Prof. Dr. Mehmet Binnet, kişiye kulunç teşhisi konulduysa yapılabilecekleri şöyle anlatıyor: “Bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutarak biraz bekleyin. Sıcak su kasları ve eklemleri rahatlatarak ağrının hafiflemesini sağlar. Tıpkı sıcak gibi soğuk da kas, eklem ve kulunç ağrılarında etkilidir. Ağrıyan bölgeye buz kompres uygulayarak acının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz. Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın. Nane yağı kasılan kasların gevşemesine ve kulunç ağrısının giderilmesine destek olacaktır.
Kulunç (Fibrozit) Sebepleri
Cereyan ve klimada uzun süre kalma. Omurgamızdaki statik bozukluklar. Aşırı stres ve ruhsal gerginlikler. Özellikle fibromiyalji sendromunda da olduğu gibi, stres altındaki aşırı sorumluluk yüklenen hanımlarda sebebi bulunamayan inatçı sırt, boyun, omuz, bel ve eklem ağrıları olabilir.
Çapar, “Kulunç ağrısı boyun ve sırt bölgesinde ise başa ya da kollara vuran ağrı yapabilir bu durumda baş ağrısı yaptığı için migren, kolda ağrı ve uyuşma yaptığı için boyun fıtığı ile karıştırılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Fibrozit, miyofasiyal ağrı sendromu ya da kulunç kendisini genellikle kas ve iskelet sistemi ağrıları ile birlikte gösterir ve farklı noktalarda ortaya çıkabilir. Fibrozit gelişen bölgelere dokunulduğu zaman ağrı hissedilir.
Miyofasiyal Ağrı Sendromunun tanısı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından, hastanın öyküsü ve fizik muayenesinin yapılması ile konulur. Tanı için MRI veya diğer tetkiklerin ilave bir katkısı yoktur.
Bu ağrılar başa, kollara, bacaklara, kasıklara kadar yayılabilir. Bölgelerde tetik noktalar oluşur ve dokunulduğunda acı verebilir, bölgeyi oynattıkça seslerde gelebilir. Bu bölgelere dokunulduğunda elimize sert birşeyler gelebilir, kaslarda karıncalanmalar oluşur.
Bunun temel sebebi kasların yüklenmeyi kaldıramamasıdır. Rüzgârda, ter soğurken ve soğuk havalarda kaslar ısı üretmek için (siz hissetmeseniz dahi) ufak ufak titrerler. Bazen tüm vücudunuz titrediği zaman bu, görülebilir ve daha net hissedilebilir hale gelir.
Kulunç Nasıl Yumuşar? Kulunç ağrısında en basit ve etkili yöntemlerden biri sıcak su torbasıyla 15-20 dakika boyunca ağrılı bölgeye koymanızdır. Sıcak uygulama ile kan dolaşımı artar ve kasların gevşemesi sağlanır.
Ağrıları giderir. Bilhassa boyun tutulmaları, kulunç ağrıları ve kireçlenme ağrıları gibi. •Psikolojik bir takım rahatsızlıklarda sinir sistemlerini rahatlatır. Bel ve boyun fıtığı durumlarında fıtık bölgesini rahatlatarak, ağrının azalmasına yardımcı olur.
Kulunç kırma için öncelikle manuel terapi yöntemi kullanılır. ABS tedavi merkezinde ele alınan fizyoterapi tedavisi ile kısa sürede hasta eski haline döner. Bu sayede kulunç kırma işlemi de beklentiyi en iyi şekilde karşılayan bir tedavi seçeneğidir. Fizyoterapi yöntemi hastanın eski haline dönmesini sağlar.
Miyofasyal ağrı, travma, sürekli tekrarlanan kas aktiviteleri ve bozuk postürden kaynaklanan ağrıdır. Sıklıkla boyun bölgesinde görülür ve ağrıya kas kasılması eşlikeder. Bu ağrılar; masaj, buz uygulaması ve germe egzersizleri, bazen de yüzeysel kaslara tetik nokta enjeksiyonlarıyla giderilir.
3) Bitkisel Yağlarla Masaj
Bitkilerin çayları olduğu kadar yağları da sırt ağrılarını hafifletebilmektedir. Özellikle bazı bitkisel yağlar kaslarınızı ve eklemlerinizi rahatlatma konusunda oldukça etkilidir. Malzemeler: 5-10 damla kekik, nane, badem, Hindistan cevizi ve/veya okaliptüs yağı.
Kuluncunuz var ise kulunç kırdırmayı asla düşünmeyin. “Kulunç kırma”, gergin kas ve bantların sert bir masaj ile yumuşatılmaya çalışılmasının halk arasındaki adıdır. Bu sert masajların hastaya zarar verebilme ihtimali vardır.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Düşme sonrası ani başlayan sırt ağrılarında ortopedi bölümüne veya acil servise, göğüs bölgesinde bastırıcı tarzda ağrının eşlik ettiği sırt ağrılarında acil servise başvurulmalıdır.
Yaz sıcakları kasları gevşetirken kış soğukları kasların daha çok kasılmasına neden oluyor. Bu kasılmalardan en çok etkilenen bölgelerden biri, halk arasında 'kulunç' olarak bilinen sırtın üst bölgesindeki kaslar.
Hacamat, ağrıya neden olan toksik kanı uzaklaştırarak sert kasları gevşetir (gevşetme etkisi), böylece ağrıyı azaltır ve hasta üzerindeki yükü azaltır.
Hacamat tedavisi önce cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir çünkü cinsel ilişki sonrasında kan akışı yavaşlar. Hacamat uygulaması öncesi bir günlüğüne cinsel ilişkiye ara vererek uygulamanın etkiliğini artırabilirsiniz.
- 24 saat sonrasında banyo yapılabilir. - Hacamat bölgesi temiz tutulmalı, bölgeye ozon yağı veya kantaron yağı sürülmesi iyileşmeyi hızlandırır.
Isı, ağrıları hafifletmek için kan akışını hızlandırarak kasları gevşetir. Bunun aksi olarak ise buz da kemiklerde iltihap varsa kan damarını daraltarak ağrıyı uyuşturur. Sırt ağrınız varsa sürekli olarak yatmak sırttaki sertliği kötüleştireceğinden yoga ve pilates gibi hafif aktivitelerle hareketi sağlayabilirsiniz.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri