Özetle MDF (Medium Density Fiberboard); orta yoğunluklu sunta ve ahşap liflerinin reçineyle birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir çeşit ahşaptır. Bir çok mobilya çeşidinde kullanılan MDF, sert ağaçtan daha yoğundur ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
Mdflam mutfak dolaplarında dayanıklılık açısından daha çok tercih edilmesi gereken gövde malzemesidir. Mdflam suntalama göre su ve nemden daha az etkilenen bir malzeme olduğundan mutfaklarda bu malzemeden yapılmış gövdeler kullanmak dolapların uzun ömürlü olması, dayanıklı olması açısından daha doğru olur.
MDF Ham olarak elde edilen plakaya verilen isim iken; mdflam ise melamin kaplanmış ham mdf olarak farklı bir üründür. MDF Lam, ham MDF levhalarının üzerine işlenen bir laminasyon yöntemidir. Laminasyon yöntemi sayesinde MDF levhaya desen, görünüm ya da renk verilmiş olur.
Ahşap yerine sıklıkla kullanılan bir malzemedir. MDF'nin en büyük özelliklerinden biri suntaya oranla daha sağlam olmasıdır. İstenilen ebatlarda kesilebilir ve doğrama işlemine de uygundur. Sunta gibi şişme yapmaz, neme karşı dayanıklı bir yapısı vardır.
MDF, Medium Density Fiberboard tanımının kısaltılmış hali olup, orta yoğunlukta lif levha demektir. MDF plakaların %90 kısmı odundan oluşur. Doğada hazır halde bulunmayan MDF, insan yapımı bir ahşap malzemedir. Ahşap liflerin ısıl işlemden geçerek sıkıştırılmaları ile elde edilir.
İlgili 17 soru bulundu
MDF şişerse, hele bir de MDF LAM şişerse sunta da şişer kesin. Sunta şişmeye daha musait bir yapıda.
Mdf oldukça sağlam ve tercih edilen bir malzemedir. Yapım aşamalarında önce çeşitli ağaçtan elde edilen odun parçaları buharda liflerine ayrılır. Ardından liflere birtakım yapıştırıcı ve sertleştirici maddeler eklenir. Preslenmeye alınan mdf tekrar ve bu sefer daha detaylı bir preslenme işlemine tutulur.
MDF'nin kullanım ömrü kullanış tarzı ve ürünün maruz kaldığı etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu anlamda ham MDF ömrü 10 yıl olurken MDF Lam ömrü ise 20 yıla kadar çıkmaktadır.
Son dönemlerde ilerleyen teknoloji ile üretilen MDF'lerin, ev ve ofis iç mekân tasarımlarının her türünde kullanım alanı oldukça geniştir. Mutfak dolap gövde ve kapakları, banyo dolapları, salon, yatak odaları ve diğer tüm yaşam alanlarında tercih edilen bir üründür.
MDF ve Sunta Arasındaki Fark:
MDF, suntadan daha yoğun ve daha dayanıklı bir malzemedir. Suntada boşluklar bulunurken MDF toz haline gelmiş ağaç parçalarının daha yoğun preslenmesi ile elde edildiği için boşluksuzdur. Bu nedenle MDF vida montajı ve demontajında suntaya göre avantaj sağlar. MDF suya daha dayanıklıdır.
MDF çeşitlerinden biri de duralit MDF'dir. Duralit, çok kolay işlenebilen bir levhadır. Dayanıklıdır ve deforme olma olasılığı azdır. Bu nedenle en çok tercih edilen MDF modellerinden biridir.
MDF üzerine akrilik boya çalışması yapılabilir. Akrilik boyalar ile mdf üzerinde son derece başarılı çalışmalar elde edebilirsiniz.
Mdf çeşitleri sunta, suntalam, Mdf lam, duralit mdf şeklinde geniş bir yelpazeye sahiptir. Dekoratif kaplamanın çeşitlerine uygun olarak mobilya veya yüz dekorasyonu üretiminde kullanılan; orta yoğunlukta olan lifli levhalar lamine şeklinde boyalı ve de kaplanmış olarak çeşitlenmektedir.
Normal şartlarda MDF suya dayanıklı bir malzeme değildir ancak malzemeyle tasarlanan ürünler işlemden geçerek neme hatta ısıya karşı daha dayanıklı hale getirilebilir. MDF, dönüştürüleceği ürünün yapısal bütünlüğüne uyum sağlar ve ekolojik olarak da uyumlu yani çevre dostudur.
Malzeme seçimini belirleyen en büyük fark; dolaplarınızın su ile temas edip etmediğidir. Mutfak gibi su ile sürekli temas eden bir alanda suya daha dayanıklı olan MDF malzemenin kullanıldığı lake kapakların kullanılması daha avantajlı olur.
Orta yoğunluklu sunta (MDF), ahşap artıklarından yapılan mühendislik ürünü bir ahşaptır ve tipik olarak çok pürüzsüz bir yüzey kaplamasına sahiptir. MDF mobilyalarını temizlemenin en iyi yolu, yumuşak bir mikrofiber bez kullanmaktır.
Membran MDF üzerine PVC kaplama uygulanarak elde edilirken, lake; MDF üzerine poliüretan ya da akrilik boyaların uygulanması ile elde edilen bir üründür. Lake mutfak dolaplarında ayrıca parlak ve pürüzsüz bir görünüm elde etmek için özel bir reçine türü ile ürün üzerine cila uygulanır.
MDF, ısıya ve neme karşı dayanımı yüksektir. MDF tabla yüzeyi düz ve pürüzsüzdür. Boyama için elverişlidir. Mdf yüzeyinin pürüzsüzlüğü boyama için oldukça elverişlidir.
MDF İngilizce Medium-Density- Fibreboard kelimelerinin baş harflerinden oluşur. hale gelen dekor kâğıdı ile kaplanmasıyla elde edilen malzemeye MDF Lam denir.
Ancak çıplak MDF levhalar suya maruz kaldığında suyu emme eğiliminde olurlar. Bu nedenle, özellikle ev dekorasyonunda MDF kullanımını tercih edenlerin nem ve suya karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Uzun ömürlü bir kullanım için laminasyon veya suya dayanıklı kaplamalar kullanmak daha güvenli bir seçenektir.
MDF, ısıya ve neme karşı dayanma oranı oldukça yüksek bir malzemedir.
MDF, termomekanik olarak odun veya diğer lignoselüozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha pastasının ısı ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür.
Kullanım yerlerine göre tercih edilebilirler. Örneğin mutfak, banyo gibi su ve neme daha çok maruz kalacak mobilyalar için mdf tercih edilirken, ayakkabı dolaplarında suntalam tercih edilmektedir.
Çeşitli kalınlık ve ebatlardaki levhaların su bazlı boyalar kullanılarak; tek yüzü ve/veya iki yüzünün boyanması ile elde edilen üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri