Süprem kumaş vücudu terletmez. Tekstil sektöründe en fazla kullanılan süprem kumaş türlerinin ön yüzü ve arka yüzü farklı olarak bilinmektedir. Ter çekme özelliğine sahip olan süprem kumaşlar kolay kolay kırışmaz.
Süprem kumaşlar yuvarlak örme makinesinde tüp şeklinde üretilebilen fakat kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaş türleridir. Enine ve boyuna yaklaşık olarak aynı oranda esneme kabiliyetine sahiptir.
İlk süprem kumaşlar koyun yünü kullanılarak elde edilmiş olsa da farklı iplik türleri kullanılarak likralı süprem kumaş, süprem penye kumaş ya da jakarlı süprem kumaşlarda üretilen seçenekler arasındadır. Bu yönüyle farklı özellikler kazanarak her ihtiyaca cevap verebilmektedir.
Her kumaşta olduğu üzere, penye kumaşında yıkanınca çekebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla beraber uygun ısıda yıkanmaları, çekmeleri açısından oldukça önemli bir durumdur. Penye kumaş yıkanırken uygun sıcaklıklarda yıkamak, penye kumaşın en az şekilde çekmesine katkı sağlayacaktır.
Süprem kumaşlar, piyasada en fazla bulunan kumaş çeşitlerindendir. Sadece yuvarlak örme makinelerinde üretilen süprem kumaşlar, pamuk veya pamuk ağırlıklı karışımlı ipliklerden düz bir şekilde örülmektedir. Genelde 100-130 gram arasında düşük bir gramajla üretilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Süprem kumaşlar ilk kullanımdan sonra ilk defa yıkandığında biraz çekme yapar. O nedenle süprem kumaşların alındığı sırada bir beden büyük olmasına özen gösterilmelidir. Süprem kumaşların çekmemesi için çamaşır makinesinde düşük devirde yıkanmalıdır.
Doğal pamuktan imal edilen süprem penye kumaşlar, yün, ipek ve sentetik kumaşlardan da üretilebilmektedir. Tek iplik olarak örülen süprem penyeler oldukça hafif bir yapıya sahiptir. Sağladığı rahatlık ile giyim sektöründe özellikle iç giyim başta olmak üzere pijama, elbise, etek gibi pek çok alanda kullanıma sunulur.
Yeni alınan birçok kıyafette karşılaşılan en büyük sorunlardan biri çekmedir. İlk yıkama sonrasında kumaşlar küçülmekte ve giyilmeyecek bir konuma gelmektedir. Özellikle bazı kumaşlarda çekme işlemi daha fazla olmaktadır. Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz. Dikimden önce kumaşın yıkanmasına gerek duyulmaz.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Tişört, badi, pijama, elbise, tayt gibi modellerde kullanılır. Ter çekme özelliğine sahiptir.
Yıkanması kolay kumaşlardan biri olarak bilinen süprem kumaşın bakımı da zor değildir. Ayrıca bu ürün ağırlıklı olarak pamuklu iplikten elde edildiği için sağlığa zararlı olmayan kumaşlar arasında gösterilir.
Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir. Kaliteli ve sağlıklı kumaş türleri arasında görülmektedir. Pamuk elyafları kullanılarak üretilmekte ve yumuşak yapılarıyla öne çıkmaktadır.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Günümüzde en sık kullanılan kumaşlardan birisi olan polyamid kumaş plastikten üretildiği için naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Dayanıklı bir yapısı olan polyamid kumaş çeşitleri yapısı itibari ile esnek değildir. Günümüzde çok sık kullanılan polyamid kumaş önemli bir parlaklığa sahiptir.
Polyester Kumaş Esnek midir? 0 polyester kullanılarak üretilen ürünler esnek bir yapıya sahip olmaz.
Örneğin kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı merak edenlere: -Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Şifon, Kaşmir, Viskon ve Krep Kumaşta Doğru Renkler
Zayıf görünmenin kuralı olan koyu renk tercihi doğru bir kuraldır. Doğru kumaşlar olarak sıralanan kaşmir, viskon, şifon ve krep kumaşları koyu renklerden tercih etmek ayrıca zarif ve zayıf gösterecektir.
Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır. Özellikle 90 da falan yıkarsan kıyafetlerin küçücük kalabilir.
Ayrıca suyu çekmesi açısından da kullanılmaktadır. Pamukla ürünleri yaz aylarında terimizi çekmesi için kullanırız. Çünkü pamuklu ürünler suyu çeker. Yani pamuklu ürünleri terletmediği için değil, aslında oluşan teri çektiği için kullanırız.
Çelik Penye Kumaş Kullanım Alanları
Uygulama alanı çok geniştir ve genellikle spor giyim ve iç giyim üretiminde kullanılır. Çift taraflı kumaştan yapıldığı için insan vücuduna yük oluşturmaz, bu nedenle iç giyimde kullanılması muhtemeldir. Bu kumaş kırışmadığı için spor giyim ve medikal giysilerde kullanılmaktadır.
Üç İplik Penye Kumaş iki ipliğe oranla ve normal penye kumaşlara oranla oldukça kalın, esnek, yumuşak, dayanıklı ve sıcak tutma özelliğine sahip insanlar tarafından sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Genel olarak sweat, kapüşonlu, eşofman takımı olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Likralı ve Likrasız Pamuk Süpremler iç giyimde, yazlık giyimde ve spor giysilerin üretiminde kullanılmaktadır. Basic T-shirt, Polo Tişört, Etek, Elbise, Pantolon, Tulum, Çorap, Tayt, İç giyim, Pijama, Ev giyim, Mayo, Atlet, Külot ve çocuk kıyafetlerinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri