Halk arasında kramp olarak bilinen kas spazmı, her 10 kişiden birinde görülen bir kas hastalığı olmaktadır. Kaslarda meydana gelen kasılma durumu ağrı ya da sızı gibi bir durum meydana gelir. Spazmın oluştuğu alanda hareket kısıtlı hale gelmektedir. Hareket esnasında çok ciddi ağrılar söz konusu olmaktadır.
Kas spazmlarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabilecek en iyi şey, etkilenen kası germek ve ona masaj yapmaktır. Spazm bacaktaysa, kalkıp dolaşmak iyi gelebilir. Buz veya ılık bir banyo yapmak ya da bir termofor kullanmak gibi sıcak uygulamaları denenebilir.
Tüm kas spazmları ağrılı değildir, ancak bazıları ağrıya neden olabilir. Kas kendi kendine zıplıyor veya hareket ediyormuş gibi hissedebilir, bu his tipik olarak sadece birkaç saniye sürer. Bazı insanlar kas seğirmesini bile görebilir. Bazen tüm kas kramp girmiş ve hareket edemiyormuş gibi hissedebilir.
Kas kasılmaları oldukça ani ve ağrılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu durumda vücudun belli bölümündeki kaslar istemsiz bir şekilde kasılı bir hale geçerler, gevşemesi de uzun süre alır. Bu durum her yaştan insanda görülebilmektedir. Ancak yaşın ilerlemesine bağlı olarak görülme sıklığı çok daha fazla olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Kas spazmı genellikle bacak ve baldır bölgesinde görülür. Zaman zaman da bel, boyun ve sırtta da yaşanması muhtemeldir.
Evet, çoğu kas spazmı kendi kendine geçer. Kas spazmları genellikle anlık ve kısa süreli olur. Kaslar aniden ve şiddetli bir şekilde kasılır, ardından genellikle birkaç saniye veya dakika içinde kendiliğinden gevşerler. Bu tür kas spazmları, genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçerler.
Antispazmodik Kas Gevşetici İlaçlar
Klorzoksazon, tizanidin, siklobenzaprin gibi moleküller bu gruptaki ilaçlar arasındadır. Tizanidin aynı zamanda kas spastisitesi tedavisinde de kullanılır. Tizanidin hem omurilik hem de beyin kaynaklı spastisite tedavisinde tercih edilebilmektedir.
Kas ağrısında ilk müracaat edilmesi gereken doktor genellikle dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrısı, romatizmal hastalıkların öncüsü olabileceği için genel dahiliye bölümü ile başlamak hızlı çözüm sunar. Şikayetlerinizin özelliklerine göre, dahiliye doktoru sizi romatoloji uzmanına sevk edebilir.
Birkaç gün içerisinde geçen kas ağrıları büyük sorunlara neden olmazken uzun süren ve kalıcı hale gelebilen kas ağrıları kişilerin günlük hayatını hem aktivite yönünden hem de psikolojik açıdan kötü yönde etkiler ve yaşam konforunda ciddi oranda azalmaya neden olur.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Bu spazmlar, arter duvarındaki kasların sıkışması nedeniyle belirgin hale gelmektedir. Spazmın süresinin uzaması ise, göğüs ağrısı (anjina) ve bazen kalp krizine neden olabilmektedir.
Yapılan aktivitenin kesilmesine neden olan ve oldukça ağrılı bir durum olan kramp, kası kullanılamaz hale getirir. Birkaç saniye ile 15 dakika arasında ya da nadiren daha uzun sürebilir. Dinlenirken ya da hareket halindeyken kramp girebilir.
Ağrı, bir kas veya eklemin yaralanması veya aşırı çalışması ile ilgiliyse, aktiviteyi durdurun ve dinlenin. Etkilenen bölgeye bir buz torbası veya buz paketi uygulayın. Eğer gerekenlere sahip değilseniz, bir torba donmuş bezelye iyi yapabilir. Gerekirse ağrıyı azaltmak için ağrı kesici alın.
Kas gevşeticiler, kasların rahatlamasına, serbest kalmasına ve gevşemesine yardımcı olan ürünler olarak sıklıkla tercih ediliyor.
Kas gevşetici ağrı kesiciler: Merkezi sinir sistemine etki ederek ağrıları sakinleştirme etkisiyle çalışmaktadır. Gergin kas gruplarını gevşeterek ağrıları azaltır. Kortikosteroidler: Kas-iskelet sistemindeki hasarların tedavisinde kullanılan kortizon içerikli ağrı kesicilerdir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Bacaklarda görülen geçmeyen kas spazmı, damar tıkanıklıklarının belirtisi olabilir. Ataklar halinde ve bir hafta içerisinde birden çok kez meydana gelen kramplar ise varis belirtisi olabilir. Uzun süren ve geçmeyen kas spazmlarında MS gibi kas hastalıklarından veya kan pıhtılaşma bozukluklarından şüphelenilebilir.
Kramp yani kas spazmı genelde kısa sürelidir ancak bazı durumlarda uzun süreli kas spazmları yaşanabilmektedir. En bilindik ve kapsayıcı nedenleri arasında sinir, stres, vitamin eksikliği, ani hareketler ve yorgunluk gelmektedir ancak uzun süreli yaşanan kramplar bazı hastalıkların habercisi konumundadır.
Kas ağrısı kasta ağırlık hissi, hassasiyet, sertlik, tutukluk, spazm,kramp,yanma hissi olarak belirebilir. Kas ağrısı genelde hastayı uykudan uyandırmaz.O kası kullanma ile ağrı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri