KASLAR NE KADAR SÜREDE TOPARLANIR? Birçok araştırma bir kasın toparlanma süresinin ortalama 48 ila 72 saat arasında olduğunu göstermektedir. Ancak bunun genel bir değer olduğu ve toparlanma sürecinin çoğu durumda çok daha uzun süreceği unutulmamalıdır.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Kas onarımı, antrenmandan sonraki ilk saatlerde başlar ve genellikle 24 ila 48 saat içinde tamamlanır. Ancak, daha yoğun antrenmanlar veya aşırı yüklenme durumunda bu süre uzayabilir. Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir.
Bu problemin üstesinden gelmek için yeni geliştirilmiş özel iplikçiler kullanılsa da kişinin mimik hareketlerini kullanma sıklığına bağlı olarak kaşlar 6 ay-2 yıl arasında eski haline dönebilir.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
İlgili 33 soru bulundu
Kas geliştirmek için spor yapan kişilerin kasları yıpranır ve bu kasların onarılması için daha fazla protein harcanır. Kasların onarılması için gereken protein alınmaması halinde kas yapısının bozulmasına ve sağlığının olumsuz etkilenmesi söz konusudur.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Sarımsak ile kaşlarınıza masaj yaparak küsen kaşları yeniden çıkarabilirsiniz. Bir diğer yöntemse badem yağını kaşlara yedirerek kullanmaktır. Unutmayın ki gür ve uzun kaşlar için biraz da sabretmek gerekir.
Kas bir doku, yağ ise bir maddedir ve böyle bir dönüşüm söz konusu olmamaktadır. Fakat; yağlarınızı yakabilir, kaslarınızı büyütebilirsiniz. Bunun için de düzenli egzersiz yapmalı ve bir takım beslenme kurallarını öğrenmeniz şart.
Burulma, gerilme, mikrotravmalar ve ani kontraksiyonlar esnasındaki fibrillerdeki ayrışmalar sonucu aşırı kullanım tipi kas hasarları oluşur. Hasarlanan kas çabuk iyileşir ve lifler yaklaşık 3 haftada yenilenir.
Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besin kombinasyonunu tüketmek, kullanılmış glikojen depolarının yeniden inşa edilmesi ve kas proteinlerinin onarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Bir antrenmandan tüketilen besinler, egzersizin süresine ve yoğunluğuna bağlıdır.
Her Gün Kol Antrenmanı Yapmayın: Hiçbir kas kütlesi her gün çalıştırılarak büyümez. Kaslarınızı, kendilerini onarmaları için dinlendirmelisiniz. Haftada minimum 3 gün antrenman yapabilirsiniz.
Kas Yırtılması Ne Kadar Sürede İyileşir? Kas yırtılmasının ne kadar sürede iyileşeceği, yaralanmanın yerine ve ciddiyetine bağlıdır. Sırtta meydana gelen hafif dereceli yırtıklar genellikle 1 ila 2 hafta içinde iyileşmekte ve belirtileri 4 ila 6 hafta içinde tamamen kaybolmaktadır.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Kaşları dökülen kişiler, “küsen kaşlar nasıl geri gelir?” sorusunu da sıklıkla sorar. Küsen kaşların geri gelmesi için bazı bakım yöntemleri uygulanabileceği gibi ekim işlemleriyle de kaşların yerine konulması mümkündür.
O da şanslıysak elbette. Eğer moraliniz hala bozuksa, kas kaybı yaşadığınızı düşünerek üzülüyorsanız sizi bilimsel araştırmalar ile rahatlatmak ve tekrar spor salonuna dönmenizi sağlamak istiyoruz. Unutmayın, kaslar nasıl bir gecede oluşmuyorsa bir gecede de (ya da bir kaç gecede) kaybolmuyor.
Dökülen Kaşlar Tekrar Çıkar Mı? Kaş dökülmesi, bazı mevsimlerde ya da ara sıra görülüyorsa kendi kendine düzelmekte ve yeniden çıkmaktadır. Ancak altında yatan herhangi bir sağlık problemi varsa bu durum tedavi edilene kadar herhangi bir düzelme görülmemektedir.
Spordan alacağınız sonuç, egzersiz yaptığınız süreye ve metabolizmanıza göre değişir. Örneğin “Fitness ne kadar sürede etkisini gösterir?” diye düşünüyorsanız bunun cevabı bazı kişiler için 1 ayken bazıları için 2 ay olabilir. Yani net bir süre belirtmek doğru değildir.
Ciddi Bir Gelişme Mümkün. 3 ayda vücutta ne kadar gelişme olacağı, kişinin genetik yapısına, egzersiz düzenine ve beslenme düzenine göre değişebilir. Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Kas kitlesi ve yoğunluğu arttıkça vücut ağırlığı da artar. Bu kesinlikle şişman olduğunuz anlamına gelmez; bu şekilde daha fazla kalori yakarız, metabolizma hızımız da artacağından yağlarda da gözle görülebilir bir azalma olacaktır.
Ancak, vücut geliştirmeye yeni başladıysanız ilk yıl, her ay 0.5 gr - 1 kg arasında saf kas kütlesi ekleyebilirsiniz. Zaman geçtikçe, örneğin 2. yılda bu oran yarıya düşer ve bir sonraki yıl onun da yarısına düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri