Karya bölgesi, günümüzde Aydın ve Muğla illerinin büyük bir bölümü ile Denizli ilinin batı uç kısmını kapsayan Anadolu'nun güneybatı ucunda yer almakta idi. Bu bölge genel olarak antik dönemde doğu ve güneydoğuda Frigya ve Likya, kuzeyde Lidya ve İyonya bölgeleri ile komşudur.
Karyalılar, MÖ 2. binyılının sonlarından itibaren güneybatı Anadolu'da varlıkları bilinen ve Karya uygarlığını kurmuş kavim. Başkentleri başlangıçta Mylasa'da (Milas) iken, MÖ 4. yüzyılda Mausolus tarafından Halikarnas'a taşınmış, ancak Mylasa önemini korumuştur.
M.Ö. 3000'lerde Batı Anadolu göçleriyle Yunanistan'a maden kültürünü taşıyan kavimlerden biridirler. Karyalıların sert mizaçlarına uygun olarak, kaba bir dille de konuştuğu anlatılır antik kaynaklarda.
Karya, günümüz Türkiye'sinin güneybatı kıyısına verilen antik bir isimdir. Karya'nın kuzeydeki komşusu İyonya ve doğudaki komşusu Lidya günümüzde çoğunlukla Muğla ili sınırları içinde yer almaktadır. Yörenin yerli halkı Karyalılar ve Leleglerdi (Karyalıların ardılları).
Kur'ân-ı Kerîm'de bir sayha ile helâk edildikleri bildirilen kasaba halkı. “İnsanların toplandığı yer” mânasına gelen karye, köy veya küçük kasaba gibi yerleşim merkezlerini ifade etmektedir. Ancak bu kelime Kur'ân-ı Kerîm'de, Mekke ve Kudüs dahil olmak üzere büyük şehirler için de kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Coğrafya. Karya bölgesi, günümüzde Aydın ve Muğla illerinin büyük bir bölümü ile Denizli ilinin batı uç kısmını kapsayan Anadolu'nun güneybatı ucunda yer almakta idi.
Antik Karya Uygarlığı'nın konumu gösteren harita. Antik Karya Uygarlığı, Türkiye'nin Muğla başta olmak üzere Denizli ve Aydın'ı da içine alan güneybatı bölgesinde yaşamış ve Anadolu'nun yerli halklarından biri olan Antik Çağ uygarlığıdır.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Caria Muğla bölgesinin mitolojideki adı Su perisi.
Türkiye'de Karya ismini kullanan 611 kişi bulunmaktadır. Karya en çok kullanılan 3474. isimdir.
Antik Yunan metinlerinde Karca kelimeler
En ünlü Karca kişi ismi, şüphesiz, Mausolus ya da Mausolos olan ve Pers hâkimiyeti sırasında hüküm süren bir Karya kralına (MÖ 377-353 arasında Karya'yı yönetmiştir) verilen addır.
elbette hayır farklı dönemler farklı uygarlıklar tamamen. eski yunan dediğin sanırım antik yunan. antik yunan MÖ 1200-800 yılları karanlık dönem yani yazının yeni populerleştiği ve hakkında çok şey bilinmeyen dönem.
Yunanca (Ελληνικά - Elinika) 3.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Antik Yunanca Klasik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır.
Yunanistan'ın ilk sakinlerine sıklıkla Pelasgi, yani "deniz halkı" denirdi. Yarımadanın bu sakinleri kuzeyden göçen işgalcilerin etkisi ile güneye kaçtılar. Birbiri ardı sıra gelen işgallerle güney kıyılarına ve Ege Adaları'na yayıldılar.
Karya MÖ 11. yüzyıldan MÖ 545′e kadar bağımsızlığını muhafaza etti ve özellikle başlangıçta denizcilikle uğraştılar. Kıyılarda eski Yunan kolonilerinin kurulmaya başlamasından sonra da, iç bölgelerde Karya hakimiyeti ve kültürü devam etti.
Pamfilya (Grekçe: Παμφυλία Pamphylía), Anadolu'nun güneyinde Aksu çayının doğusundan başlayarak Antalya ilinin doğusuna kapsayan antik Likya Birliği ve Kilikya arasında kalan bölgedir. Pamfilya, büyük ölçüde Hititler döneminde Tarhuntaşşa adıyla bilinen bölgeye denk düşmektedir.
Karya İsmi Kur'an-ı Kerim'de Geçiyor mu? Karya ismi günümüzde çok fazla yaygın olarak kullanılmasına rağmen Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Karya ismi Türk kökenli olan bir isimdir.
Kayra Han, Kayır Han ya da Kayrakan, Oğuzlarda ise Krayir (Altayca: Кайракан "Kayrakan", Kırgızca: Кайра), Türk ve Altay mitolojisinde yer alan yaratıcı ve baş tanrıdır. Altay, Tuva, Hakas ve Yakut mitolojilerinde ön plana çıkmaktadır. Babası ilk Tanrı olan Gök Tengri'dir, annesi yoktur.
Kayra ismi, Türkçe kökenli bir erkek ismidir ve "cömert", "kerem sahibi", "bolluk" ve "bereket" anlamlarına gelir.
Daha sonraları, Hititler (Kızılırmak yayı ve çevresi), Frigyalılar (Kızılırmak Nehri batısından Sakarya Irrmağı'na kadar), Lidyalılar (Gediz ve Menderes Irmakları arası), Urartular (Van çevresi) İyonlar (Foça ve Büyük Menderes) Anadolu'da kurulan ilk uygarlıkları oluşturmuşlardır.
Eldeki bulgulara göre ilk medeniyetlerin geliştiği yer olarak kabul edilen Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde kurulmuştur. Başlangıç ve gençlik evresi keşfedilmemiş olan Mısır Medeniyeti, Nil Nehri'nin çevresinde kurulmuştur ki zaten Herodot'a göre bu medeniyet Nil'in hediyesidir.
Karya satrapı Maussolos'a ait Bodrum [Halikarnassos] antik kentinde darb edilmiş Tetradrahmi kategorisinde olan antik sikke.
Karya Türk kökenli bir isimdir. Ayrıca hem kız hem de erkek çocukları için kullanılabilecek bir niteliğe sahiptir. Karya ismi için Arya ismi ile beraber aynı zamanda Meyra isimleri uyumlu şekilde ele alınmaktadır.
Bölge Antalya ilinin batısını, Muğla'nın güneydoğusunu ve Denizli ile Burdur'un güneyini kapsar. Tarihsel olarak sınırları batıda Dalaman Çayı, doğuda bugünkü Kemer ile sınırlıdır. En kuzeyi Burdur'un Gölhisar ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri