Eski kaşar peynirinin kurumaması için kâğıt havluya sarılı bayat kaşar peynirini ağzı sıkıca kapatılmış bir dondurucu poşetine koyun. Kâğıt havlu kaşar peynirinin nemini emecek ve soğuk saklama poşeti peynirin hava ile temasını keserek kaşar peynirinin bozulmadan daha uzun süre saklanabilmesini sağlayacaktır.
Eski kaşar peynirinin daha iyi bir şekilde korunmasını sağlamak için ambalaj malzemesine iyice sarın ve kapaklı bir kapta tutarak buzdolabında saklayın. Kaşar peyniri gibi uzun ömürlü olan peynirleri isterseniz sülfürlü bir kağıda sarmak sureti ile çok daha uzun süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
İlgili 40 soru bulundu
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Böylece peynirin dış ortamla teması en aza indirilerek ömrü uzamış, lezzetini ve tazeliğini uzun süre korumuş oluyor. Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır.
Kaşar peynirinin küf olmaması için ne yapılır? Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
En ideal peynir saklama koşulları
-Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. - Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. - Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için hafif rutubetli, 5-10 derece sıcaklıkta, hava alabileceği yerler tercih edilmelidir. Dipfrizler ve buzluklardan ziyade buzdolaplarının meyve-sebze kısımlarında saklanması daha uygundur. Lezzet ve görünümünün bozulmaması açısından açıkta bırakılmamalıdır.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Kurumuş ya da parçalanmış kaşar peynirlerini küçük karelere bölerek bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde kısa zamanda yumuşayacak olan kurumuş kaşar peynirlerinizi et ve tavuk yemeklerinizde, hamur işlerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Açıkta bırakıldığında kolayca kurur, çatlar ve bozulur. Kaşarı mutlaka kapalı biçimde buzdolabında saklamanız gerekir.
Ürünlerimizin geneli vakumlu ve paketli olduğundan herhangi bir bozulma yaşanmamaktadır.
Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır.
Peynirler, buzdolabının en iyi soğutan kısmı olan iç kısımlarına depolanmalıdır. İhtiyaç olduğu kadar porsiyonlanarak kullanılmalı ve hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır. Kaliteli peynir oda sıcaklığında 3-4 gün durduğunda dahi ekşime yapmaz yumuşama yapar. +2 +4 C de bekletildiğinde eski sertliğine ulaşır.
Eski kaşarın özellikle sertleşmiş kabuğunu yemeye bayılanlar vardır. Bu kabuk inanılmaz lezzetlidir ve çerez gibi tüketilebilir. Bu kabukta yüksek asitlik vardır ve lezzetinin ana kaynağı da bu asitliktir. Kalsiyum ve fosfor oranı yüksektir.
Peynirin hava ile temasını önlemek için Koroplast kilitli poşet, kapta olanlar için ise Koroplast streç film kullanılabilir. Top şeklindeki suda mozerella peynirlerini de içine soğuk su doldurulmuş Koroplast kilitli poşetin içine atarak poşetin ağzını kapattıktan sonra buzdolabında 15 gün muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri