Topluluğumuz tarafından sevilenler. Kaşar Peyniri çiğ sütten yapılır. Kaşar peynirin gerçek gözükmesi için kimyasal unsurlarla sarı renk enjekte edilebilir. Bu peynirin rengi kahverengiye dönük sarı hale gelmektedir.
Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
İlgili 25 soru bulundu
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
- Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir. Bunlardan da uzak durulmalıdır. - Gerçek bir kaşar peynirinin hammaddesi süttür.
Eski kaşar en sevilen lezzetlerin başında gelmektedir. Tadı diğer kaşar çeşitlerine göre daha tok ve ağızda dağılan bir lezzettir. Birçok farklı tarifte kullanılabilir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Türkiye'nin 1 numaralı kaşar peyniri markası seçilen Muratbey, İsviçre Merkezli belgelendirme kuruluşu ICERTIAS tarafından QUDAL Madalyası'na layık görüldü. Böylece Muratbey; Nike, Signal, Chicco, Mercedes, Bosch ve Henkel gibi dünyaca ünlü markaların da aldığı "QUDAL-Kalitede 1 Numara" madalyasını almaya hak kazandı.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır. Ambalajı açıldığında açık yüzeylerin kurumaması için streç film kullanılabilir.
Yüksek düzeyde yağ içeren tüm organik maddelerin yanma özelliği vardır. Usulüne uygun koşullar altında üretilen ya da usulsüz üretilen tüm kaşar peynirleri organik karakter taşır ve yanma özelliğine sahiptir.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir. Peynir kabuğunun asitliği çok yüksektir ve peynir kabuğuna lezzetini veren de bu asitliktir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Dilin üzerinde tereyağı tabakası gibi bir his verir. Bu, olgunlaşmış Kars kaşarının temel özelliğidir. Olgunlaşmamış olanlarında da süt kreması ve belirgin süt tadı özelliği oluşur. Kars kaşarı yüzde 55'in üzerinde kuru madde içerir.
Sadece aromalı ve/veya çeşnili taze peynirlerde stabilizör amaçlı olarak nişasta, teknolojinin izin verdiği miktarda kullanılabilir" açıklamasında bulundu.
Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
Kaşar peyniri, inek, koyun veya keçi sütü ile yapılan, hafif sarı renge sahip sert bir peynir çeşididir. Türkiye'de her sofrada yerini alan kaşar peyniri Yunanistan'da da sıklıkla tüketilen bir peynirdir.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri