Ülkeler arası yapılan bir sıralamada Küba 2019 verilerine göre 34. sırada. Aldığı 89 puanla ilk sırada yer alan Kanada'yı ise ilk beşte Birleşik Krallık, İsveç, Avustralya ve İsviçre takip ediyor.
Küba, dünyadaki en gelişmiş sağlık hizmetlerinden birine sahiptir. Küba sağlık hizmetleri, toplumun %95'inden fazlasının ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Küba'da devrimden sonra ücretsiz halk hizmetleri sistemine geçilmiştir. Tüm vatandaşlara erişilebilir sağlık hizmeti verilmektedir.
Küba kamu sağlığı, önleyici sağlık hizmetleri ve bilimsel araştırmalarda dünyada lider konuma yükseldi. Küba temel ilaç listesinde yer alan 868 ilacın 585 âdetini (%67) üretiyor. Küba son 20 yıldır yaşadığı ekonomik darboğazlara rağmen biyoteknoloji çalışmalarına yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptı.
Amerika kıtasında en düşük AIDS hızı ve en etkili Dang humması kontrol programı Küba'dadır. Dünyada hipertansiyon tedavi ve kontrolünün en yüksek olduğu ülkedir. İlk insan polisakkarid aşısı da Küba'da üretilmiştir (Cooper ve ark., 2006). Küba anneden bebeğine HIV ve Sifilis geçişini önleyen ilk ülkedir.
SAĞLIKTA EN BAŞARILI ÜLKE
Yukarıdaki tablonun sonucu çok net: Küba tam +51'lik puanıyla sağlıkta en başarılı ülke. Dünyada başka hiçbir ülkenin başarı puanı bu kadar yüksek değil.
İlgili 27 soru bulundu
Bir dozu 2 bin 800 dolar
Dozu, yaklaşık olarak 2 bin 700, 2 bin 800 dolar civarında. 2 haftada bir doz uygulanıyor ve 5 kez tekrarlanması gerekiyor. Prof. Sezgin'in alternatif tedavi yöntemi olarak tanımladığı aşı tedavisinin toplam maliyeti 14 bin dolara geliyor. Bu da Türk Lirasi ile 72 bin lira civarında.
Küba'nın özellikle göz hastalıkları, bazı kanser türleri, cilt hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları gibi tıbbi alanlarda başarılı olduğu ifade edilmektedir. Ancak, Küba'daki bütün yapılar gibi, hastaneler bakıma ve yeni teçhizata muhtaçtır.
Küba'da bir doktorun ortalama maaşı aylık 51.600 Küba pesosudur. Doktor maaşları ortalama 18.900 ile 87.100 Küba pesosu arasında değişmektedir.
Küba, kanser tedavisinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Özellikle akciğer kanserine karşı geliştirdikleri aşı ile gündemdeki Küba'ya Türkiye'den de tedavi için gidenlerin sayısı artıyor. Yakın gelecekte buna gerek kalmayabilir.
Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios ile birlikte gelen ekip, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde görevlendirildi. Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez'in talimatı ile doktorların gönderildiğini belirten Büyükelçi Palacios, "Türkiye, bizim dost ve kardeş ülkemiz.
Küba'dan alınacak şeylerin başında ülkenin önemli üretimlerinden puro, rom ve kahve gelir. En ünlü puro markaları Cohiba, Romeo Y Julieta, Montecristo'dur. Bunların yanı sıra Karayiplere özgü takılar, antika eşyalar, parfüm ve çok çeşitte saat bulmak mümkündür.
Türkiye kaçıncı? İspanya'daki sağlık çalışanları tarafından çokça eleştirilen İspanya'nın sağlık sistemi Almanya, Fransa ve İngiltere'yi geçerek sekizinci oldu. Birinciliği ve ikinciliği sırayla Andorra ve İzlanda alırken Türkiye ise 81. sıraya yerleşti.
Şimdi Küba'da kansere çare bulunamadı. Orada insanlar maalesef halen daha kansere bağlı ölüyorlar ve kanserin en önemli nedenleri arasında yine akciğer kanseri ve klasik kalın bağırsak, mide, sindirim sistemi kanseri, kadınlarda meme kanserleri yine var. Ölüm oranları da diğer batılı ülkelerdeki gibi aynı şekilde.
Küba'da hayat, Türkiye ile kıyaslandığında pahalıdır. Küba'da verilen düşük maaşlar ve marketlerdeki ürünlerin çoğunlukla ithal olmasından ötürü pahalı oluşu gibi nedenler, Küba'da hayatın pahalı olmasına sebep olmaktadır.
Kanserde iyileşme oranında başı ABD çekiyor. Hemen ardından ikinci sırada Kanada yer alırken, Avustralya ve Kuzey Avrupa'da peşi sıra takip ediyor. Kanser vakaları arasında en ciddi olanı beyin tümörü. Bu kanser tipinin tedavisinde ülkeler arasında ciddi farklılık gözlemleniyor.
Kanser hastalığına karşı yeni ve farklı tedavi yöntemleri uyguladığı iddia edilen kübalı doktorların Tuzla'daki Okan Üniversitesi Hastanesi'ne geldiğini duyduğumuz için birkaç ay önce çok büyük umutlarla randevu alıp görüşmeye gittik.
Bunun yanı sıra halkı oldukça fakir ama buna rağmen insanlar çok mutlu ve güler yüzlü. İşte insanları en çok çeken de bu nostaljik ve pozitif ambiyans... Bir de tabii beyaz kumu ve turkuaz suyu olan plajlarını da unutmamak lazım.
Sanatçı Arif Sağ: Türkiye'deki kanser tedavilerini kimse hafife almasın, kanseri Türkiye'de atlattım. Kanser tedavisi için Küba'ya giden Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ, kanseri Türkiye'de atlattığını belirterek, "Küba'da hastalığın yeniden nüksetmemesi için aşı tedavisi gördüm.
Küba aşısı (CIMAvax) birinci basamak Standard tedavi gören evre III ve IV akciğer kanserli hastalarda uygulandığında, az yan etkiyle 60 yaş altı olanlarda önemli oranda yaşam uzatıyor.
Kübalı doktorlar aşı tedavisini yüzde 80 oranda kanserin 3. ve 4. evresindeki hastalara uyguluyor. Bu tedaviyle sağlık standardı yüksek ve uzun bir hayat sağlayabildiklerini iddia ediyorlar. Aşının 1. ve 2. evrede uygulanması durumunda başarı oranının daha da arttığını söylüyorlar.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında ise Afganistan, Ruanda, Güney Sudan, Yemen ve Botsvana sıralanıyor.
Brezilya
Dünyada en çok fotomodele sahip ülkelerden Brezilya, genetik unsurlar nedeniyle en güzel kadın kategorisinde zirvede yer alıyor. Etnik köken ve melezlik gibi durumlar, Brezilyalı kadınları görsellikte zirveye taşıyor.
İsveç Avrupa'da bekar sayısının en yüksek olduğu ülke.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri