Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Haftanın her günü spor yapmak; kasların kendini yenileyebilmesi ve dinlenmesi adına zaman bırakmayacağından ötürü netice almayı geciktirebilir. Uzman kişiler her daim spor yapmanın kasları sakatlayabileceğini belirtiyor. Fakat haftanın her günü spor yapmanın kasları erittiğine dair kesin bir bilgi söz konusu değildir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Her gün spor yapmak kasların çok fazla yorulmasına ve dinlenip güçlenmeye zaman bulamamasına neden olur. Kaslarınız sizin zannettiğiniz gibi çalışırken değil dinlenirken güçlenir. Ayrıca güçlenmeyen kaslar (özellikle spora yeni başlandıysa ya da uzun süredir spordan uzak kalındıysa) sakatlanmalara da neden olabilir.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Yaptığınız egzersizler aletli de olsa aletsiz de olsa, kuvvetlenmek için veya direnci artırmak için farketmez, yaptığınız hareketleri değiştirseniz dahi aynı kas gruplarını iki gün üst üste çalıştırırsanız kaslarınız güçlenmez, daha fit olmazsınız tersine kaslarınız yıpranır ve daha fit olacağınıza kuvvet kaybeder ve ...
Eğer egzersizinizi spor salonunda veya evinizde yapacaksanız haftanın 3 günü spor yapmanız sağlığınız açısından en uygun süre olacaktır. Ancak bu 3 günün arka arkaya olmaması gerektiğini de unutmayın. 1 gün aralıklar bırakarak haftanın 3 günü spor yapmanız bedeninizi zinde tutmaya yetecektir.
Spor yapmak cildinizi de güzelleştirir. Terlemek detoks etkisi yaparak zararlı toksinlerin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur; hormonlar, artan oksijen seviyesi ve kan akışı sayesinde cildiniz daha canlı ve sağlıklı görünür.
Rekreasyonel sporcular için dinlenme günlerinde egzersiz yapmak ve aktif bir dinlenme geçirmek ev, iş ve fitness hedefleri arasında daha iyi bir denge sağlamaya yardımcı olabilir. Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Ne yazık ki kasların gelişmesi tek gecede gerçekleşmez. Değişimi görmek için kayda değer bir çaba ve kararlılık gerekir. Kaslardaki gözle görülür ve tatmin edici gelişim, aylar değil yıllar sürer. Bir ay içinde yaşanabilecek gelişim miktarıysa epey az.
1 Haftada Kas Yapmak Gerçekten Olası mı? Gününüzü spor salonunda geçirmeniz kas inşa etmek için gerekli değildir. Haftalık olarak 2 ila 3 kez 20-30 dakika arası ağırlık çalışmanız sonuçları görmek için yeterlidir. Haftalık antrenmanlarınız boyunca tüm büyük kas gruplarınızı en az iki kez hedeflemelisiniz.
Spora yeni başlayan herkesin ilk dört ila beş haftası, vücudu spor yapmaya adapte etme programlarıyla geçer. Vücuttaki kas kütlesinin uyanması, spor ezberi kazanması, akciğerlerin ve cildin spor temposuna uyum sağlaması için uygulanan adaptasyon süreci, sporcunun en hassas olduğu dönemdir.
Yağ yakmak isteyen bireylere genel olarak sabah saatlerinde spor yapmaları önerilir. Kas kütlesini artırmak ve vücudunu şekillendirmek isteyen kişilerin ise öğleden sonra veya akşam üstü saatlerinde egzersiz yapmaları uygundur.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Karın kaslarının belirginleşmesinin önündeki en büyük engel vücut yağ oranıdır. Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Harvard Üniversitesi Sağlık Yayınları'nda açıklanan bir araştırmaya göre 30 yaşını geçtikten sonra her 10 senede kas hacminiz %3-5 oranında azalır. Bu da yaşam boyunca kazandığınız kasların %30'unu kaybedeceksiniz demek oluyor.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Kas kazanımları ilk yıldan sonra yavaşlar. Bir çok erkek, ilk kez ağırlık kaldırma antremanlarına başladığında haftada haftada ortalama 0.25kg yağsız kas kütlesi artısı sağladığını gösterir araştırmalar. Bu, ayda yaklaşık 1 kg kas veya yılda 12 kg ' ya denk gelebilir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri