Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Doğum Sonrası Rahim
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır.
Rahmin az miktarda sarkmış olması genellikle hiçbir belirtiye yol açmaz. Ancak bazı hastalar sabah saatlerinde hafif şiddette başlayan ve saat ilerledikçe artan bir bel ağrısı şikayetinden yakınır. Bazı vakalarda karnın alt kısmında ağırlık hissi ya da aşağı doğru çekilme hissi gibi yakınmalar da görülebilir.
Vajinal doğum sonrası iyileşme döneminde kadınlara sık sık Kegel ve bazı pelvik taban kas egzersizlerini yapmaları önerilmelidir. Böylelikle hem doğum esnasında zayıflayan pelvik taban kasları güçlendirilir, hem de vajinanın eski formunu almasına yardımcı olunmuş olunur.
İlgili 21 soru bulundu
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Labioplasti ameliyatında hızlı eriyen poliflaman dikiş iplikleri (örgülü rapid sütürler) kullanıldığında, dikişler ortalama olarak 21 günde kendiliğinden eriyerek düşmektedir. Monoflaman (örgüsüz) dikiş iplikleri ise ortalama olarak 4-5 hafta içinde eriyerek atılmaktadır.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Rahim Sarkması Evreleri
Hafif, orta ve şiddetli evre olmak üzere üç farklı evresi bulunmaktadır. Hafif pelvik organ sarkmasında genel olarak kişilerin hayatları kısıtlanmaz. Günlük yaşamlarına devam edebilecekleri için çoğu zaman herhangi bir tedaviye de gerek kalmaz.
Rahim sarkması elle hissedilir mi? Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Doktorunuz sarkık dış dudaklarınızı gidermek için labioplasti adı verilen bir işlem önerebilir. Bu operasyonda sarkmaya neden olan fazla doku çıkarılır, vajinal dudaklar küçültülür ve dış dudaklar yeniden şekillendirilir.
Her yaşta görülebilen bir durum olan rahim sarkması asla doğal karşılanmamalıdır. Doğum yapmış her yaştan kadında görülebilmekle birlikte 20'li yaşlarında bile görülen vakaların mevcut olduğu bir durumdur. Özellikle çok doğum yapmış ya da zorlu doğum yapmış kadınlar daha risk altındadır.
Genellikle gebeliğin 20. haftası itibariyle plasentanın yer değiştirmesi mümkündür. Gebeliğin ilk dönemlerinde plasenta rahim ağzına yakın yerleşebilir. Rahim büyümesiyle beraber plasenta üst kısımlara çıkar. Bunun için de gebeliğin 24. haftasına kadar beklenilir.
Hafif vakalarda pelvik taban kaslarını güçlendirecek 'kegel egzersizleri', kilo verme, vajinal östrojen kullanımı yeterli olurken, ileri vakalarda rahmi ve idrar torbasını yukarıda tutan halka ve kaldıraç şeklindeki 'pesser' denilen vajinal aplikatörler veya cerrahi gerekebilmektedir.
Rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğunda açılma tamamlanmıştır yani bebeğin başının geçebileceği kadar açılma olmuştur.
Fundusun Değerlendirilmesi
Doğumu izleyen birinci gün, fundus umblikusun 1 cm altına iner. Fundus her gün yaklaşık 1 cm (yada bir parmak aşağı inerek) küçülerek simfizis pubise doğru aşağıya iner. Doğumdan 10-12 gün sonra uterus kemik pelvise indiği için abdominal olarak palpe edilemez.
Bu hastalarda sarkmayı düzeltmek için hasta yaşı da çok ilerlemiş ise kısmi vajinal kapama işlemi yapılabilir. Bu hastalarda vajen tamamen kapatılmaz ancak sarkmayı engelleyen bir işlemle çeşitli dokular vajende dikilerek sarkma engellenir- ancak bu işlem sonrası cinsel ilişki mümkün olmaz.
Fazla ağır kaldırmanın ya da ağır kaldırırken dikkatli olmamanın sonuçları rahim sarkmasına neden olabilir.
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer? Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır.
Perine bakımı
Perine günde 1-2 kez ve tuvalete gittikten sonra temizlenmelidir. Kullanılan ped veya bezler sık sık değiştirilmeli, tampon kullanılmamalıdır. Perine temiz tutulduğunda iyileşme hızla gerçekleşir. Perine ağrısını gidermek için ılık suya buz atılarak oturma banyosu uygulanılabilir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Epizyotomi genellikle doğumun ikinci aşamasının sonunda, yani ıkınma başlayınca ve bebeğin başı vajina ağzında görününce yapılır. Bölge uyuşturulduğu için kesiyi hissetmezsiniz.
Vücudun belli noktalarında beliren deri sarkması için en kesin çözümlerden biri spor yapmaktır. Düzenli spor yapmak kasları güçlendirir. Böylece zamanla vücut kendini toplamaya başlar. Özellikle ağırlık çalışmaları, sarkan derilerin toplanma sürecini hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri