Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir. Yani defteri kebirde kasa hesabının borçlu tarafının toplamı ile alacaklı tarafın toplamı birbirine eşit olacaktır.
100 Kasa hesabı borçlu olarak çalışmaktadır. Yani kasaya para girince borçlu, kasadan para çıkınca alacaklı olur. Kasa her zaman borç kalanı verir. Alacak kalanı veriyorsa kasa ters bakiye veriyor demektir.
100 Kasa Hesabının İşleyişi: İşletmelerin nakit girişleri kasa hesabının borcuna, nakit çıkışları ise kasa hesabının alacağına kaydedilir. Kasa hesabının borç bakiyesi o andaki kasa mevcudunu gösterir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde kasa hesabı alacak bakiyesi vermez.
Kasa hesabı doğrudan doğruya kasa ile ilgili ödeme ve tahsilatların kaydedildiği hesaptır. Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır.
KASA HESABININ ALACAK BAKİYESİ VERMESİNİN VERGİSEL SONUÇLARI
Kasa Hesabı daima borç bakiyesi verir veya sıfır olur. Kasada para olmadan ödeme yapılması teknik olarak mümkün olmadığı için teknik ve teorik olarak “Kasa Hesabı hiçbir şekilde alacak bakiyesi vermez.”
İlgili 44 soru bulundu
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Eğer Kasa hesabı alacak bakiye veriyorsa bunun muhasebe tekniği açısından anlamı şudur; ya sehven tahsil edilen nakit para kasa hesabına işlenmemiştir yada şirket belgesiz satış yapmış ve buradan elde ettiği gelirini Kasa hesabına kaydetmeden diğer muhasebe hesaplarına kaydetmiştir, demektir.
Kasa hesabı aktif karakterli bir hesap olup dai ma borç kalanı verir. Nakit girişleri hesaba borç kaydı nakit çıkışları ise hesaba alacak kaydı yapı larak muhasebeleştirilir. Dolayısıyla kasaya giren paradan fazlası çıkamayacağı için hesap hiçbir zaman alacak kalanı vermez.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
2.Kasa Hesabının Değerlemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 284'üncü maddesi gereğince kasa mevcutları itibari değeri ile değerlenir. Vergi Usul Kanununun 266'ncı maddesinde itibari değer her nevi senetlerle esham ve tahvillerin üzerinde yazılı olan değer olarak tanımlanmıştır.
Bir önceki mali dönem sonundaki cari hesap tutarlarını yeni döneme aktarmak için kullanılan işlem türüdür. Kullanıcı tarafından girilebileceği gibi, yılsonu devir işlemleri sırasında otomatik olarak da yapılabilir.
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
VUK 284'te “kasa mevcutları itibari kıymetleriyle değerlenir, yabancı paralar hakkında 280'inci madde hükmü uygulanır.” Yani TL kasa için herhangi bir değerleme yapılmasına gerek yoktur. 2.2.Kasa – Döviz Kasası (USD-EUR-GBP vb.) VUK 280 ise; “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır. İlgili hesaptaki alacakların vadesi 1 yıl kadardır.
Peşin Bedelle İşletmeye Mal Alışı Firmanıza mal alırken, ödemeleri nakit olarak yaparsanız muhasebe kaydı için kasa hesabını kullanmanız gerekir. Örneğin; tedarikçiden alınan 10 bin TL değerindeki mal için işletme ödemeyi nakit yapmıştır. Bu durumda kasadan para çıkışı olması nedeniyle 100 kasa hesabına alacak yazılır.
102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Devir, firmalar için tanımlanmış olan mali yılsonunda, muhasebe açısından tüm hesapların kapatılması ve resmi belgeler hazırlandıktan sonra muhasebe ve ticari sistem işlemlerinin etkilerinin yeni bir mali döneme açılış işlemleri şeklinde kaydedilmesidir. Devir işlemi zorunlu değildir.
Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.
Banka Kasasını 2 Kişi Kullanabilir Mi? Türkiye'de banka kasası hizmeti genellikle tek kişiye tahsis edilir. Yani, bir banka kasası genellikle sadece bir kişi tarafından kullanılabilir.
Nedir? Değerli eşya ve belgelerinizi saklamak üzere bankamız şubelerinde bulunan kiralayabileceğiniz fiziki kasalardır.
Siz sürekli olarak açık veriyor iseniz, işveren bunu gerekçe göstererek sizi haklı nedenle işten çıkartabilir ve tazminat ödemez. Ancak işin niteliği itibariyle zaman zaman açık veriyorsanız, bu süreklilik arz etmiyorsa sizi bunu gerekçe göstererek işten çıkartamaz. Çıkartırsa tazminat ödemek zorundadır.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri