "Kartalimen" denildiği de bilinmektedir. Kartal İlçesinin tarihî gelişimini 6. asrın başlarından itibaren tetkik etmek mümkündür.
1908 meşrutiyetin ilanında Üsküdar Mütasarrufluğuna bağlı sancak olan Kartal`ın bir beldesi olan Maltepe, bu tarihten sonra da İstanbul İline bağlı ilçe olan Kartal`ın bağlısı olarak kalmış 3 Haziran 1992 tarih ve 21247 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3806 Sayılı Kanunla da bağlısı olduğu Kartal`dan ayrılarak İstanbul ...
Kartal, Kocaeli Yarımadası'nın kuzey batısında, Marmara Denizi'nin kıyısında, İstanbul Anadolu yakasının en eski yerleşimlerinden biri. İsmini, Kartal koyuna gelip balık avlayan ve geçimini bu yolda sağlayan “Kartelli” isimli bir balıkçıdan almış: “Kartalimen”.
Kartal İlçesi İstanbul'da yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Kartal İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir.
İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca Osmanlı döneminde de ayrı bir kazaydı. Nüfus olarak Adalar ve Şile'den sonra İstanbul'un en seyrek nüfuslu ilçelerinden biridir. Batısında Tekirdağ ili ve Silivri; kuzeyinde Karadeniz; güneyinde Büyükçekmece ve doğusunda Arnavutköy'le komşudur.
Türkiye nüfusunun yüzde 18,34'ünün ikamet ettiği İstanbul'un ilçelerinden Esenyurt'un nüfusu, 2023'te bir önceki yıla göre 5 bin 564 kişi gerileyerek 978 bin 7 kişiye düştü. Buna rağmen "Türkiye'nin en kalabalık ilçesi" ünvanını koruyan Esenyurt'u, 939 bin 497 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi izledi.
KARTAL'IN NÜFUSU 474 BİN 514 OLDU
Buna göre Kartal'da ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2020 tarihi itibari ile bir önceki yıla göre 3 bin 838 kişi artarak 474 bin 514 oldu.
Tribünlerden gelen sesin sahibi Mehmet Galin isimli bir balıkçıdır. Voleci Şeref lakabıyla maruf Şeref Görkey'in voleyle attığı 3 muhteşem gol ve kaptan Hakkı'nın, Şakir'in ve Şükrü'nün birer golüyle sahadan 6-0 galip ayrılırlar. Bu maçın ardından, Beşiktaş'ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur.
Kara Kartal sembolü
19 Ocak 1941 tarihinde, Şeref Stadı'nda Beşiktaş'ın Süleymaniye takımıyla oynadığı bir maçta, Beşiktaş takımının hücum ettiği tribünde bulunan Mehmet Galin isminde bir taraftarın "Haydi Kara Kartallar, Hücum edin Kara Kartallar"... şeklinde tezahürat yapmıştır.
Alışveriş ve yaşam merkezleri, hastaneler, üniversite ve okullar açısından zengin bir ilçe olan Kartal, hayatın merkezinde konumlanıyor olmasına rağmen uzun sahil şeridi, adalara ve Aydos Ormanı'na yakınlık gibi özellikleriyle aynı zamanda doğayla iç içe bir yaşama imkan tanıyor.
İsim. Maltepe adı Höyük, Tümülüs gibi içinde hazine ve define veya küp dolu altınların yığıldığı tepe anlamına gelir. Kocaeli Yarımadası'nın Türkler tarafından fethinden sonra Türkler, Dragos'la ilgili birkaç efsaneye dayanarak bu ismi vermiştir.
İSTANBUL'UN ANADOLU YAKASI'NDA HANGİ İLÇELER VAR? Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.
Kartal ismi, doğrudan bu büyük ve güçlü yırtıcı kuşu simgeleyen bir kelime olarak Türkçe kökenlidir.
Tarihi ve Coğrafi Yapısı
1870 yılında çıkarılan bir nizamnameyle Kartal bir Kaymakamlık olarak teşkil edilmiştir. 1871 Vilayet Nizamnamesi gereğince Kartal' da Belediye kuruldu. Kartal' ın ilk belediye reisi Yasin Ağa'dır.
Türk Dil Kurumu'na göre Kartal isminin anlamı şöyle; Kartalgillerden, çok güçlü, iri, yırtıcı kuş.
Yuvalarını yüksek kayalıklara ve uzun ağaçların üst kısımlarına yaparlar.
Kartalın hükümdarlık, güç, kuvvetle ilgili simgesel anlamları İslamiyetten sonra da devam etmiş, hatta kartal, zaman zaman arma olarak kullanılmıştır (Çoruhlu, 2000: 134). Kartal, Oğuz boylarının kuş amblemleri arasındadır.
Bursa'nın Osmangazi ilçesi 885 bin 273, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi 867 bin 193, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesi 792 bin 30, Adana'nın Seyhan ilçesi 787 bin 771, İstanbul'un Pendik ilçesi 743 bin 774 ve Ümraniye ilçesi 723 bin 760 kişiyle en kalabalık diğer ilçeler olarak sıralandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri