Frederic Kuder ve Marion Webster Richardson tarafından Kuder-Richardson formüllerinin (KR20 ve KR21) geliştirilmesidir.
Cronbach alfa güvenilirlik analizi adından anlaşılacağı üzere Lee Cronbach tarafından 1951 yılında ortaya atılmış bir analiz türüdür.
Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunmuş ise, bu testteki maddelerin aynı yeterliği ölçtüğü (testin tek boyutlu olduğu) anlamına gelir.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
0 ile 1 arasında değer alır 1'e yaklaştıkça soru kolaylaşır. 0'a yaklaştıkça zorlaşır. Başarı testlerinde bunun, 50 civarında olması arzu edilir. 0.30-0.39 arasında: madde iyidir.
İlgili 21 soru bulundu
20 numaralı formül, yani KR20 formülü, test güvenilirliğini hesaplamada o güne kadar kullanılmakta olan test tekrar test ya da testi yarıya bölme yöntemlerinin gideremediği bazı sorunları ortadan kaldırabilmek amacıyla geliştirilmiştir.
Test maddelerinin güçlükleri eşit ise, madde güçlükleri. değil testin ortalaması hesaplanarak güvenirlik bulunur. buna ; KR21 denir.
Güvenirlik katsayısı, gerçek ölçümlerin varyansının gözlenen puanların (gerçek ölçüm ve hata) varyansına oranıdır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır.
değeri de hesaplanabilir. Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Cronbach alfa, Maddenin güvenirliliğini hesaplama yöntemlerinden biridir. Test maddeleri arasındaki ikili korelasyondan hesaplanan iç tutarlılık katsayısına cronbach alfa katsayısı denir. KR-20 formülünün özelleşmiş halidir. Testin iç tutarlılığı hakkında kullanıcıya bilgi verir.
Kuder-Richardson Güvenirlik Katsayısı
Eğer testte yer alan maddelerin güçlük düzeyleri aşağı yukarı birbirine eşitse KR21 güvenirlik katsayısı kullanılır.
Testin iki parçaya bölünebildiği durumlarda, iki parça arasındaki korelasyon (iki-yarım güvenirlik), puanların kategorik olduğu testlerde Kuder-Richardson Formül-20 ve puanların sürekli olduğu testlerde Cronbach alfa hesaplanır.
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir. Corrected Item-Total Correlation tablosu 0.3'ten büyük olmalıdır. Bunu sağlamayan değişkenler ölçeğüin güvenilirliğini azaltır.
Cronbach Alfa Değeri: Değişkenlerin birbirleriyle uyumlu olup olmadığı bu analiz ile test edilmektedir. İç tutarlılığı ölçen alfa katsayısı ilk kez 1937 yılında Kuder- Richardson tarafından ortaya koyulmuştur.
Tüm maddeler için elde edilen α değe- ri o anketin toplam güvenilirliğini gösterir ve genel kabul bu değer 0.7 ve büyük olmasıdır. Cronbach alfa katsayısı- nın yorumlanması için farklı sınıflamalar literatürde yer almaktadır.
McDonald'ın ω Katsayısı:
McDonald tarafından geliştirilen omega-ω katsayısı özellikle konjenerik ölçmeler için tasarlanmıştır, doğrulayıcı faktör analizi yöntemiyle elde edilir ve standartlaştırılmamış faktör analizi terimleri ile ifade edilir.
Test aynı gruba belirli bir aralıkla iki kez uygulanır. Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Cronbach'ın Alfa Formülü
N = şeylerin sayısıdır. c̅ = elemanlar arasındaki kovaryansı ifade eder. v̅ = madde varyansını ifade eder. Cronbach alfa değeri, ortalama kovaryansın ortalama toplam varyansa bölünmesiyle hesaplanır.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Oysa KR-20 formülü madde analizi yapılmamış testlere uygulanamaz. KR-21 madde güçlükleri indeksinin eşit olduğu yani, güçlük derecesinin %50 olduğu varsayımına dayanır. Bu varsayım pratikte nadiren gerçekleşir ve bu nedenle testi oluşturan maddelerin güçlükleri arasındaki farklılıklara duyarlı değildir.
Puanlayıcı Güvenirliği Yapılan bir ölçme işleminde puanlamanın en az iki farklı kişi tarafından puanlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri