Kaşar peyniri hazırlarken mutlaka tam yağlı ve çiğ bir süt kullanın. Sütü kaynattıktan sonra hızlıca ısısını düşürmeye özen gösterin. Şirden mayası, bulamıyorsanız aynı oranda peynir mayası kullanarak kaşar peynirizi hazırlayın.
Gerçek kaşar peyniri sütün mayalanması ile elde edilir ve süt, maya, tuz haricinde başka maddeler eklenmeden üretilir.
Hayvansal peynir mayası ise klasik bir yöntemdir, hayvanların midelerinde bulunan enzimin alınarak işlemden geçirilmesi yoluyla elde edilir. Günümüzde en çok bilinen ve tercih edilen peynir mayası çeşidi, hayvansal peynir mayasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Geleneksel peynir yapımı için hayvan kaynaklı mayalar kullanılır. Bunun dışında Roma döneminde, incir suyu özünü pıhtılaştırma (koagüle) özelliği bulunan kapari yaprakları, ısırgan, ebegümeci ve diken gibi bitkiler de kullanılmıştır.
Pastörize inek sütü, sofra tuzu, peynir kültürü, tuz, peynir mayası. Kuru maddedeki süt yağı oranı en az %45'dir.
Ot yemeye başlamamış olan, sütle beslenen buzağı ve oğlakların midesindeki anne sütünü sindirebilmek için şirden olarak adlandırılan dördüncü bölümde rennet adı verilen salgı ile birlikte ortaya çıkan ve peynirlerimizin üretimini yaparken kullanmış olduğumuz mayaya şirden mayası denir.
En kaliteli geleneksel Kaşarlar koyun sütünden üretilmektedir. Ancak günümüzde koyun ve inek sütü karıştırılarak yapılmaktadır. Ancak ülkemizde endüstriyel boyutta üretim yapan işletmelerde inek sütünden elde edilmektedir.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Peynir mayası veya rennet, geviş getiren memelilerin midesinde üretilen ve peynircilikte kullanılan bir dizi enzim. Peynir mayasının en önemli bileşeni olan kimozin, bir proteaz enzimi türü olup, sütün içindeki kazeinin pıhtılaşmasını sağlar.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kaşar yapımında hangi nişasta kullanılır? Bugün evde kendi kaşar peynirimizi yapalım dedik ve mısır nişastası kullanarak 1 litre sütten tam 1,5 kg kaşar peyniri hazırladık. Kahvaltılarınızda, böreklerinizde, poğaçalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
En iyi kaşar peyniri kesinlikle doğal ve tam yağlı çiğ sütten elde edilmektedir.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Peynir mayaları genelde eczanelerde satılır şişeler halinde. Sıvı formda.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Mayalama aşaması aynen yoğurtta olduğu gibi yaklaşık 45 derecede en güzel mayayı tutuyor.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3).
Süper Maya peynir mayası Gimdes helal belgelidir, sahiplerini helal hassasiyeti için tebrik ederiz.
- Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir. Bunlardan da uzak durulmalıdır. - Gerçek bir kaşar peynirinin hammaddesi süttür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri