Kas ağrısı varken spor yapılır mı? Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
Kas Ağrısı Varken Spor Yapılır Mı? Kas ağrısı varken spor yapılabilir. Ancak, ağrınız olduğunda vücudunuza bir dinlenme süresi tanımanız gerekir. Çünkü vücut, uyku sırasında kendini çok daha iyi onarır.
Spor Sonrası Kas Ağrıları
Ortalama 2-3 gün süren bu ağrılar vücudunuzun ve kaslarınızın oldukça iyi çalıştığını gösteriyor. Spor sonrası bir sonraki gün evde dinlenecek zamanınız varsa, işiniz, okulunuz ya da yapmanız gereken herhangi bir iş yoksa kas ağrılarını atlatmak daha kolay ve keyifli oluyor.
Doktorlar kas ve eklem ağrısı gibi dertleri olan hastalara yüzmeyi önerir. Suyun omurga üstündeki baskıyı azaltması nedeniyle eklem ve kas ağrılarına karşı olumlu bir sonuç verdiği söyleniyor.
İlgili 15 soru bulundu
Spora başlayanlar hamlık ağrısı varken spor yapılır mı konusunu merak ediyorlar. Eğer hamlık ağrıları çok şiddetliyse egzersizlere iki üç gün süreyle ara vermek gerekebilir. Ancak hamlık ağrılarının şiddeti düşükse egzersiz yapılabilir. Ancak hamlık ağrıları varken yapılacak egzersizlerin hafif olması gerekmektedir.
Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Spora yeni başlayan kişilerin kondisyonları düşük olduğu için başlangıç aşamasında haftada 3-4 gün spor yapılması ve 3-4 gün dinlenilmesi ideal olacaktır.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Hamlama ağrısı yaşayan bireylerin soğuk bir duş alması iyi gelecektir. Saunaya gitmek ve vücudu yumuşatmak, hamlama ağrılarına iyi gelen bir yöntemdir. Hamlama ağrılarına direkt olarak ilaç kullanmak, sağlıklı bir yöntem değildir. Bireyler ilk olarak soğuk bir duş alarak dinlenmeye çekilmelidir.
Buz torbası, soğuk jel kompres vb. ürünlerle ile soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Cildinize direkt olarak buz koymamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kas ağrılarını rahatlatan en faydalı yöntemlerden diğeri ise masajdır. Masaj sayesinde DOMS ağrıları azalacağı gibi kas performansı da gelişebilir.
Haftanın her günü spor yapmak; kasların kendini yenileyebilmesi ve dinlenmesi adına zaman bırakmayacağından ötürü netice almayı geciktirebilir. Uzman kişiler her daim spor yapmanın kasları sakatlayabileceğini belirtiyor. Fakat haftanın her günü spor yapmanın kasları erittiğine dair kesin bir bilgi söz konusu değildir.
Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Spordan yaklaşık 12 saat sonra meydana gelen kas ağrıları, genellikle 24 ila 72 saat aralığında en yoğun halini alıyor. Bu türdeki ağrılar çoğunlukla birkaç gün içinde geçebiliyor.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Ancak sürdürülebilir bir spor alışkanlığı açısından günde 1 saatten fazla spor yapmayı amatörlere önermiyoruz. Zaten 1 saatlik spor egzersizleri yoluyla bisiklet yüzme, tempolu yürüyüş gibi sık kullanılan spor yöntemleri ile ortalama olarak saatte 400 ile 650 kalori arası bir enerji yakımı ortaya çıkmaktadır.
Egzersiz ve eklem ağrıları
Ağrı riskini azaltmasının yanı sıra kilo vermeyi de sağlayan egzersizin eklem problemlerinin gelişme riskini anlamlı şekilde azalttığı kanıtlanmıştır. Eklem ağrısı duyarken egzersiz yapmak zor olabilir ancak orta derece bir egzersiz ağrınızı hafifletir ve sağlıklı kiloda kalmanızı sağlar.
Bol bol su tüketilmelidir: Antrenman sonrası kaslarda yoğun miktarda laktik asit birikir. Bu da ağrılara sebep olur, hem antrenman esnasında hem de antrenman sonrası su tüketin. Bu sayede ağrılar giderilebilir.
Spor yapmak gündelik hayatımızda birçok şeye iyi geldiği gibi ağrılarımızın azalmasında da önemli bir rol oynar. Hareketsizlik, kasların ve eklemlerin zamanla zayıflamasına neden olur. Ancak düzenli egzersiz, kronik ağrısı olanların kas gücünü ve esnekliğini artırarak uzun süreli ağrının hafiflemesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri