Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şekerlenmiş tatlıya ne yapmak gerekir? Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır.
Şerbeti Şekerlenen tatlıya ne yapılır? Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz.
Eğer şekerlenme miktarı çok fazla değilse ve yeni başlamışsa, o bölgeyi alarak atabilir ya da sıcak bir su içerisinde kavanoz ile birlikte bekletebilirsiniz. Ancak fazla ise reçel içerisine bir miktar su ekleyerek yeniden kaynatabilirsiniz.
Şerbet çok fazla kıvamlı veya çok suluysa, bekledikçe şekerlenir ve lezzet kaybı yaşanır. Şerbeti ekleyeceğiniz zaman hem şerbetin, hem de baklavanın sıcak olması gerekir. Bu sayede baklava daha uzun süre dayanır ve şekerlenmez.
İlgili 26 soru bulundu
Baklava, ılık suyun içinde bekledikçe şekerler erir ve eski haline döner. İkinci yöntem ise, yeni şerbet hazırlamaktır. Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur.
Yumuşayıp tatlılar şişene kadar kısık ateşte 25 dk. kaynatın ve geniş düz bir kaba alın. Soğuduktan sonra kaymakla, dondurmayla veya hindistan ceviziyle süsleyip servis yapın.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz. İkisi de güzel sonuç verir, ancak limon suyu daha çok tercih edilir.
Koyu şerbet nası inceltilir? Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.
- Şerbet lekesini çıkarmak için sodada kullanabilirsiniz. Şerbet dökülen yerin üzerine soda dökün. Soda lekenin köpürerek iz kalmadan çıkmasını sağlayacaktır.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Şeker kristalleri birbirlerine harikülade tutunurlar. Bu tutunmayı ayrıştıracak tek şey; limon tuzu, limon suyu ve sirkedir. Glikoz ve mısır şurubu gibi evde bulunmayan ayrıştırıcıları saymıyorum. Şerbetin hazırlandığı gibi kalması için, mutlaka şerbet içine limon tuzu, limon suyu ve sirke ilave edilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şerbet döktükten sonra tatlı pişirilir mi? Yanlış! Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Limon suyunu şerbetin içerisine eklerken dikkat etmeniz gereken nokta ise şerbetin tamamen su kıvamında olduğu zamandır. Şeker, suyun içinde eridikten sonra şerbeti ocaktan almadan 2 – 3 dakika önce katın. Eğer limon suyu yoksa yerine 2 – 3 tane çok büyük olmamak şartıyla limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Hala tatlı şerbetini çekmemişse fırınınızı 100 derecede ısıtın ve tatlıyı içerisine yerleştirin. Yaklaşık 15 dakika kadar bekletip tatlınızı ısıttıktan sonra da fırından alın. Daha sonra yine oda sıcaklığına alın ve tatlınızı dinlendirmeye bırakın.
Tatlınızın hamur olmasının en büyük sebeplerinden biri sıcak kadayıfa sıcak şerbet dökmektir. Bunu önlemek için soğuk şerbet ile sıcak tatlı birleştirilmelidir. Hamur olan tatlının görseli bozuk olur bu sebeple servis etmek istemeyebilirsiniz. Lezzet olarak normal kadayıfa göre daha sert ve ağır olacaktır.
Şerbetimiz hazır kısık ateşte orta ocağa alın tencerenizi ve kemalpaşa tatlılarınızı şerbetin içine atın. Bir zügeçle tatlılarınızı zedelemeden sürekli karıştırarak tatlıların şerbeti çekmesini sağlayın.
Aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketeceksem buzdolabında; elimin altında olsun, ani bir misafir gelirse yaparım diye düşünüyorsam dondurucuda saklarım. Dondurucu, tatlıları uzun süre muhafaza etmek için en iyi yoldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri