Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Peynir küflenmesi ise peynirin içinde bulunan organik maddelerin uygun olamayan koşullarda saklanması nedeni ile ortaya çıkar. Çoğunluğu sütün mayalanmasından üretilen süt ürünleri, bu maya nedeniyle serin ortamlarda bekletilmesi gereken gıdalar.
Taze kaşar olarak bildiğimiz yarı sert grubundaki peynirler küflenirse tüketilmemelidir. Çünkü yumuşak gıdalarda küf miselleri gıdanın iç kısmına kadar ilerleyebilir.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
En İyi Cevap. Öncelikle merhaba, küflenmiş kaşar peynirin küflü kısmını keserek geri kalan yerini yemenizde hiç bir problem ya da Zehirlenme gibi bir durum söz konusu değildir.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Bazı peynirleri uzun süre bozulmadan saklamak için sirkeli havlu ile sarabilirsiniz. Sirkeli su ile ıslattığınız havluyu peynirin etrafına sarın. Daha sonra streç film ile de havluyu sarın. Bu yöntemle özellikle kaşar gibi sert peynirlerin küflenmesini önleyebilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Taze kaşar peyniri Küflenirse yenir mi? Taze kaşar olarak bildiğimiz yarı sert grubundaki peynirler küflenirse tüketilmemelidir. Çünkü yumuşak gıdalarda küf miselleri gıdanın iç kısmına kadar ilerleyebilir.
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.
Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır. Mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır..
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Dondurulacak En İyi Peynirler
Cheddar, kaşar peyniri, tulum peynir gibi sert ve yarı sert peynirler dondurulabilir, ancak dokuları genellikle ufalanır ve unlu olur. Ayrıca dilimlemeleri daha zor olacaktır.
Küflü bir şey yemek elbette mide bulandırıcı bir fikir ama merak etmeyin: Muhtemelen vücudunuza zarar vermez. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olanlar, yanlışlıkla küflü bir şey yediklerinde hiçbir şey fark etmeyeceklerdir. Yani küflü bir sandviçten alınan bir iki ısırık zararlı değildir.
Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Böyle bir şeye bulaşmayın, uğraşmayın. Kaşar peyniri, güvenilen firmalardan, Tarım ve Orman Bakanlığından yetkilendirilmiş, üzerinde etiketleri bulunan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor.
BAZI KÜFLER KARACİĞERİNİZE ZARAR VEREBİLİR
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Yediğiniz miktar büyük ihtimalle halsiz düşürecek, ışığa ve kokuya duyarlı hale getirecek, ishale sebep olacak. İstirahat ile 2 güne iyileşirsiniz. Yine de sağlık ocağına görünmenizde fayda vardır.
Yapılan araştırmalara göre Kars Eski Kaşarı, K2 vitamini açısından çok zengindir. K2 vitaminin ispatlanan en belirgin özellikleri ise damarlarda kalsiyum birikmesini önlemek, kemikleri güçlendirmek ve kanser hücrelerinin bölünüp çoğalmasına olan yavaşlatıcı etkileridir.
Antiseptik özelliği bulunur. Bol miktarda kalsiyum içerdiği için diş sağlığına katkısı büyüktür. Çocukların küçük yaşlardan itibaren tüketmeye başlamaları önerilir. Küflü peynir bağırsak florasını güçlendirip, hastalıklara karşı direnç sağladığı için Osmanlı döneminde askerlere de verilen bir besindir.
Küflü yiyeceklerin en büyük problemi, küflü kısımları kesip attığımızda aslında küfün tamamını atamıyor olmamızdır. Çünkü birçok yiyecek (örneğin ekmek) küflendiğinde, temiz görünen kısımlarda bile aslında küfün görünmez kökleri yatar.
Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın. Daha sonra peyniri iki kat kağıt havlu üzerine koyarak plastik/cam bir kabın içinde muhafaza etmeye devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri