İngiltere Üniversite (Lisans) Kabul Şartları İngiltere'deki Üniversitelerin çoğu Türk Lise Diplomasını üniversiteye giriş için kabul ederler. Akademik Başarı olarak, Lise Diploması not ortalaması 80% ve üzeri olan öğrenciler İngiltere'deki üniversitelere direk girme şansı elde edebilirler.
Mavi diploma, üniversiteler tarafından verilen ve almış olduğunuz diplomanın lisans ya da yüksek lisans eğitiminin Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olduğunu gösteren belgedir. Mavi diploma sahibi bir öğrenci, AB üyesi tüm ülkelerde öğrenci olarak hayatlarına devam edebilir.
Tüm üniversitelerin YÖK denkliği var!
İngiliz üniversiteleri YÖK tarafından tanınmaktadır. İngiliz üniversitelerinden mezun olan bir öğrencinin sahip olduğu diplomanın Türkiye'de geçerliliği vardır.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Evet mümkün. Geçerli oluyor. mavi diploma (diploma eki) dediğimiz bir şey var. Bu bir diploma değil, sadece diplomanın yurt dışındada tanınmasını, okunmasını sağlayan bir şey.
İlgili 23 soru bulundu
Mavi Diploma ya da resmi yazışmalarda kullanılan adıyla Diploma Eki, diploma almaya hak kazanan mezunların aldığı eğitimlerin içeriğini belirten, uluslararası bir belgedir. Bu haliyle Mavi Diploma, yurt dışına çıkmak için zorunlu değil ancak faydalıdır.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği (AB) üyesi veya AB'ye üye olmamakla birlikte Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi İşbirliği tarafından akredite olmuş üniversitelerce verilen bir diploma ekidir. Öğrencinin aldığı eğitimin AB ülkelerinde tanındığını ve diplomanın geçerli olduğunu gösterir.
Diploma Denkliği
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Dünya'da ilk 1000 içerisinde bulunan Belarus State University (Belarus), Warsaw University (Polonya), Karazin University (Ukrayna) gibi üniversiteler Türkiye'den öğrencileri sınavsız olarak almaktadır. Bu ülkelerin ortalama üniversite eğitim maliyetleri yıllık 1300 – 4000 USD arasında değişmektedir.
Avrupa Birliği'ne üye olan tüm ülkelerde eğitime kolay bir şekilde devam edebilmek için Mavi diploma sahibi olmak gereklidir. Aynı zamanda eğitim tamamlandıktan sonra kolay bir şekilde iş bulunması için de mavi diploma oldukça önemlidir. Ayrıca mavi diploma sayesinde uluslararası bir düzeyde eğitim alınmış olur.
Türkiye'de lise mezunu olup, İngiltere'de üniversite okumak isteyen bir öğrenci, hem iyi derecede İngilizce bilmek zorundadır hem de buna ek olarak İngiltere'de üniversite eğitimine kabul görülebilir hale gelebilmesi için 2-4 dönem süre ile FOUNDATION (hazırlık) eğitimi almalıdır.
İngilterede bulunan tüm üniversiteler YÖK tarafından denklik verilen üniversitelerdir. Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir.
Mavi Diploma sahibi olanlar, eğitimlerine Avrupa'da herhangi bir ülkede devam edebilirler.
Mavi diploma, öğrencilere mavi diploma veren üniversiteler tarafından verilen bir sertifikadır. Çalışma alanınızda, tüm sınavlarda ve yarıyıl boyu süren etkinliklerde, tüm testlerde, pratik ve teorik ünitelerde başarılı olan mezun, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik öğrencilerine verilir.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
YKS puanı ile yurt dışında okumak mümkündür ancak sadece YKS puanı yeterli değildir. Lisans eğitimi sunan üniversitenin şartları üniversite bazında çeşitlenir. Kimi üniversiteler YKS şartını ararken kimileri de lise diplomasını yeterli görür.
Bugün, dünya çapında Almanya, İtalya, Norveç, Lüksemburg gibi çoğu ülke, uluslararası öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı sunarken Avusturya, Fransa, Hindistan, Meksika, Taiwan, Malezya gibi ülkeler ise düşük ücretli eğitim fırsatları ile dikkat çekerler.
Türkiye, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İskoçya, Malta, Avusturya, Yunanistan ve Karadağ'da ise devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Ülkelerin kamu kaynaklarından öğrencilere ağırlıklı olarak nasıl destek verdiği konusunda yapılan analizdeyse geri ödemeli krediler ile bağışlar öne çıkıyor.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
Yurtdışındaki üniversitelere ÖSYM-YÖK aracılığı ile yerleşenler (ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yazan üniversitelere“Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Makedonya, Moldova” yerleşenler) mezuniyet sonrasında gerekli evraklarla başvurunca denklikleri onaylanmaktadır.
Öğrencinin eğitim almak istediği üniversite YÖK 'ün uluslararası listelerinde yer alıyor ise üniversiteyi başarı ile tamamladıktan sonra YÖK'e başvuruda bulunarak ve sonrasında akreditasyon için YÖK içerisindeki kurul tarafından belirlenen sorumlulukları yerine getirerek denklik alınabilir.
Diploma Eki ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarınca verilen diplomaların başka ülkelerde otomatik olarak tanınmasını sağlayan bir “tanıma/geçerlilik/denklik belgesi” değildir. Diploma Eki almak, diplomanın başka Avrupa ülkelerinde geçerli olmasını sağlamaz.
Diploma Eki; öğrenciler arasında mavi diploma olarak anılmakta olup, ön lisans ve lisans programlarımızdan mezun olanlar; Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımıza şahsen veya noter vekili aracılığıyla başvurmaları halinde, aynı gün içerisinde diploma eki teslim edilmektedir.
“Denklik” kavramı ise yurt dışından alınan yükseköğrenim diplomalarının ülkemizdeki hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunun belirlenmesi işlemidir. Tanıma, denkliğin ön koşulu olup yurt dışındaki her tanınan program, ülkemizdeki aynı isimle olan programa denk olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri