Kaş yapayım derken göz çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
Genellikle mecaz anlamı ile kullanılan deyimlerden birisi de kaş yapayım derken göz çıkarmak deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
Kaş göz etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kaş ve göz hareketleriyle bir işaret vermeye, istediğini bu yolla anlatmaya çalışmak. “Kalabalıkta kaş göz ederek Hasan'ı çağırmayı düşündü.”
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
İçi içine sığmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok heyecanlanmak, coşkunluk duymak ve sevincini belli etmekten kendini alamamak.
İlgili 22 soru bulundu
Kaş yapayım derken göz çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
“Nabza (veya nabzına) göre şerbet vermek” deyimi birinin hoşuna gidecek, gururunu okşayacak yolda davranmak manasına gelen sık duyduğumuz bir ifadedir. [1] Ben size bu deyimin ilk çıkış noktasının orta çağda kullanılan bir teşhis ve tedavi pratiğinden çıkmış olabileceğini söylesem şaşırır mısınız?
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Kaşla göz arasında DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kimsenin sezmesine fırsat vermeyecek kadar az bir zaman içinde.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Göz açıp kapayıncaya kadar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kısa bir zamanda.“O işi göz açıp kapayıncaya kadar yaparız.”
İki Dirhem Bir Çekirdek Olmak, çok şık giyinmek ve zarif olmak anlamına gelir. Eskiden, altın hassas terazilerde tartılırdı. Osmanlı döneminde en kıymetli altının toplam ağırlığı ise iki dirhem ve bir çekirdeğe eşitti.
Deyim. [1] Gizlice hızla kaçmak, sıvışmak. [2] Uzak bir yolu yaya gitmeye hazırlanmak.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Gözünün yaşına bakmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gündelik yaşamın en sık kullanılan deyimleri arasında göz kulak olmak gelmektedir. Koruyup kollamak veya sahip çıkmak amaçlı öne çıkan bu deyim, birilerini gözetmek, onları kontrol etmek ya da korumak üzerinden ele alınmaktadır. ''Ben gelene kadar köpeğime göz kulak ol.'' ''Oğluna göz kulak olmamı istedi.''
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Sâlikin ilâhî aşkı yoğun ve sürekli biçimde yaşaması anlamında tasavvuf terimi. Sâlikin, kendisine gelen vâridin etkisiyle yaşadığı mânevî sarhoşluk anlamında bir tasavvuf terimi.
Örneğin, kurşun dökmek gibi şerbet dökmek de eski İstanbul adetlerinden biriymiş. Ancak şerbet dökmek için öyle “kurşuncu” gibi özel birine ihtiyaç duyulmaz, kişinin yakınları ya da bizzat kendisi bu işi yapabilirmiş. Kişiyi ya da evi nazardan, kaza beladan ya da cinlerden korumak için şerbet döküldüğü olurmuş.
Şerbet: Düğün Pazar günü olduğu için, şerbet Cumartesi öğleden sonra yapılır. Cumartesi günü gündüz saat 10'da oğlan evinden kadınlar, kızlar ve erkekler toplanarak, çalgıyla birlikte çala oynaya kız evine şeker kırmaya giderler. Kız evine giderken de bir torba şeker götürülür.
Eylem. bir işi beceremeyip berbat etmek, bozmak.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir. Halk arasında, biri tarafından hatırlanan ya da ismi yad edilen bir kişinin kulağının çınladığına inanılır. Bu nedenle "Kulağım çınladı. Biri beni anıyor." cümlesi kurulur.
Gözden kaybolmak deyimi, bir şeyin gözden uzaklaşması ve nereye gittiğinin belli olmaması anlamlarına gelmektedir. Ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.
Tadı tuzu kalmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eski zevk veren yanı kalmamak, yavanlaşmak, güzel ve çekici durumu ortadan kalkmak. “İşlerimizin artık tadı tuzu kalmadı.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri