Kasîde yazanlara kasîde-gû, kasîde-serâ veya kasîde-perdâz17; kasîde okuyanlara ise kasîdehân denir.
Türk edebiyatında Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.
Kasidenin başında konusundan hareketle şiirin adını belirlemeye yarayan ve nesîb de denilen giriş bölümü. Arap, Fars ve Türk şiirinde en çok kullanılan eski ve uzun bir form.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Nesîb (Arapça: نسيب) klasik Arap şiirinde, kasidenin giriş kısmına verilen isimdir. Klasik kaside daima nesîb bölümüyle başlamasa dahi, İslam öncesi dönemden itibaren kasidelerde girizgah mesabesinde sıklıkla kullanılmıştır. Bu kısımda genellikle aşk temalı anlatımlara değinilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
En güzel beyit, beytü'l - kasid olarak adlandırılır. Tegazzül ve Fahriyye dışındaki tüm bölümlerin olması zorunludur. Özel bir adı yoktur. Dize ortalarında kafiye bulunan kasidelere ise musammat kaside adı verilir.
Klasik Türk edebiyatında şairlerin edebî bir eserde kendilerini övdüğü kısma “fahriye” adı verilir. Fahriye- lere genellikle kasidelerin fahriye bölümlerinde rastlanır. Bunun yanında şairler çeşitli vesilelerle şiirlerinin bir ya da birkaç beytini de fahriyeye ayırabilirler.
Divânların en başında bulunan kasidelerin ilk beytine matlâ'; son beytine ise makta'; en güzel beytine beytü'l-kasîd veya şah-beyt; şairin mahlasının geçtiği beyte ise taç-beyt denir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
1-)Nesib (Teşbib):
*Kasidenin başlangıç bölümüdür. *Kasideye ismini veren bölümdür. *Eğer söz konusu bölümde herhangi bir tasvir yapılıyorsa “Teşbib”; âşıkane söyleyişler bulunuyorsa “Nesib” adını alır. *Bahar mevsimi, kış manzaraları betimlenir ya da Kurban ve Ramazan bayramı anlatılır.
Arap şiirinde nesib anlamında kadın ve aşktan söz eden kaside şeklinde yazılmış şiirlere "tegazzül" denir.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
Gazelin iki mısraı kafiyeli olan (musarra') ilk beytine “matla'”, matla'dan sonra gelen beytine “hüsn-i matla'”, son beytine “makta'” ve makta'dan önceki beytine de “hüsn-i makta'” denir.
Tecdîd-i matla'ya Zâtü'l- matla' burada yer alan gazele de tegazzül adı verilir. Kasîdenin ilk beytine matla', son beytine makta', en güzel beytine şah beyt veya beytül-kasîd denir.
Kasidede ilk beyte matla', son beyte makta' denir. Kasidenin içinde her iki mısraı kafiyeli başka beyit veya beyitler varsa tecdîd-i matla', birkaç matla' beyti taşıyan kaside de zü'l-metâli' (zâtü'l-metâli') adını alır.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Bu tamlamaların terim anlamlarına bakmadan günümüz Türkçesindeki karşılıklarına bakıldığında hüsn-i matla', “matla'ın güzelliği” yani “şiirin ilk beytinin güzel olması” demektir. Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
Gazelin, ilk beyti matla'dan sonra gelen ve ondan daha güzel olması gereken beytine verilen ad. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi. Eski şiirin en çok kullanılan ve sevilen nazım şekli.
İki veya üç şairin mısra mısra ya da beyit beyit birlikte söyledikleri gazellere müşterek gazel denilmektedir. Müşterek gazeller, genellikle bir edebî mecliste veya bir kıraathanede topluluk karşısında irticalen yazılmaktadır.
bir şiirin en güzel beyti. gazelde matla'dan sonraki beyt.
Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir. Bu kelime nazım birimi beyit olan gazel ve kaside türündeki şiirlerde ise gerçek değil terim anlamında kullanılır.
Matla beyiti diğer beyitlerden farklı olarak belli bir yapı ortaya koyar. Bu bağlamda kendi arasında redifli ve kafiyeli bir ikili oluşturur. Yani 2 mısradan oluşması ile beraber kafiyeli ve aynı zamanda redifli bir yapı meydana getirir. Aynı zamanda oldukça zengin ve tam olarak öne çıkar.
Herhangi bir aruz kalıbıyla yazılır yazılır. *Gazeller eskiden bestelenerek okunurdu. Özelikle bestelenmek için yazılmış gazeller de vardır. *Gazelleri makamla okuyan kişilere "gazelhan", gazel yazan usta şairlere ise "gazelsera" adı verilir.
Sadr ile aruz, ibtida ile acz arasında kalan bölüm haşv olarak isimlendirilir. Uyaklı bir beyite "beyt-i musarra", uyaksız olanlara "ferd" ya da "müfred" denir. Divanlarda müfredler müfredat adıyla ayrı bir bölümde toplanır. Uyaklı beyitlerin olduğu bölüme de "metali" denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri