Kas hastalıklarının büyük bir bölümü kalıtımsal, yani irsidir. Bu durumda kişinin yapısındaki genetik bir bozukluk, kas hücresinin yapısını veya işlevini bozar. Kalıtsal kas hastalıkları büyük çoğunlukla bebek, çocuk veya ergen bireyleri etkiler ve büyük bir bölümünün bugün için bilinen bir tedavisi yoktur.
Kas hastaları genellikle yokuş ve merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma, yürüme, kollarını kaldırıp yükseğe uzanma, başını yıkamada güçlük gibi, kök kaslarında güçsüzlük nedeni ile ortaya çıkan yakınmalarla doktora başvururlar.
Hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir ve semptomlar genellikle 20'li yaşlarda gözlenmeye başlanır. Ebeveynden çocuğa aktarılırken hastalığın başlangıç yaşı giderek düşer. Kendi içerisinde de Tip 1 ve Tip 2 olarak adlandırılan iki farklı tipi vardır.
Kas ve Eklem Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur? Romatizmal kas ve eklem hastalıkları kontrol altına alınmadığı taktirde, sinir sistemi, kalp, akciğer gibi hayati seviyede önemli organlara zarar verebilir.
Kas ağrısı aniden değil de yavaş yavaş ortaya çıkıp ilerlediyse sinirsel bir hastalık söz konusu olabilir. Bu durumda bir nöroloji uzmanına muayene olmak sağlıklı bir seçenek olacaktır. Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
İlgili 41 soru bulundu
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Buna karşılık kas hastalıklarının büyük bir bölümü kalıtımsal, yani irsidir. Bu durumda kişinin yapısındaki genetik bir bozukluk, kas hücresinin yapısını veya işlevini bozar. İrsi kas hastalıkları büyük çoğunlukla bebek, çocuk veya ergen bireyleri etkiler ve büyük bir bölümünün bugün için bilinen bir tedavisi yoktur.
Kas hastalıklarının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Belirtileri azaltabilecek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltecek tedaviler uygulanır. Fizik Tedavi: Kasları güçlü ve esnek tutmak için farklı egzersizler kullanılır.
CK kreatin testi ile enzimin kandaki seviyesi tespit edilerek kalp ya da kas hasarının şiddeti ortaya çıkarılır. Kas ağrısı ya da krampları, kas güçsüzlüğü, denge sorunları, koyu idrar ve uyuşma ile karıncalanma gibi problemler semptom olup, bu şikayetlere sahipseniz doktorunuz kreatin kinaz testi isteyebilir.
En çok bilinen ve en yaygın kas hastalığı hangisidir? En yaygın kas hastalığı; genetik olanlarda en sık olarak Duchenne Müsküler Distrofi, genetik olmayanlarda da Miyastenia Gravis ve İnflamatuar Miyozitlerdir.
Genellikle 3-5 yaşlarında ortaya çıkar ve erkek çocuklarında daha yaygın görülür. Konjenital müsküler distrofi: Doğumdan itibaren ya da doğumdan sonra 2 sene içinde belirti veren kas distrofisidir. İki cinsiyette de görülebilir. Bazı kişilerde ağır seyrederken bazılarında ise hafif ilerleyebilir.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Kas hastalıklarının temel belirti nedeni kuvvetsizlik ve kişinin yapabileceği bir işi yapamayacak dereceye gelmesiyle hissedilir.
Kolay anlaşılabilmesi için bu tür hastalıklar “kas hastalıkları” olarak anılmaktadır. Ancak tıp literatüründe bu hastalıklara nöromüsküler (Sinir-kas) hastalıklar denilmektedir. Özetle: Zamanla kaslarda zaafa yol açan ve kasları güçsüz düşüren, atrofiyle (erime) karakterize bir gurup hastalıktır.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas ve Sinir Hastalıkları ya da diğer adıyla Nöromusküler Hastalıklar, omurilikten çıkıp kaslara hareket emrini ileten motor sinirleri, bu sinirlerden giden uyarıların kasa ulaşmasını sağlayan kas-sinir kavşağını ve kasları etkileyen hastalıklardır.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
İmmün sistemin kas hücrelerini hedef alarak saldırması sonucunda, kaslarda inflamasyon (iltihap/yangı) ve yıkımla giden; buna bağlı kas güçsüzlüğünün geliştiği bir grup otoimmün hastalıklardır. Genellikle üç ana başlıkta incelenir; polimiyozit (PM), dermatomiyozit (DM) ve inklüzyon body miyozit (IBM).
KAS YORGUNLUĞU İÇİN NASIL BESLENİLMELİ? Kaslarımızı desteklemek için, elbette protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık, hindi, ton balığı tüketimi, gün içinde süt, yoğurt, ayran, kefir tüketimi çok önemlidir. Sabahları mutlaka yumurta veya peynir tüketmelisiniz.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Kas-sinir kavşağı hastalıkları, myasthenia gravis, botulismus ve lambert-eaton miyastenik sendromu edinsel kas hastalıkları kapsamında değerlendirilir. İltihabi kas hastalıkları çeşitleri de polimiyozit, dermatomiyozit, inklüzyon cisimciği miyoziti, diğer miyozitler şeklindedir.
Gençlikte toplam vücut kütlesinin yaklaşık üçte birini oluşturan kas kütlesi, 75 yaşına kadar yarı yarıya azalıyor. 50'li yaşlarda başlayan kas gücündeki azalma 70'li yaşlarda özellikle sırt, kol, bel ve bacak kaslarında kuvvet kaybı olarak ortaya çıkıyor.
DMD hastalığı vücuttaki kasların zamanla zayıflamasına ve hasar görmesine neden olarak yaşamı tehdit eder. Hastalığın sebep olduğu distrofin genindeki mutasyondan dolayı, kaslarda distrofin proteini üretilemediğinden veya kısmen üretilebildiğinden kaslar sağlamlığını ve bütünlüğünü koruyamaz.
Çoğu kas ağrıları gün içerisinde yok olmakta ve geçmektedir. Fakat bazı ağrılar uzun sürmekte ve bazı ağrılar aylar boyu geçmemektedir. Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri