Kaset kalıp çeşitleri ilgili proje isteğine bağlı olarak farklı boyut ve tipe göre plastik veya fiber malzeme ile üretilebilir.
Kaset Döşeme Kullanım Amacı Nedir? Kaset döşeme, beton yüzeylerinin daha temiz rijit olmasını sağlar. Kalıp yapısına bağlı olarak oluşan beton yapısı yük ve dayanamı çok fazla arttırır. Kaset döşeme sistemi diğer kalıp sistemlerine göre daha az beton kullanımı sağlar.
Kaset döşeme, veya diğer adıyla çift yönlü dişli (nervürlü) döşeme, üst kısmı düz olan ve alt yüzeyinde her iki yönde kirişler ile ızgara benzeri bir yapı oluşturan yapısal bir sistemdir. Nervürlü levhanın üstü normalde incedir ve alt ızgara çizgileri genellikle eşit derinlikte birbirine dik olarak döşenen kirişlerdir.
Uzatılan bu dişler kolonlara değil, kolonları birbirine bağlayan ana kirişlere oturur. Bu uygulamada plak kalınlığı genellikle 7-8cm, diş genişliği 10-20cm ve diş yüksekliği 30-55cm mertebesindedir.
Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) kullanılabilir. Açıklık 9-10 m olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Farklı deprem yükleri altında taşıyıcı sistem açısından nervürlü döşemeler (plak döşeme) ile mukayese edilerek sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar, yapılan analizlerde nervürlü döşemelerin plak döşemelere nazaran deprem sırasındaki davranışının dayanım açısından düşük olduğu gözlenmiştir.
Kaset kalıp, daha çok otel, otopark, tercihe göre ticari alanlarda ve geniş açıklıklı özel projelerde kullanılan sistemdir. Bu sistemde, inşaatların kullanım amaçlarına göre farklı ölçülerde kalıplara ihtiyaç duyulmaktadır.
Çoğu koşulda yeni yönetmeliğe en uygun döşeme tipi kirişsiz (mantar) döşemedir. Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır.
Asmolen döşemeli betonarme binaların tasarımında ve uygulama esnasında birçok eksikle karşılaşılmaktadır. Diyagonal çerçeve eksenleri, geniş kiriş-kolon birleşim bölgelerindeki belirsizlikler, düşük yüksekliğe sahip kirişler, asmolen döşemelerin deprem dayanımını olumsuz etkileyen ana faktörlerdir.
Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler, uygulamada dişli/asmolen döşeme olarak adlandırılmaktadır. İki doğrultuda çalışan dişli döşemeler de uygulamada kaset/ızgara döşeme olarak adlandırılmaktadır. Dişli döşemelerde genellikle dişlerin arası dolgu malzemesi ile doldurulmaktadır.
Kirişleri olmayan, doğrudan betonarme kolonlara ya da perdelere oturan ve bu yapı elemanları ile eğilime dayanıklı bileşimi sağlanmış iki doğrultuda donatılı sürekli plaklara ya da plak döşemelere kirişsiz döşeme denir. Kalınlıkları 20-40 cm'dir. Yükleri ve kenarlari çok büyük olmayan hacimlerde kullanilabilir.
Birbirine paralel, aynı boyutlu, aynı donatılı, kesiti normal kirişlere nazaran daha küçük olan kirişçikler sıkça yerleştirilerek üzerine ince bir plak döşeme ile beraber betonlanarak dişli döşeme oluşturulur. Bu dişli döşemenin diğer adı nervürlü döşeme, kirişlerine de nervür kiriş denilebilir.
Sistemin en büyük avantajlarından biri, yapısal olarak sağlam bir yapı oluşturmasına rağmen, ağırlığının ve beton tüketiminin önemli ölçüde azaltılmasıdır. Bu, yapı maliyetlerinde% 25'e kadar bir tasarruf sağlar. Ayrıca, Goibox boşluklu döşeme sistemi, inşaat sahasında hızlı ve kolay bir şekilde yerleştirilebilir.
Eğer döşemeler, hem x yönü hem y yönünde, belli aralıklarla yan yana kirişler atılarak oluşturulmuşsa ve göz göz bölgeler oluşmuşsa ve bu gözlerde dolgu yoksa bu döşemeler kaset döşemelerdir. Kaset döşemelerle ilgili herhangi bir kısıtlama TBDY2018 de yoktur.
Kaset, Kompakt Kaset veya Teyp bir manyetik ses kayıt ortamıdır. İlk kompakt kaset Philips çalışanı olan Lou Ottens tarafından geliştirilmiştir. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Bu nedenle banyolar için en iyi zemin, neme dayanabilen, kaymaya dirençli ve rahat bir zemin kaplamasıdır. Bu genellikle banyoda uygun zemin seçenekleri olarak masif parke, lamine parke ve laminatı ortadan kaldırır. Bununla birlikte, seramik ve porselen karo ve LVT ve vinil ruloların hepsi uygun seçeneklerdir.
Kaset kalıp, şekli nedeni ile döşemelerde çift yönlü kirişler oluşturur ve bu sayede döşemenin daha fazla yük taşıyabilmesini sağlar. Kalıplar fiberglas ve demir ile takviye edildiğinde olası sıcaklık değişiminden etkilenmez ve bu sayede beton kalitesi düşmez, beton altında çatlaklar oluşmaz.
KASET ÇALAR
(Batı dillerinden çeviri) Kasetlere kaydedilmiş ses ve mûsikî parçalarını dinlemeye yarayan âlet.
Merhaba, Yönetmelikte 11.5'te her ne kadar iki doğrultuda çalışan dişli döşemeler için de aynı kuralların geçerli olduğu yazılsa da pratikte kaset ölçüleri en çok 100 - 125 cm arasında kullanılır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Dayanıklı Kolonlar
Kolonlar binanın yükünü taşıyan ve deprem kuvvetlerini temele aktaran dikey elemanlardır. Bina kolonları, kaliteli beton ve demir kullanılarak yapılmalı ve proje hesaplarına uygun olmalıdır. Bina kolonlarında çatlak, eğrilik veya kesilme gibi hasarlar olmamalıdır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. feyemiteja Paniklemeyin ve sakin olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri