Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Yani tahsil fişi kasa hesabı borçlu durumda olacağı zaman kullanılır. Kısaca kasaya para giriyorsa tahsil fişi kesilir.
Kısacası, kasanın hesabı borçlu olduğu zaman tahsil fişi kullanılıyor. Kasanıza para girdiği zaman tahsil fişi kesilmektedir. Bilinmesi gereken bir diğer konu da kasa tahsil fişinde borçlu olan hesap her zaman kasa hesabıdır. Bu nedenle, kasaya sadece alacaklı hesap yazılmaktadır.
Tahsil Fişi:
İşletmenin kasasına giren paraların nerelerden, hangi nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir. Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır.
Mahsup fişi, kasaya para girdiğinde veya kasan para çıkınca kullanılmaz. Kasa hesabı ile ilgisi olmayan, tamamı nakit olmayan işlemler için hazırlanır.
Açılış Fişi genel olarak dönem başlarında oluşturulur ve bir önceki dönemde oluşturulan kapanış fişlerinin yeni döneme başlangıç fişi olarak aktarılmasında ayrıca yeni işe başlayan firmalarda kasa, banka, demirbaş vs. değerlerin başlangıç (açılış) olarak muhasebe işlemlerinin yapılmasında kullanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır.
Dönem sonunda, mevcut (cari) dönemdeki işlemlerin kapatılarak kapanış kaydının oluşturulduğu fişlerdir. Aynı zamanda kapanış fişinin ters bakiyeli kaydı yeni dönem için açılış fişidir. Kullanıcının işlem anında muhasebe fişine elden (manuel) yada sistem tarafından atanan fiş numarasının girildiği alandır.
Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin 800 lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur. Ancak, bu tutarın altında kalan mal ve hizmetler için perakende satış vesikası düzenlenebilmektedir.
Açılış Fişi: Programın ilk kullanımında hesaplara ait açılış rakamlarını kaydetmek için kullanılır. Hesap planı çok kapsamlı ise açılış fişini bir kaç parçaya bölerek kaydetmek mümkündür. Tahsil Fişi: Nakit tahsilat işlemlerinde kullanılır. Tediye Fişi: Nakit ödeme işlemlerinde kullanılır.
Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Yani tahsil fişi kasa hesabı borçlu durumda olacağı zaman kullanılır. Kısaca kasaya para giriyorsa tahsil fişi kesilir. Kasa tahsil fişinde borçlu hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece alacaklı hesap yazılır.
Kasa defterindeki gelirler sayfasındatarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan işlemle beraber tutar eklenerekdefter tutulur. Giderler sayfasında da yine tarih, açıklama, nakit veya kredikartından yapılan harcamalarla birlikte tutarların girişi yapılır.
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır.
Mahsup fişinde gelir veya gider olmadığı için borçlu (ödeme yapacak) veya alacaklı (ödeme alacak) hesabında tamamen kasa hesabı yoktur denebilir. Mahsup fişi düzenleneceği zaman kasa dahilinde olmayan giriş ve çıkışlar ayrı tutularak yazılmaktadır. Bu sebeple de mahsup fişi kasa fişlerinden ayrı tutulur.
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
Ayrıca, 275 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de, gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.
Akaryakıt istasyonlarında pompa Ödeme Kaydedici Cihaz fişleri karşılığında e-fatura düzenlenmesine gerek olmadan ÖKC fiş tutarına bakılmaksızın istisna olarak fatura yerine kullanılabilir.
Perakende Satış Fişi nedir? Perakende Satış Fişi perakende sektöründe satış yapan işletmelerin ani olarak gelişen elektrik kesintisi vb olaylar nedeniyle yazar kasa fişini müşterilerine vermediği durumlarda ürün satışını gösteren bir belgedir.
Kapanış fişi baz alınarak yeni senedeki açılış fişi oluşturulur. Devir yapılmadan yeni sene şirketinde muhasebe kayıtlarına başlandığı zaman ilk ayın yevmiye fiş numaralandırmasını, açılış fişi için bir numara ayıracak şekilde yapılması gerekir.
Stok giriş fişi; herhangi bir depoya ürün girişi yapıldığında kullanılan fiş türüdür. Stok girişi olduğunda kesilen fişlere kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Belge No: Belge numarasının girileceği alandır.
Muhasebe fişleri Tahsil Fişi, Tediye Fişi ve Mahsup Fişi olarak üç ana türde sınıflandırılmaktadır.
Yevmiye madde numaralama işlemi ile yevmiye defteri basıldığı zaman her fişin alacağı numara program tarafından otomatik olarak kaydedilir. Yevmiye madde numaralama işlemi, muhasebe işlemlerinin onaylanmasından sonra yapılır.
Banka İşlem Fişi: Bankaya para yatırma ve çekme işlemlerinde kullanılır. Virman Fişi: Aynı ya da farklı banka hesapları arasındaki işlemlerde kullanılır. Gelen Havaleler: Cari hesaplardan gelen havaleleri kaydetmek için kullanılır. Gönderilen Havaleler: Cari hesaplara gönderilen havaleleri kaydetmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri