Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besin kombinasyonunu tüketmek, kullanılmış glikojen depolarının yeniden inşa edilmesi ve kas proteinlerinin onarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
Vücut geliştirme için beslenme programı hazırlarken, protein oranı yüksek olan gıdaları listenizin başına ekleyebilirsiniz. Protein denilince akla gelen ilk gıdalar arasında yumurta yer alır. Yumurta kas yapan yiyecekler arasında ilk sıradadır. Yumurta kasların büyümesine, iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
B Vitamini
Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler, özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin, kas onarımı için ne kadar önemli olduğunu bilir. Çoğu sporcu takviyesi de içeriğinde düşük seviyelerde bile olsa B6 vitamini barındırarak sporcuların B6 ihtiyacını karşılamayı hedefler.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
4- PROTEİNE SALDIRIN
Üç gerekli besin içinde sadece protein kas yapar, bu kadar açık ve basit. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve süt ürünleri gibi protein kaynaklarının yanı sıra artık bir tek lokma daha yutmayacak hale geldiğinizde protein tozlarından da faydalanabilirsiniz.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Birçok araştırma bir kasın toparlanma süresinin ortalama 48 ila 72 saat arasında olduğunu göstermektedir. Ancak bunun genel bir değer olduğu ve toparlanma sürecinin çoğu durumda çok daha uzun süreceği unutulmamalıdır.
Kas çalışması sonrası deneyimlediğiniz ağrı, milyarlarca miyofibrilden birkaç on ya da yüz tanesinin kopmasından kaynaklanmaktadır. Çalışma süresince birçok miyofibril bu şekilde kopar ve bu yüzden kaslarımız ağrımaya başlar. Ancak sonrasında, çalışmadan sonra 24-36 saat içerisinde vücut kasları onarmaya başlar.
Kasların Güçlenmesini ve Onarımını Kolaylaştırır
Eğer vücudunuz için gerekli proteini et, süt ve yumurta gibi besinlerden tam olarak karşılayamıyorsanız, ek gıda olarak protein tozu mucizesinden yararlanabilirsiniz. Protein tozu, aynı zamanda egzersiz öncesi ve sonrası kas onarımı içinde bire bir gelen bir takviye.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
Kas hastalıklarının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Belirtileri azaltabilecek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltecek tedaviler uygulanır. Fizik Tedavi: Kasları güçlü ve esnek tutmak için farklı egzersizler kullanılır.
Magnezyum, vücudumuz için önemli bir mineraldir ve birçok yaşamsal fonksiyonun düzgün bir şekilde çalışmasında rol oynar. Magnezyum eksikliği ise pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Birincisi, magnezyum eksikliği kas güçsüzlüğüne neden olabilir.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
Ekşi mayalı tam buğday ekmeği, buğday salatası, bulgur, fasulye, mercimek, börülce, nohut gibi karbonhidratları tercih edin. Bol C vitamini almak, bol su içmek, düzenli uzun yürüyüşler yapmak, taze meyve ve sebzenin de güzel bacaklara sahip olmak için şart olduğunu unutmayın.
Ağırlık kaldırmak gibi dirençli antrenmanlar yaparak kasları uyarabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak spor salonuna gitmek veya evde vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler yapmak bu konuda yardımcı olacaktır. Unutmayın, kaslarınızı zorlamak ve dinlendirmek arasında dengeyi sağlamak çok önemlidir.
Kas erimesini önlemek
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Somon ya da ton balığı gibi yağlı balıklar kas yapan besinlerin başında geliyor. Balıkta bulunan yüksek Omega-3 sadece kas kütlesini artırmaya değil kemiklerin güçlenmesine zemin hazırlıyor. Balık gibi kas yapan besinler sporun etkisini artırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri