İngiliz Uzun Yayı, çekiş gücü 100 ile 180 arasında bir libre aralığına sahip olup, aşağı yukarı 180–200 cm uzunluğunda, Porsuk ağacından yapılan ve sağlam yapıya sahip bir yay türüdür.
Yay için kullanılabilecek en iyi ağaç hafifliği ve elastikiyeti nedeniyle pernaboue (Quilendesia echinata( dur. Konservatuvarda yaylar Avrupa'dan getirtilmektedir. Yayların kılları (at kuyruğun- dan) burada takılmaktadır.
Şu an dünyadaki en gelişmiş geleneksel yay Türk yayıdır. Akça ağacı en çok Bolu-Gerede'de yetişir. Geleneksel yay yapımında akça ağacı kullanılmasının sebebi yayda mükemmel bir performansa sebep oluşudur.
Çin kaynaklarında Türklerin ok ve yay yapımında huş ağacı (Betula spp) kullandıklarına dair kayıtlar bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda ise yay yapımı için huşun en uygun ağaç olduğu belirtilmekte, bazıları ise huş ağacı ile bir tür akçaağaç kastedildiğini vurgulamaktadır (Temizkan ve Çoban, 2015; Göksu, 2018).
Bunlar arasında en çok kullanılanları, Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Kazdağı Göknarı (Abies equi-trojani Aschers. et Sint) ve Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) ağaç türleridir. Ok gövdelerinde, mukavemet kaybı getirmeyecek şekilde hafif yapı eldesinden ötürü düşük yoğunluğa sahip ağaç türleri tercih edilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Ortasında da bir delik açarak sütün çıkması için kapak hazırlıyoruz” dedi. Yayıkların ya ıhlamur ya da salkım söğütten yapıldığını ifade eden Özkaçmaz, diğer ağaçlar suya dayanıklı olmadığı için yayık yapımında kullanılmadığını belirtti.
Kuru dut ve ceviz ağacından yaptığı çatal çubukla evlerin bahçelerinde yeraltı su kaynaklarını arayan, Duk, bu yöntemle şu ana kadar 35 vatandaşa ait tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı olduğunu söyledi. İlkel yöntemlerle yapılan bu çalışma, yurttaşları da şaşırttı.
Ok yapımında en çok kullanılan ağaçlar; Çam. Göknar (Köknar diye de geçmektedir) Sedir.
Yine, üç yay sınıfı vardır: doğrusal (veya sabit oranlı) yaylar, değişken oranlı yaylar ve sabit kuvvet yayları.
Kayın ağacı sert ve sıkı yapısı ile hem kırılma dayanımı yüksek hem de ideal esnekliğe sahip ahşap oklava malzemedir. 17 mm çap ince yufka açma işlemleri için kullanılan en ideal oklava çapıdır.
Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır.
Yay malzemeleri genelde alaşımlı çeliklerdir. Örneğin; sertleştirilen çelikler, krom, silisyum, mangan, vanadiyum ve paslanmaz çelikler en çok kullanılan malzemelerdendir. Demir olmayan metallerden; prinç, çeşitli bronzlar, v.s. kullanılır.
Fosfor bronzu ve pirinç malzemeler mekanik özelliklerini soğuk çekim işleminden kazanır. İçerisinde yüksek miktarda kalay bulunan fosfor bronzunun çekme mukavemeti oldukça yüksek ve elektrik iletkenliği iyidir. Bu sebeple en yaygın kullanılan bakır alaşımıdır. Berilyum bakır çökelme sertleşmesine sahip bir malzemedir.
Keman yayı ''pernambuco''(fernanbuk) ve brasil ağaçlarından yapılır. Fernanbuk ağacı kiremit rengi olup brasil ağacı da kahverengi renktedir. Ancak kaliteli yaylar bu ağaçlardan yapılır.
Türklerde ve Osmanlıda geleneksel yay; mersin balığı,sazan balığı veya yayın balığı dilindeki yapıştırıcı, manda boynuzu, manda ayağındaki sinir ve akça ağacı kullanılarak yapılır. Bu kadar farklı türden malzemenin bir araya gelerek yapılmasından dolayı bu tür yaylara kompozit yay adı verilmektedir.
Olimpik yay diğer adıyla klasik yay, uluslar arası okçuluk camiasında recurve yay olarakta söylenir. Hepsi aynı yaydır. Olimpik yay daha çok insan doğasıyla ilişkilidir. Bu sebepten olimpik yay olimpiyatlarda müsabakası olan tek yay türüdür.
Tabikide kalın yay .. Çünkü kalın yaylar ince yaylara göre daha güçlüdür. Bu nedenle aynı ağırlık altında kalın yaylar daha az uzar.
Savaş yaylarının çekiş kuvveti ne kadardı? Osmanlı savaş yaylarının çekiş kuvvetleri, Adam Karpowicz'in 2005'de Topkapı Sarayı Müzesi'nde (TSM) yaptığı araştırma sonucunda tespit edilmiştir. Karpowicz'e göre Müze koleksiyonunda 40 lbs-240 lbs (18-108,96 kg) arasında yay bulunmaktadır.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Çam ağacını güneş gören bir yere ekmeniz ve yeteri kadar sulamanız gerekir. Yerini seven bir çam ağacının yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Dikildiği bölgede taş olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü taş, köklerin suyu almasını önler ve kurumasına neden olabilir.
Çam Ağacı yumuşak ağaç kategorisindedir, kolay işlemesi ve hızlı kurutulması, kolay temin edilmesi, fiyatının…
Altın Arama Çubukları Nedir? Altınarama çubukları, bulunduğu alanlarda toprak altında olan altınların bulunmasını sağlayan L şeklinde bir çubuktur. Lecher Anteni olarak da anılan bu çubuklarda, frekanslı manyetik değişiklikler ile alanda bulunan altın gibi elementlerin tespiti yapılamaya çalışılmaktadır.
Bir alanda su bulunması isteniyorsa vadi gibi bir alanda çakıl veya kum katmanlarında kil tabakasının bulunması alanda su olduğunun bir göstergesidir. Bu gibi arazide su belirtileri incelenerek sondaj yapılması gereken bölgenin belirlenmesi mümkün olabilmektedir.
V şeklinde bi dut dalını yere parelel bi şekilde tutup yürürseniz ve su kaynağının üzerinden geçerseniz dut dalının ucu havaya kalkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri