Fıtığın zaman içinde büyümesi ve testis torbasın doğru inmesinden, Fıtığın sıkışması (sıkışıp barsak tıkanıklığına sebep olabilir), Fıtığın boğulması (sıkışan bağırsağı kanlanmasının bozulup gangren olmasıdır ve hayatı tehdit edici bir komplikasyona dönüşebilir.
Eğer fıtık testis bölgesine inerse o bölgede de şişlik görülür. Bazı hastalarda mide bulantısı, kusma, iştahsızlık karın şişliği, kabızlık, artan nabız, gaz gibi belirtiler görülebilir. Nadiren de olsa fıtığın olduğu yerde morarma veya kızarma durumları gelişebilir.
Kasık fıtığı (inguinal herni olarak da adlandırılır), vücudun, uyluğun gövdeyle buluştuğu bölümünde bir şişkinliktir. Erkeklerde, fıtık şişliği, testislerin içinde bulunduğu kese olan skrotuma uzanabilir.
Kasık fıtığının erkeklerde üreme sorunlarına neden olduğuna dair net bir bilimsel veri mevcut değildir. Ancak ameliyat sonrasında bu konuda bazı sıkıntılar çıkabilmektedir. Bu soruna ameliyat ve yama neden olabilir.
Kasık fıtığının etkileri
Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan fıtık ameliyatı cinsel fonksiyonları etkilemiyor. Ancak ameliyat; testislere giden damarların yakınında yapıldığı için damarlar veya spermi taşıyan kanalda bir yaralanmanın oluşması, ağrı ya da testiste küçülmeye yol açabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Kasık fıtığı olan kişilerde ağır şeyler kaldırmak, öksürmek ve ıkınmak ağrıya neden olur. Cinsel ilişkide de ağrı hissedilebilir ve cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir.
Özellikle erkeklerde kasık fıtığı sık görülen rahatsızlıktır. Mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. İnguinal herni barsak düğümlenmesi gibi acil durumlara yol açabileceği gibi, varikosele yol açarak veya testisleri direk etkileyerek sperm sayısını azaltabilir.
Kasık fıtıkları başlangıç aşamasında hiçbir belirti vermeyebilir. Hekim muayenesinde fark edilene kadar kişi kasık fıtığından haberdar olmayabilir. Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi kasık bölgesindeki ve testislerdeki şişliktir.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Fıtık bölgesinde ağrı, hassasiyet veya yanma hissi. Özellikle eğilme, oturma, ağırlık kaldırma veya öksürmeyle şiddetlenen kasıkta rahatsızlık hissi. Kasıkta güçsüzlük veya basınç hissi. Testis torbasında şişlik ve ağrı
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Testis kanserinin belirtileri
En yaygın belirti testis içinde hissedilen genellikle ağrısız bir şişliktir. Şişlik serttir. Skrotumda ağırlık hissi olabilir. Skrotumda aniden sıvı toplanması da diğer bir belirti olabilir.
Kasıkta şişlik ortaya çıkar. Şişlik zamanla kasıktan skrotuma doğru artarak ilerler. Kasık fıtığında erkeklerde bağırsaklar, omentum (bağırsakların üzerini örten tabaka), apendiks ve mesane duvarı kasık kanalından aşağı ineken, kız çocuklarında ise daha çok over (yumurtalık) kasık kanalından aşağı iner.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Testis ya anne karnındaki dönemde hiç oluşmamıştır ya da oluştuktan sonra meydana gelen damarsal tıkanıklıklar nedeniyle testis kaybolması söz konusudur. Tek ya da çift taraflı olabilir. Tek taraflı olanlar genellikle aynı taraf böbrek yokluğu ile birliktedir.
Kasık fıtığının çeşitleri
Direkt, indirekt ve femoral fıtık olarak sınıflansa da obturator fıtıklar da görülebilmektedir. İndirekt fıtıklara toplumda sık rastlanmakta, her yaşta görülmekte ve testislere kadar inebilmektedir.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Yama ile ilgili ağrı
Kendini Orşit (testis ağrısı) ile birlikte gösteren, erkeklerde vaz deferens'in yama ile irritasyonu, açık veya laparoskopik kasık fıtığı teknikleriyle ortaya çıkabilir. Genellikle, yamaya bağlı sinir tahrişine ya da hasara bağlı olarak kronik ağrı görmekteyiz.
Her gün cinsel ilişkiye girmenin sperm kalitesini düşürdüğüne dair bir kanıt yoktur. Ancak, sık sık cinsel ilişki sonrasında yaşanan boşalmalar, sperm sayısında geçici bir azalmaya neden olabilir. Bununla birlikte, bu etki genellikle kısa süreli ve sperm sayısı ve kalitesi normal seviyelerine hızla geri döner.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri