SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde içinde bulunduğu kurumun, sürecin veya durumun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan yöntemin adıdır.
S: Strenghts: İşletmenin güçlü/üstün olduğu yönlerin tespit edilmesi demektir. W: Weakness: İşletmenin güçsüz/zayıf olduğu yönlerin tespit edilmesidir. O: Opportunities: İşletmenin sahip olduğu fırsatları ifade eder. T: Threats: İşletmenin karşı karşıya olduğu tehdit ve tehlikelerdir.
WT Stratejisi (Zayıf Yönleri ve Tehditleri Azaltma): WT stratejisinin amacı zayıflıkları ve tehditleri minimize etmektir. Bu şekilde zayıflıklar ve tehditler göz önünde bulundurularak bunların üstesinden gelebilecek stratejiler oluşturulur.
Swot; güçlü yönler (strengths), zayıf yönler (weaknesses), fırsatlar (opportunities) ve tehditler (threats) kelimelerinden oluşur. SWOT analizi tüm bu faktörlerin organizasyonunuzun işleyişini nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlamanızı sağlar.
Weaknesses (Zayıf Yönler), Strengths (Güçlü Yönler), Threats (Tehditler) ve Opportunities (Fırsatlar) anlamına geliyor. Swot analizi ile güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmek, fırsatların farkına varmak ve bu fırsatlardan yararlanmak, tehditleri incelemek ve ortaya çıkabilecek risklere karşı önlem almak mümkün oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde içinde bulunduğu kurumun, sürecin veya durumun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan yöntemin adıdır.
SWOT analizi, iş geliştirme ve iş yönetimi için değerlendirme araçları sağlayan stratejik bir planlama tekniğidir. Bir iş içerisinde ''fırsatlar, tehditler, zayıf yönler ve güçlü yönler'' hakkında bilgi sahibi olmak, işe dair yeni bakış açıları, yeni yaklaşımlar ve fikir parçaları sağlar.
Kişisel SWOT analizi, bireylerin güçlü yönleri (Strengths), zayıf yönleri (Weaknesses), fırsatları (Opportunities) ve tehditleri (Threats) değerlendirmek için kullanılan bir araçtır.
SWOT analizi işletmenize veya projenize birçok avantaj sağlar. Mevcut durumu objektif olarak değerlendirmenize, stratejik kararlar almanıza, rekabetçi avantaj elde etmenize, riskleri yönetmenize ve paydaşlarınızla daha etkili iletişim kurmanıza yardımcı olur.
GZFT (SWOT) Analizi Nedir? Güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir.
GZFT matrisi, eldeki stratejik alternatifler arasında değerlendirmede, işletme- lerin karşılaştığı fırsat ve tehditleri nasıl eşleştirileceğini göstermeli, hem fırsat ve tehdit, hem de güçlü ve zayıf yönlerin her biri ile ilgili 5 ile 10 tane önemli tespitler ortaya koymalıdır.
TOWS MATRİSİ NEDİR? GZFT analizi ile tespit ettiğimiz güçlü yönlerimizi yakaladığımız fırsatlarla pekiştirmek, okul/kurumumuzun dış tehditlere karşı hassasiyetini azaltmak ve zayıf yönlerimizi güçlendirmek için, yine bu durumları kendi lehimizde kullanarak geliştirdiğimiz stratejilerdir.
PEST Analizi, Politik, Ekonomik, Sosyal ve Teknolojik faktörlerin incelenerek, önemli ve hemen harekete geçilmesi gerekenleri tespit etmek ve bu faktörlerin, olumlu veya olumsuz, kimleri etkilediğini ortaya çıkarmak için yapılan bir analizdir.
GZFT Analizi Yaparken Nelere Dikkat Edilir? Güçlü ve zayıf yönler değerlendirilirken objektif olunmalıdır. Güçlü yönler tespit edilirken fazla abartıya kaçılmamalı ve zayıf yönler de tespit edildikten sonra herhangi bir sebeple analiz dışı bırakılmamalıdır.
Güçlü yönler, her bireyin kendi içinde barındırdığı ve zaman içerisinde deneyim, eğitim ya da kişisel gelişimle şekillenen özelliklerdir. Bu yönler, bazen doğuştan gelen yeteneklerle de ilişkilendirilir. Ancak önemli olan, bu güçlü yönlerin farkında olmak ve onları etkili bir şekilde kullanabilmektir.
Kişisel yani bireysel SWOT Analizi, bir bireyin kendi güçlü yönlerini (Strengths), zayıf yönlerini (Weaknesses), fırsatlarını (Opportunities) ve tehditlerini (Threats) değerlendirdiği bir analiz yöntemidir.
Bireysel ya da sektörel başarı elde etmek isteyen pek çok kişi “SWOT Analizi Nedir?” sorusunu merak eder. SWOT, geniş çaplı ölçeklerle değerlendirmeler yapmanızı sağlayan bir analiz aracıdır. Çok yönlü argümanlarla hazırlanan SWOT tablosu, işletmelerin karşılaşabileceği tehdit ve fırsatları analiz eder.
Swot analizi herkesin yapabileceği basitliktedir. Kolay öğrenilir, kolay uygulanır. İki aşamadan oluşur: Önce, güçlü yönler, zayıflıklar, mevcut fırsatlar ve tehditleri ayrı ayrı listeler halinde sıralanır.
SWOT kelimesi, hem kişiler hem de işletmeler için 4 ana kelimenin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşmaktadır. Bunlar; Strengths (güçlü yönler), Weaknesses (zayıf yönler), Oppurtunities (fırsatlar) ve Threats (tehditler) kelimeleridir.
SWOT Analizi yaptıktan sonra, izlenecek yol veya stratejik plan ne olmalıdır? İşte, esas sorular bunlardır. SWOT Analizi, sadece bir durum tespitidir. Mevcut durum analizi yapıldıktan sonra, alınacak kararlar veya stratejik yol haritasının belirlenmesi için bir de TOWS Analizi yapılmalıdır.
İşletmenin bir bütün olarak mevcut durumunun ve tecrübesinin incelenmesi, üstün ve zayıf yönlerinin tanımlanması ve bunların çevre şartlarıyla uyumlu hale getirilmesi sürecine "FÜTZ", Fırsat-Üstünlük-Tehdit-Zayıflık ( SWOT ), Strenght-Weaknesses-Opportunities- Threats ) adı verilmektedir.
SWOT analizinizin kalabalığın arasından sıyrılmasını gerçekten istiyorsanız; yalnızca mükemmel görünmekle kalmayıp, aynı zamanda etki de yaratacak bir analiz tasarlamanız gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu ise, Canva'yı kullanmaktır.
Swot bireyler tarafından kendilerini değerlendirmek ve geliştirmek için kullanılır. Bu nedenle zayıflıkları belirlemek, onları iyileştirmenin en iyi yoludur. Bu ayrıca, bir görüşme veya performans incelemesi sırasında ortaya çıkarlarsa bunları yanıtlamaya veya karşı koymaya hazırlıklı olmana da yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri