Güneydoğu Asya'ya özgü olan, çaylarda; hem tuzlu, hem de tatlı yiyeceklerde ve çaylarda kullanılan kakulenin tadı; biraz biberli, tatlı ve çiçeksi tatlara sahip bir tür tadı olan baharattır.
Kakule tadı ve kokusu karabibere benzer. Bu nedenle kakule tohumu baharat olarak yaygın kullanıma sahiptir.
Kakule Bitkisi Hakkında Her Şey
Kokusu ve tadı ile yemeklere, tatlılara, hamur işlerine ve içeceklere enfes bir aroma katan bu baharatı çok yönlü kullanımı ile mutfaktan eksik etmeyeceksiniz. Safran ve vanilyadan sonra dünyanın en pahalı baharatlardan biri olarak sofralarımıza giren kakule, Güney Asya kökenlidir.
Kakule Hangi Yemeklerde Kullanılır? Kakule bahsettiğimiz gibi en sık çayda, kahvede ve diğer sıcak içeceklerde kullanılır. Bunların dışında et yemeklerinde, bazı reçel çeşitlerinde, hamur işlerinde, bazı balık yemeklerinde ve bakliyat yemeklerinde de kakule kullanılabilir.
Tüm bitki çayları gibi kakule de şifalı etkiler sunsa da kronik rahatsızlıkları olanlar doktorlarına danışmadan kakule çayı tüketmemelidir. Hamile kadınların ve emziren annelerin kakule çayı tüketmesi önerilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Erkekler cinsel hayatı için kakuleyi hayatının bir köşesine koysunlar. İster kakuleyi bir tatlı kaşığı kadar çorbaya katabilir, ister de günde 2 defa sabah akşam aç karnına içeceğiniz kakule çayı ile cinsel performansınızı arttırarak amacınıza ulaşabilirsiniz.
Kakule astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırır. Ayrıca kakule iyi bir balgam söktürücüdür. Balgam söktürücü olduğundan göğüste meydana gelen tıkanıklığı giderir.
Kakuleli cevizli kek tarifi Lokma'da sizleri bekliyor. Bir baharatın bir keke bu kadar yakışması beklenilmez değil mi? Biz kakuleli cevizli kek tarifi denedik ve muazzam sonuçlar aldık. Üstelik sağlıklı olmasıyla diyet listelerinde dahi yerini alacak olan kek tarifi kesinlikle denemeniz gereken bir tarif.
Kakule yaygın olarak Hindistan'da yetişmekte olan bir bitkidir. Güney Hindistan içerisindeki bataklık ormanlarında yabani biçimde yetişir. Türkiye'de kakule bitkisi yetişmemektedir.
Hindistan'da bu özelliğinden dolayı tohumları çiğnenerek de kullanılmaktadır. Kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalamak da nefesi rahatlatır ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.
2- AĞIZ KOKUSUNA ÇÖZÜM KAKULEDE!
Güçlü bir baharat olma özelliği taşıyan kakule hoş bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda iyi bir antibakteriyel olan kakule, ağızdaki bakterilerle mücadele ederek onları yok eder. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için de ağız kokusunu önler.
Arapça ve Farsça "Hêl" (الهال) olarak bilinen Kakule, İngilizcede "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.
%7 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 900gram 899 TL'ye sahip olabilirsiniz.
- Düzenli kakule kullanımlarının cinsel gücü arttırmada önemli bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Çünkü kakulenin afrodizyak etkisi de vardır.
Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir.
Kakuleli Türk Kahvesi Nedir? Kakuleli kahve, aslında baharat olarak da kullanılan kakule tohumunun kurutulup öğütülerek Türk kahvesi ile harmanlanmasıyla elde edilen Türk kahvesi çeşitlerinden biri.
Kakule eşsiz bir tat ve harika yağ-yakıcı özelliklere sahiptir. Ayurveda sağlık sistemi yüzyıllardır bu baharatı kullanır! Daha etkili olması için, sevdiğiniz içecekleri kakule ile demleyin veya yeşil çay ile birlikte kullanarak özel bir kakule çayı hazırlayın. Aynı şekilde metabolizmayı oldukça hızlandırır!
Nefesteki sarımsak ve alkol kokusunu gidermek için, kimyon ve kakule tohumlarını da çiğnemekte fayda vardır.
Ayrıca tohumlar toz haline getirilerek çekilmiş kahve ile karıştırılır (Kakuleli kahve). 30 gram Arifoğlu Kakule cam şişede satışa sunulmuştur. Kakule, Alman ekmeği başta olmak üzere Baharatlı ekmeklerde, keklerde ve yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır.
Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.
KAKULE NASIL TÜKETİLİR? Kakulenin kullanım formu gibi tüketim şekli de tercihe göre çeşitlilik gösteriyor. Kurutulmuş meyve halindeki kakule, suda demlenerek bitki çayı olarak içilebiliyor. Bunun yanı sıra “kakule kahve” de çok sevilen içecekler arasında yer alıyor.
Kakule nasıl çiğnenir? Kakule tohumunu önceden kaynatmış olduğunu bir bardak sıcak suyun içine atın. 10-15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve içine bir çay kaşığı bal atarak tüketin.
Diyabete faydalı
Şeker hastalarında manganez minerali seviyesi oldukça düşüktür. Kakule, yüksek manganez oranıyla kan şekerini dengelemek isteyenler için akıllıca bir tercihtir.
Çikolata. En büyük afrodizyak etkiye sahip olan besin olarak bilinmektedir. İçeriğindeki dopamin maddesi, beynin keyif bölümünü olumlu yönde çalıştırırken, aynı zamanda da aşk olgusunu oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri