mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
Mali mühür, fiziki olarak USB görünümüne sahiptir ve elektronik kaşe olarak işlev görür. Şirketler için kullanılan mali mühür her ne kadar elektronik imza gibi düşünülse de farklı alanlarda kullanıldığından birbirleri yerine kullanılamazlar.
Kaşe kelimesi imza yerine geçen ve genellikle kurum ve kuruluşlarda kullanılan bir araç olarak bilinmektedir. Kaşe Ne Demektir? Kaşe kelimesi mühür anlamına gelen genellikle firmaların veya şahısların belgeleri imzalamak için kullandıkları bir araç olarak bilinmektedir.
Farsça olan mühür (mühr) kelimesi kıymetli veya yarı kıymetli taşlar gibi sert malzeme üzerine, basıldığında düzgün çıkması için ters olarak kazınmış imza yerine geçen yazı, arma, simge veya damgalarla bunların baskısı için kullanılır; Arapça'sı hâtem ve tâbi' (tâbe') olup Allah'ın inkârcıların kalplerini, kulaklarını ...
İlgili 43 soru bulundu
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Mührün üstüne atılacağı belirtilmiş bulunan imzanın da mührü kapatmayacak ve okunmasını engellemeyecek şekilde atılması, Suretiyle uygulama yapılması gerekmektedir.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
Yasal Düzenlemeler: Her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri vardır ve bu düzenlemeler kaşe kullanımını ve imza gerekliliklerini belirler. Bazı ülkelerde, belirli belgelerin geçerli olması için hem imza hem de kaşe gereklidir. Ancak, bazı durumlarda imza veya kaşe tek başına yeterli olabilir.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza. hımm.. o zaman bu durumda kişi kendi adına ciro etmiş olur ve ciro silsilesindeki borçlular arasına o da katılır.
Standart kaşeler genellikle siyah renlik olarak tasarlanıp uygulanır. Kaşeler standart siyah renklerde olabileceği gibi farklı renkli olarak da tasarlanıp uygulanabilmektedir. Ancak renkli kaşeler de maksimum 4 renk (siyah-mavi-yeşil-kırmızı) kullanılabilmektedir.
imzalarından olmadığı, imzaların kaşe imzalar olduğu . alınarak takibin iptaline karar verilmiştir. koşul olarak öngörülmemiştir. 818 Sayılı BK.
Madde 2 – Resmi mühür; yapımına 3 üncü maddede belirtilen mercilerce karar verilip, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce imal ve tescil edilen ve resmi mühür beratı ile birlikte kullanılma imkanı olan bir araçtır.
Mühür kimde ise Süleyman odur.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.
İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir. Bunları teslim alan birim mühür beratına ekli teslim alma formunun ay'ını mühür ile mühürleyip imzaladıktan sonra Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne iade eder.
Madde 7 – Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bir resmi mühür kütüğü oluşturulur. İmal olunan her mühür için bir sicil numarası verilir ve resmi mühür beratı düzenlenir. (Ek:2) TESLİM ALMA: Madde 8 – İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir.
Kaşe, bir kişinin veya bir kurum veya kuruluşun, herhangi bir konuyu içeren belgeyi onayladığının ve söz konusu belgenin bir resmi evrak olduğunun göstergesidir. Kaşe, bir diğer söylemle, konuyu resmi seviyeye getirdiğini de söylemek mümkündür.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Farsça olan mühür (mühr) kelimesi kıymetli veya yarı kıymetli taşlar gibi sert malzeme üzerine, basıldığında düzgün çıkması için ters olarak kazınmış imza yerine geçen yazı, arma, simge veya damgalarla bunların baskısı için kullanılır; Arapça'sı hâtem ve tâbi' (tâbe') olup Allah'ın inkârcıların kalplerini, kulaklarını ...
İmza mühürü genel olarak geçmişte okuma yazma bilmeyenler için daha çok kullanılmıştır. Kişinin Adı ve Soyadının yazılı olduğu bu mühür noterde tasdiki yapılarak bunun tüm kamu kurumlarında, kullanımını sağlar. Bazen seçimde, bazen alım satımlarda, bazen de imza adı altında resmi evraklarda kullanılmaktadır.
Mühür kazma işine hakkâklik; bu işi yapana da hakkâk, mühür kesen gibi isimler verilirdi. Osmanlı toplumunda hakkâklik itibarlı bir meslek olarak kabul edilirdi. Zira bu mesleği icra edenler hem kabiliyetli, sanatkâr insanlar hem de asla sahtekârlık yapmayan, güvenilir insanlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri