Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir.
En kaliteli, geleneksel kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Günümüzde ise yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilmektedir. Bazı yörelerde keçi sütü de eklenmektedir.
Eriyebilen Peynir Lezzeti: Kaşar Peyniri
Kaşar peyniri, yüksek yağ oranının verdiği lezzet ile hem kahvaltı sofralarının hem de yemeklerin vazgeçilmez peynirleri arasındadır.
1) Süt Grubu: Süt ve yoğurt bu gruba girer. 2) Et Grubu: Her türlü hayvan etleri,peynirler,yumurta bu gruptadır.
Kaşar peyniri, inek, koyun veya keçi sütü ile yapılan, hafif sarı renge sahip sert bir peynir çeşididir. Türkiye'de her sofrada yerini alan kaşar peyniri Yunanistan'da da sıklıkla tüketilen bir peynirdir.
İlgili 33 soru bulundu
Süt ürünleri grubunun bir diğer değerli üyesi, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirdir. Lezzetli olmasının yanı sıra içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına çok önemli katkıları olan peynirin, beyaz peynir, kaşar peyniri, Ezine peyniri gibi pek çok çeşidi vardır.
Kars ilinde Kaşar peyniri yapımı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına dayanmaktadır.
Koyun, keçi ya da inek sütünün işlenmesi ile üretilen kaşar peyniri, sarımsı renkte sert bir peynir çeşididir. Kaşar peyniri, hafif tuzlu tada sahip bir peynir çeşididir. Hayvan yetiştiriciliği ülkemizde önemli bir iş kolu olması sebebiyle kaşar peyniri ürünleri, ülkemizde çok sık üretilmektedir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
Peynir çeşitleri arasında protein miktarı fazla ve yağ miktarı en az olan besindir. Beyaz peynir ve kaşar peynirin iki katı proteine sahiptir. Spor sonrası artan protein ve mineral ihtiyacının sağlıklı karşılanmasını sağlar.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Kaşar peynirinin içinde yer alan yüksek kalsiyum miktarı sayesinde kemik erimesi riskini en aza indirir. Aynı zamanda çocukların diş sağlığı ve kemik gelişimi için düzenli bir şekilde kaşar peyniri tüketmesi, sağlığı bakımından çok faydalıdır.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir. Peynir kabuğunun asitliği çok yüksektir ve peynir kabuğuna lezzetini veren de bu asitliktir.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
En basit anlatımla süt ve süt ürünlerinde su dışında kalan miktara kuru madde deniliyor. Yağlı peynirlerde protein artı yağ miktarı, normal peynirlerde ise protein miktarı kuru madde olarak kabul edilir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Özetle, veganlık tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türüdür ve hatta bir yaşam biçimidir. Öyle ki tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt, krema vb.), kemik, sakatat hatta bal, jelatin gibi ürünlerin tamamen hayatınızdan ve beslenmenizden çıkması gerekiyor.
Protein, yağ, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum açısından zengin olan sucuk, hayvansal bir besindir.
Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Peynir, hayvansaldır. Çünkü ineğin sütünden üretilmiştir.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne eklenen 9/3'üncü maddede, "Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez" denildi.
Hollanda Kahvaltılarının Bal Mumuna Sarılı Tatlı Kaşarı Gouda. Dünyanın en sevilen süt ürünlerinden olan peynir, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesidir. Sadece kahvaltılarda değil börek, çörek gibi hamur işlerinde makarna ve pilavlarda da kullanılan peynir bazı tatlıların içinde de kullanılır.
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri