1591 yılı kış ayları, İstanbul. İki erkek çocuğu annesi, güzeller güzeli Şeküre'nin kocası dört yıldır savaştan dönmemiştir. Çocukluk aşkı, yeğeni Kara ise aşkını açıkladığı için evden kovulmuş ve ancak on iki sene sonra İstanbul'a dönebilmiştir. Döner dönmez de hala çok sevdiği Şeküre ile evlenmenin yollarını arar.
Benim Adım Kırmızı'da postmodern anlatı tekniklerini kullanmakla birlikte klasik ve modern romana ait unsurları da kullanır. Tarihin ve geleneğin kullanımı, zamanın belirli olması, çoklu bakış açısına dayanan somut bir olay örgüsünün varlığı bu romanı postmodern romanlardan ayırır.
Zarif Efendi'nin katili Enişte Efendi'yide öldürür. Kızı Şeküre, uzun yıllardır bulunduğu yerden dönmeyen kocasını terk etmek için boş sayılmak üzere Kadı'dan bir kağıt alır ve Kara ile evlenir.
Orhan Pamuk'un “en renkli ve en iyimser romanım” dediği Benim Adım Kırmızı, 1591 yılında İstanbul'da karlı dokuz kış gününde geçer.
Geleneksel şark hikâyesi ve roman sanatının sentezlenmesiyle meydana getirilmiş olan Benim Adım Kırmızı, 59 bölümden oluşur. Her bölümün anlatıcısı aynı zamanda o bölümde anlatılan hikâyenin kahramanıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Cazkolik sitesinde yer alan habere göre besteci ve aranjör Mikko Hassine, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 16. yüzyıl İstanbul'unda geçen Benim Adım Kırmızı kitabından etkilenerek bu albümü kaydediyor. Albüm, doğrudan kitabın bir uyarlaması konumunda değil.
Listede koltuklarımızı kabartan tanıdık bir isim; Orhan Pamuk! Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman.
Benim Adım Kırmızı romandır.
Türkün Ateşle imtihanı, Boğaziçi mehtapları; anı türünde kaleme alınmıştır.
Benim Adım Kırmızı romanı 1591 yılında Osmanlı Padişahı III. Murad'ın saltanat döneminde 9 gün süreyle karlı bir havada İstanbul'da geçer.
Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan yeni romanı Kırmızı Saçlı Kadın'da bizi otuz yıl önce İstanbul yakınlarındaki bir kasabada liseli bir gencin yaşadığı sarsıcı bir aşk hikâyesiyle, büyük bir insani suçun peşinden sürüklüyor. Bu üründen 43.674 adet satın alınmıştır.
Sessiz Ev, Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları'ndan sonra yayımladığı ikinci romanıdır (1983). Roman, üç kardeşin babaannelerini ziyaret etmek üzere gittikleri İstanbul yakınlarındaki Cennethisar kasabasında geçirdikleri bir haftayı anlatır.
Mahmut Usta, Kırmızı Saçlı Kadın tarafından kurtarılır. Cem gittikten sonra suyu bulur ve bu kuyudan sonra işleri gittikçe açılır. Cem Öngören'e gelmeden 5-6 yıl önce vefat eder.
Benim Adım Kırmızı o mesnevinin günümüzdeki halidir. Yani Orhan Pamuk o mesneviyi günümüz anlayışıyla bir roman olarak kaleme almıştır. Metinlerarası ilişkilere yer vermek, postmodern romanın en belirgin özelliklerinden biridir.
Pamuk'un; “Cevdet Bey ve Oğulları”, “Kar”, “Benim Adım Kırmızı” ve “Beyaz Kale” romanlarının dünya edebiyatının tanınmış isimlerinin eserlerinden intihal olduğu öğrenildi.
Başka bir romanın/eserin mekanını, zamanını, olay örgüsünü ya da karakterlerini başka bir perspektifle yeniden sunan benzer/paralel bir roman. (Tom Stoppard'ın Rosencrantz & Guildenstern Are Dead'i - Shakespeare'in Hamlet'inde geçen iki karakterdir.) Okuyucunun hikâyeye tepkisini önceden tahmin eden bir hikâye.
1975 yılında başlayan hikâye, tekstil zengini Basmacı ailesinin okumuş 30 yaşındaki oğulları Kemal ile uzak akrabaları, yoksul Keskin ailesinin 18 yaşındaki güzel kızı, tezgahtarlık yapan Füsun arasındaki aşkı anlatmaktadır.
“Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” Orhan Pamuk'un coşkulu, lirik ve sihirli romanı Yeni Hayat bu sözlerle başlıyor.
Romanın konusu
Bir gün, karısı Rüya'nın arkasında küçük bir not bırakarak onu terk ettiğini öğrenir. Şehirde dolaşıp nerede olabileceğine dair ipuçlarını aramaya başlar. Karısının, Milliyet Gazetesi'nde bir köşe yazarı olan kardeşi Celâl'le olduğundan şüphelenir ve arkasından Celâl'in de kayıp olduğunu öğrenir.
Anı geçmişe dönüktür. Yaşanmış, bitmiş olayların üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra yazılan yazı türleridir. Günlük ise içinde bulunulan zamana yöneliktir. Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür.
NOBEL ödüllü, dünyaca ünlü yazar Orhan Pamuk'un 1998 yılında yayımlanan romanı Benim Adım Kırmızı'nın (1.Basım 1998) mimari bir bakış açısıyla ele alınması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
1952 yılında İstanbul'da doğan Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne lâyık görülmüştür. Romanlan sahip olduğu post-modernist eğilimler sebebiyle daima gündemde olmuştur. Genel anlamda Doğu-Batı kavramlarını kültürel kodlarıyla ve felsefi boyutlarıyla değerlendirmek Pamuk'un romanının özünü oluşturmaktadır.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır. O; romanda konu, izlek ve yapı yönlerinden bu akımın bütün yansımalarını kullanmaya çalışır.
Yazar Orhan Pamuk hakkındaki "Türklüğe hakaret davası" düştü. Adalet Bakanlığı, yargılama izni konusunda yetkisiz olduğunu açıkladı. Mahkeme de davayı sonlandırdı. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerilime neden olan yazar Orhan Pamuk hakkındaki "Türklüğe hakaret" davası düştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri