Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Fıtık belirtileri fıtığın oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır.
Kasık fıtığı, karın içindeki organların (ince bağırsaklar, bağırsak yağları gibi), karın duvarındaki zayıf bölgelerden çıkarak cilt altında şişlik oluşturmasıdır.
Fıtık bölgesinde ağrı, hassasiyet veya yanma hissi. Özellikle eğilme, oturma, ağırlık kaldırma veya öksürmeyle şiddetlenen kasıkta rahatsızlık hissi. Kasıkta güçsüzlük veya basınç hissi. Testis torbasında şişlik ve ağrı
Kasık Fıtığı Tehlikeli midir? Kasık fıtığının içine giren bağırsaklar veya organlar fıtık kesesi içine sıkışırsa boğulmuş fıtık dediğimiz durum oluşur ve ölümcül riskler oluşturan bağırsak çürümesine kadar giden durumlar oluşabilir.
İlgili 34 soru bulundu
İlerleyen fıtıklar sindirim sorunlarına, hareketlerin kısıtlanmasına neden olabilir. Hastada bulantı ve kusma, iştahsızlık, kabızlık, gaz ve ateş görülebilir. Fıtığın olduğu bölgede şişlik artabilir, kızarma, morarma gözlenebilir. Bu gibi durumlar acil durumlardır.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir.
Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Kasık fıtığı sebebi ile ortaya çıkan ağrı genelde kasıklara, bele ve karın bölgesine vurur. Erkeklerde ise ağrı testislerde hissedilebilir.
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Aşırı ıkınma, aşırı kilo, oturup kalma sırasında dikkatsiz ve hızlı olma, aşırı basınç, bel bölgesine fazla yüklenme, ağır yük kaldırma, siroz hastalığı, kabızlık, prostat ve hamilelik döneminde yaşanan birtakım sıkıntılar göbek fıtığı oluşumunun başlıca nedenleridir.
Göbek bölgesinde bu şikayetin olması durumunda göbek fıtığından bahsedilir. Yaklaşık 100 kişiden 4-5'inde fıtık şikayeti mevcut olup, bunların % 8-9 'u göbek fıtığıdır. Göbek fıtığı doğumdan itibaren her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, fazla doğum yapmış kilolu bayanlarda daha sık rastlanmaktadır.
Ancak ameliyat olmadan önce ağrıları hafifletmek isterseniz bazı egzersizleri yapabilirsiniz. Örneğin havuzda üç-beş tur yürümek kasık fıtığını rahatlatabilir. Kalça indirme ve kaldırma hareketleri de kasık fıtığını önemli ölçüde rahatlatabilir.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıklar ameliyatsız takip edilebilir; ancak bu olguların %70'inde zamanla mutlaka ameliyat gerekir. Yaşlı ve ağır sistemik hastalığı olan erkek hastalarda fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıkları ameliyatsız yakın takibe alınabilirler.
Fıtıkta boğulma bağırsakta çürümeye yol açabilir. Bu durumda bulantı-kusma, ateş, çarpıntı, kasıkta morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil ameliyat gerektirir.
Kasık fıtığının en belirgin semptomları ağrı ve şişliktir. Kasık bölgesinde şişlik ve kabarıklık ile fark edilir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Şişliğin olduğu bölge de yanma ve acı da hissedilebilir.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri