Daha sık olarak kadınlarda görülen femoral tip kasık fıtıklarında, fıtık kesesi çok küçük olduğu için dışarıdan görülmez. Ancak; kasık fıtığı hastada; ayakta durunca veya spor yapınca, öksürünce, ıkınınca artan şiddetli bir kasık ağrısı veya uyluk iç yüzünde ağrıya neden olabilir.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur. Şişlik üzerinde yanma ve ağrı hissi olabilir. Ağır kaldırma esnasında basınç hissi, rahatsızlık ve acı hissedilir.
Ağrının geçmesi çoğu hasta için geçerlidir; ancak bazılarında kasık ağrısı ameliyattan sonra aylarca, hatta yıllarca sürebilir.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
İlgili 19 soru bulundu
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Çünkü geç kalındığında zayıf olan alan genişlediği için onarımı daha zor olduğu gibi fıtığın tekrarlama riski de artar. Ayrıca kasık fıtığı, içine giren bağırsağın boğulmasıyla, şiddetli ağrının yanı sıra delinme sonucu oluşan enfeksiyon gibi hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar yaratabilir.
İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.
Şişkinlik üzerinde bazen yanma, bastırınca hava hissi ve ağrı olabilir. Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir. Daha az vakada ise fıtığın testis torbasına inmesinden dolayı testis torbasında şişme olabilir.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Fıtık bölgesinde ağrı, hassasiyet veya yanma hissi. Özellikle eğilme, oturma, ağırlık kaldırma veya öksürmeyle şiddetlenen kasıkta rahatsızlık hissi. Kasıkta güçsüzlük veya basınç hissi. Testis torbasında şişlik ve ağrı
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi? Kasık fıtığı kişinin hareket kabiliyetini sekteye uğratabilir. Bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de imkan dahilinde olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de cerrahi müdahaledir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Yukarıda da bahsedildiği gibi kasık fıtığında, kasık bölgesinde ayakta durmakla beliren bir şişlik fark edilir. Bu şişlik hasta yatınca kendi kendine kaybolabilir veya bazen hastanın eliyle bastırması sonucu kaybolur.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Bu zaman dilimi içerisinde mutlaka dikkat etmesi gereken hastaların herhangi bir ağır aktivite yapmaması önemlidir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir. Bu zaman hem hastanın durumu hem de yaşı ile doğrudan orantılıdır.
Karın boşluğunda gereğinden fazla stres oluşturmayan ılımlı fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin; yürüyüş, yüzme ve statik bisiklet.
Ameliyat sonrası dönemde hastaların iyileşmesi fıtık nedeni, fıtığın büyüklüğü ve fıtık yerine bağlı olarak değişmektedir. Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Kasık fıtıklarında olduğu gibi ilk bir ay aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılmak haricinde ek bir kısıtlama uygulanmaz ve hastalar günlük yaşantılarına ilk bir hafta içerisinde dönebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri