Sonuç olarak, vücut geliştirme sporu boy uzamasını engellemez aksine gelişme dönemlerinde yapılan spor boy uzamasına yardımcı olur. Tabi ki buradaki spordan kastımız ağır kiloların altına girmek veya devasa vücut geliştirmecileri örnek almak olmamalıdır.
Kısacası ağırlık çalışmanın boyun uzamasına engel olduğunu gösteren HİÇBİR araştırma, çalışma veya bilimsel delil YOK!
Kısa cevap: hayır.
Oysa erken yaşlarda ağırlık çalışmanın boyun uzamasına engel olduğu hakkında ipuçları gösteren bir araştırmayı bırakın, böyle bir araştırma yapılmamış bile. Kısacası ağırlık çalışmanın boyun uzamasına engel olduğunu gösteren hiçbir araştırma, çalışma veya bilimsel delil bulunmamaktadır.
“Çocuk ya da ergenlik döneminde Fitness yapanların boyları kısalır” efsanesi hiçbir bilimsel kanıt ya da araştırmaya dayanmıyor. Bilimsel kanıtlar ve araştırmalarla doğrulanan şeyler, ağırlık ve direnç sporlarının sayısız faydaya sahip olduğudur.
İlgili 36 soru bulundu
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Sonuç olarak, vücut geliştirme sporu boy uzamasını engellemez aksine gelişme dönemlerinde yapılan spor boy uzamasına yardımcı olur.
15 yaşından sonra boy ne kadar uzar? Ergenlik dönemi boyunca, bireylerin boy uzunluğu cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, kızlarda ergenlik döneminde boy uzunluğu ortalama 6-20 cm arasında artabilir, erkeklerde ise ortalama 10-25 cm arasında artabilir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır. Boy uzamasında en önemli faktörler genetik ve yeterli beslenmedir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Çoğunlukla esnemenin ağırlıklı olduğu boy uzatma egzersizleri, kasların zaman içerisinde açılmasını sağlar. Böylelikle açılan kaslarınız, boyunuzun uzamasına da yardımcı olur.
Büyüme plakları kapandıktan sonra spor ve eksersiz gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Bunu anlamak için çocukların el-bilek kemiklerinin radyolojik olarak değerlendirilmesi yani kemik yaşlarının belirlenmesi gerekir. Büyüme plaklarının hepsi kapanmışsa çocukta büyüme tamamlanmış demektir.
Gerçek ise bu inanıştan oldukça farklı! Amerikan pediatri derneğinin son çalışmaları gösterdi ki , ağırlık egzersizleri gençlerde boy uzaması ve kalp damar hastalığı riskini değiştirmemekte.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
“Gençlerin gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına 14-15 yaşından önce fitness yapmaları uygun değil. İyi görünümlü bir vücut yapmak kısa sürede gerçekleşmez, öncelikle gençlerin bunu bilmesi gerekir. Sabırla düzenli antrenman yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir.
Cimnastik sporunun boy uzamasına olumlu ya da olumsuz hiç bir etkisi yoktur. Hiç bir spor disiplini boyu uzatmaz ya da kısaltmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri