Kaslar liflerden oluşur ve tüm iskelet sisteminin yapısında bulunarak hareket etmeyi sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı kasların çok fazla zorlanması liflerin kopmasına yani kas yırtılmasına yol açar.
Kaslarımızın genel yapısı ve Lif Tipleri
Bir kas lifi bir aynı zamanda bir kas hücresidir ve her kas lifi aynı yapıya sahip değil (birazdan bahsedeceğiz). Bu lif dediğimiz ipliksi yapılar bir araya gelerek daha büyük bir yapı oluşturuyor.
Kas lifleri, bu vücut hareketlerin gerçekleşmesini sağlayan ipliksi yapılara verilen isimdir. Vücutta yer alan organların oldukça büyük bir kısmı, çalışabilmek için kas liflerine ihtiyaç duymaktadır. İnsan organizmasında bu tür fonksiyonları bulunan kas lifleri, kas hücrelerinin birleşiminden meydana gelmektedir.
Kas dokunuzu arttırmak için, Fiziksel aktivite yapın. Düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivite kas ve kemik yapısını güçlendirir ve korur. Doğru kaynaklardan yeterli miktarda protein tüketin Protein, dokuların gelişmesini ve onarılmasını sağlayan temel besin elementlerinden bir tanesidir.
Kas yırtılmaları kas dokusunun kapasitesinin üzerinde gerilmesi ani veya devam eden aşırı zorlayıcı aktivitelere maruz kalması sonrasında ortaya çıkar. Ağır yük kaldırma, kasın uzun süre yüke maruz bırakılarak direncinin azalması, travma ve kazalar kas yırtığının oluşmasındaki ana nedenlerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Herhangi bir nedenden dolayı kasların çok fazla zorlanması liflerin kopmasına yani kas yırtılmasına yol açar. Bu kopmalar sonucunda liflerde kanamalar meydana gelir. Kas yırtılması olan bölgede hareket kısıtı yaşanması çoğunlukla söz konusu değildir. Ancak bu bölgede şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar buna eşlik eder.
Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet, dinlenirken ağrı hissi, kızarıklık ve morarma, hareket kısıtlığı ve şişlik görülebilmektedir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Bazı kaynaklarda kas lifi veya kas teli adlandırmasının kalp ve iskelet kasını oluşturan çizgili kas dokusu için kullanıldığı belirtilse de, başka kaynaklarda "kas lifi", "kas hücresi" veya "miyosit"in eş anlamlısı olarak düz kas için de kullanılmaktadır.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Bir iskelet kası birden fazla fasikül – kas lifi demetleri içerir. Her bir lif ve her kas bir tür bağ dokusu fasya tabakasıyla çevrilidir.
Kas, kimyasal enerjiyi kasılma ve gevşeme yoluyla mekanik işe dönüştüren özelleşmiş bir dokudur. Kas hücrelerine miyosit (kas iplikçikleri) adı verilir. Bu hücrelerin içinde kasılıp gevşeme özelliği gösteren ince ipliksi, sitoplazmik proteinler yer alır. Bunlara miyofilament denir.
Hiperplazi yani kas hücre sayısının antrenman ile artması ise şuan söz konusu değildir. Bazı kaynaklarda kas lif sayısının artışını mümkün gibi anlatan az da olsa bazı kaynaklar mevcut. Bu duruma cevaben, aktin-miyozin iğcikleri yani kasılgan proteinler kas flamentlerinin içinde artar fakat kas flament sayısı artmaz.
Kaslar canlılarda iskeletler ile birlikte büyük bir destek sağlar. Kaslar sayesinde canlılarda iskeletin dikliği ve organizmanın şekil alması sağlanır. Kaslar sayesinde omurgalılarda bulunan eklemler birbirine bağlanan iskeletin kasılıp gevşemesini de sağlamaktadır.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyne iletiyor.
Lif, bitkilerde bulunan ve sindirilemeyen kompleks karbonhidratlardır. Sindirim sistemi tarafından tamamen parçalanmadan bağırsaklardan geçerler. Lif, vücut için sindirilemeyen bir yapıya sahip olmasına rağmen, sindirim sürecine katkıda bulunarak sağlık açısından birçok faydası olan bir besin maddesidir.
Lifli besinler, enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin yoğunluğunu artırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için tokluk hissini artırarak, yeme isteğini azaltır. Enerji içermediği ve tokluk hissi verdiğinden, zayıflamaya yardımcı olurlar.
Kas onarıcı içeceklerin başında süt gelir. Süt kas yapıcı özelliğine sahip olan içeceklerden öne çıkan isimlerden biridir. Süt haricinde karpuz suyu, üzüm suyu, nar suyu gibi içeceklerde kas onarımı için sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesidir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
Bu lif kopması kas yırtılması olarak tanımlanır. Kas yırtılmasının yaşandığı yerde lifler kanar ve bu kanamalar sonucunda ağrı ve şişlik meydana gelir. Kas yırtılmasının olduğu yerde ağrı hissedilir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmiyor!
Kas yırtıklarının büyük çoğunluğunda basit tedaviler yeterli olmaktadır. Cerrahi işlem gerekebilecek yırtıklar en sıklıkla omuz bölgesindeki rotator manşet kaslarında, topuk bölgesindeki aşil kas yırtıklarında daha nadir olarak da kolda pazu kası yırtıklarında gerekebilmektedir.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri