Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir. Ameliyat alanlarındaki dikişler 7 gün sonra alınır. Göz kapaklarındaki şişliklerin tamamen geçmesi, ortalama bir ayı bulur. İşlem sonrası 5. günden itibaren, göz çevresindeki ödem azalmaya başlar.
Şişlikler 3 güne kadar artar ve 5-10 gün içinde geçer. Morluklar ise ilk iki günde belirginleşir ve 7-10 gün içinde geçer.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir. Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Yüze atılmış olan cerrahi dikişler 5 gün ile 7 gün içerisinde alınmaktadır. Kafa derisine atılmış olanlar 10 günde, boyun bölgesine atılmış olanlar 7 günde, gövdeye ya da kollara atılmış olanlar 10-14 gün içerisinde ve bacaklara atılmış olan dikişler de 14-21 gün arasında alınmaktadır.
Ameliyat sonrası enfeksiyon çeşitli tedaviler ile birlikte en az 1 hafta sürebilir.
Dikişlerin türüne ve iyileşme sürecine bağlı olarak, dikiş ağrısı tamamen geçene kadar birkaç hafta sürebilir. Ağrıyı hafifletmek için, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz. Ayrıca istirahat etmek ve yavaş yavaş hareket etmek, dikiş ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır. Bir yara izi oluştuğunda izin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.
Gerekli malzemeniz yoksa pansuman için sağlık ocağına (yeni adıyla aile sağlığı merkezi) başvurabilirsiniz. Sağlık ocaklarında dikiş atılmaz ancak pansuman yapılır.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Ameliyat izleri ciltteki dokunun kesilip ardından birleştirilmesi sonucu oluşur ve bu yara izlerinin bir süre sonra kaşınmaya başlaması yaygın ve genellikle normal bir durumdur.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Her ne kadar emilmeyen dikişler arasında kabul edilse de, yavaş ve uzun süren enzimatik bir yıkıma uğrayarak gücünü zamanla kaybetmektedir.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Dikiş yerinden sıvı gelmesinin yanı sıra; ateş, şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik veya diğer belirtiler varsa, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bu belirtiler enfeksiyonun işareti olabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Beyin ameliyatı sonrasında 3 gün boyunca banyo yapmamanız, daha doğrusu yara yerine su değmemesi gerekir. Eğer su değmesi zorunlu ise, oradaki pansumanın hemen yenilenmesi gerekir. Ama ameliyattan 72 saat sonra, yara bölgesindeki pansumanı çıkarıp atabilir ve banyonuzu yapabilirsiniz.
Buz uygulaması uyanık olduğunuz sürece devam ettirilmelidir. Operasyon sonrası ilk 36 saatten sonra buz uygulaması tavsiye edilmez. Şişlik ve trismusun birkaç gün daha devam etmesi endişelenilecek bir durum değildir. Ameliyatı takip eden 36.saatten sonra sıcak uygulaması şişliğin azalmasına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri