Tecdîd-i matla'ya Zâtü'l- matla' burada yer alan gazele de tegazzül adı verilir. Kasîdenin ilk beytine matla', son beytine makta', en güzel beytine şah beyt veya beytül-kasîd denir.
Nesip (Teşbib)
Kasidenin ilk bölümüdür, şiir yönünden en ağır bölümdür.
Divan Edebiyatında Gazelin ve Kasidenin İlk Beytine Ne Denir? Kaside ve gazelin ilk beytine, matla denmektedir. Matla kelimesi, doğmak anlamını taşıyor. Matla beyti, kendi arasında uyaklıdır.
Gazelin ilk beytine matla, matladan sonraki beytine hüsn-i matla; son beytine makta, maktadan önceki beytine hüsn-i makta, denir.
Nesîb (Arapça: نسيب) klasik Arap şiirinde, kasidenin giriş kısmına verilen isimdir. Klasik kaside daima nesîb bölümüyle başlamasa dahi, İslam öncesi dönemden itibaren kasidelerde girizgah mesabesinde sıklıkla kullanılmıştır. Bu kısımda genellikle aşk temalı anlatımlara değinilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Tecdîd-i matla'ya Zâtü'l- matla' burada yer alan gazele de tegazzül adı verilir. Kasîdenin ilk beytine matla', son beytine makta', en güzel beytine şah beyt veya beytül-kasîd denir.
Fahriye ayrıca Divan edebiyatı şiirinin bir türü olan kaside içinde şairlerin kendilerini övdükleri beyitlerin bulunduğu bir bölüm olarak da görülür. Bu hâlde bir kaside içinde iki ayrı övgü bölümü, methiye ve fahriye bulunur. Methiyede şair kasidesini sunduğu kişiyi yüceltip överken fahriyede ise kendisini över.
Gazel ile birlikte Divan edebiyatında en çok kullanılan nazım biçimlerinden biri olan kaside, beyitlerden oluşur. Kasidenin beyit sayıları 33 ile 99 arasında değişmekle beraber 33 beyitten daha kısa kasideler de bulunmaktadır. Aruz ölçüsüyle yazılan kaside, içinde farklı bölümler bulundurur.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Konulara göre bölümlere ayrılan gazelde, farklı bölümlerden oluşmaktadır. Gazelin ilk beytine ne denir, sorusu için matla beyit yanıtını veriri. Aynı zamanda gazelin ilk beyti nasıl adlandırılır, bakacak olduğumuzda, bir başlama beyiti olduğunu anlarız.
Divan edebiyatında bir şiirin konusu başlık olarak verilmez. Nesib edebiyat terimi de tam olarak bunu anlatır. Eğer kasidenin ilk bölümünün konusu aşk ise o bölüme nesib denmektedir. Eğer kasidenin ilk bölümünde aşk anlatılmıyorsa o bölüme teşbib denir.
Aruz vezninin aynı kalıbıyla yazılmış, anlam bütünlüğü olan iki mısradan oluşan bir nazım birimidir. Bir şiirin parçası olmayan ve aralarında kafiye bulunmayan beyitlere müfred veya ferd; kafiyeli beyitlere mukaffâ veya musarrâ denir. Gazel veya kasîdenin birbiriyle kafiyeli olan ilk beyitlerine matla' adı verilir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır. Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
Beyit: Aruz vezninin aynı kalıbıyla yazılmış, anlam bütünlüğü olan iki mısradan oluşan bir nazım birimidir. Bir şiirin parçası olmayan ve aralarında kafiye bulunmayan beyitlere müfred veya ferd; kafiyeli beyitlere mukaffâ veya musarrâ denir.
Bunlar, aşağıdaki şekilde isimlendirilir. Kaside bölümleri içinde yer alan taç beyit, kaside içinde sanatsal özellik taşıyan en önemli bölümdür. Kasideler kişileri övme maksadıyla yazılır. Kasidelerde şairin isminin yazıldığı bölüm taç beyit olarak isimlendirilir.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
7 Aynı şekilde Ahmed Ateş (Gazel madd. İslâm Ans, İst. 1945, c. 4, s. 733) ve Fâhir İz (Eski Türk Edebiyatında Nazım, c. 1, 1. bölüm, İst. 1966, s. 129) de gazelin en az beş, en fazla onbeş beyit olduğunu belirtirler. Arap edebiyatında da gazelin en az beş beyit olduğu hk. da bk.: M.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Gazelin iki mısraı kafiyeli olan (musarra') ilk beytine “matla'”, matla'dan sonra gelen beytine “hüsn-i matla'”, son beytine “makta'” ve makta'dan önceki beytine de “hüsn-i makta'” denir.
Gazelin ilk beyitine matla ismi verilir. İlk beyitte kafiye bulunmaktadır. Gazelin matladan sonra olan bölümü ise; Hüsn-i matla olarak adlandırılır. Gazeldeki son beyitte makta olarak isimlendirilir ve gazelin son beyinden önce bulunan beyit ise, hüsn-i makta olarak belirtilir.
Münâcât, gerçek sözcük anlamı ile "yakarma, dilekte bulunma" anlamı taşır. Edebiyat terimi olarak bir tür olarak değerlendirilir ve Allaha yakarmak ve istekte bulunmak amacıyla yazılmış şiirlere denir. Mesnevilerin giriş kısımlarında Tevhid'den sonra Münacaatlar yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri