Yemek yeme sırasında çatal, kaşık ve bıçak gibi araçların kullanım kuralına önem vermek gerekir. Kaşık sağ elle kullanılmalıdır. Çatal tek başına kullanılacaksa sağ elle kullanılmalıdır. Bıçak ile çatal birlikte kullanılacaksa eğer, çatal sol elde olmalıdır.
Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır. Bardakların Yerleşimi: Su, meyve suyu ve diğer içecekler için kullanılan bardaklar, tabağın sağ tarafında olmalıdır.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur.
Yemek sırasında çatalın tek başına kullanılması durumunda sağ el kullanılmalıdır. Bıçak ile çatalın birlikte kullanıldığı durumlarda ise çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. “Kaşık nasıl tutulur?” sorusunun yanıtı ise sağ eldir.
Tüm makarnalar, çatalla yenir*
İtalyan yönteminde, birçoğumuzun bildiği üzere kaşık yan bir şekilde tutulup çatal dik bir şekilde ona değmek suretiyle makarna çatala sarılarak yenir. Çatal sağ elde, kaşık sol elde olur. Klasik yöntemde, spagetti bıçakla kesilir, çatalla yenir.
İlgili 20 soru bulundu
Çorba kaşığı sol elde tabağa dikey yakın bir şekilde tutulur. Sağ eldeki çatalla bir kısım makarna alındıktan sonra dişleri kaşığın iç yüzüne dayanmış olan çatal çevrilerek makarna iyice çatala sarılır ve bu şekilde ağza götürülür.
Peygamber'in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her müslümanın vazifesidir. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarına diğer yemek adabıyla birlikte sağ elle yeme ve içmeyi de öğretmeleri gerekir.
Bıçağın keskin tarafı kendinize doğru olacak biçimde sağa, çatal ise sol tarafa konur. Sofrada dik oturulmalıdır. Dik oturmak hem masaya hem de sofradaki insanlara duyulan saygının göstergesidir. Dirseklerin masaya konması, yayılarak oturulması ve kolların masayı kaplaması saygısızlık olarak algılanır.
Sağ elle yemek yeme ve avuç içi yerine parmak uçlarını kullanma gibi unsurlar sofra adabının temel kurallarıdır. Büyükler peçetesini açmadan küçükler açmamalıdır. İki el birden masa altına konulmamalı, en az bir elin yukarıda olması gerekir. Yemek yerken masadakilerin hızına uyum sağlamak saygı göstergesidir.
Genellikle 13-15. aylar arasında bebekler kendi kaşığını tutmaya başlayabilir. 18 aylık olduğunda ise çatal kaşığı çok daha rahat kullanabilmeye başlarlar. Çocuğunuz yemek yeme becerilerini geliştirirken onun her zaman yemeğini ağzına ulaştıramayabileceğini de unutmamak lazım.
Bıçak sağ elde tutulurken bireyin işaret parmağı düz olacak şekilde bitim noktasına dayanıyor. Bıçağın sağ kısmı ise, işaret parmağı haricinde kalan dört parmak yardımıyla tutuluyor. Kullanıcıların aktif olarak sol elini kullanmaları halinde ise, bıçak kullanım aşamaları sol el ile uygulanıyor.
Çatal tek başına kullanılacaksa sağ elle kullanılmalıdır. Bıçak ile çatal birlikte kullanılacaksa eğer, çatal sol elde olmalıdır. Bıçağın sapı işaret parmağının bıçağın kesici kısmına geleceği şekilde tutulmalıdır. Çatal, bıçak ve kaşık kesinlikle avuç içi ile kavranır gibi tutulmamalıdır.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır.
Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli. Yemek kaşığı ise bıçağın sağında olmalıdır.
Tüm yemekler için ayrı ayrı çatal-kaşık-bıçak konması gerekmektedir. Tatlı çatalı yemek tabağının önüne konulmaktadır. Yemek bıçakları, tabağın sağ tarafında ve ilk sarıda olmalıdır. Tabağın üstünde ilk sırada ise tatlı bıçağı yer alır.
Peygamber (asm), sofraya bağdaş kurarak veya sağ dizini dikip sol dizi üzerine otururdu. Ayakta veya yaslanarak yiyip içmeyi hoş karşılamıyordu. Allah Resulü, cimrinin yemeğinde illet, cömerdin yemeğinde ise şifa olduğunu(6) bildirmiştir.
- Sofradan kalkarken her zaman, 'Afiyet olsun' demeliyiz. - Yemeği ve sofrayı hazırlayan kişilere, 'Elinize sağlık veya teşekkürler' demeyi unutmamalıyız. - Yemekten sonra ellerimizi her zaman yıkamalıyız. - Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız ve ardından dişlerimizi fırçalamalıyız.
Servis çatalı bir ucunda iki ile dört çatal içeren uzun saplı bir çatal bıçak takımıdır ve temelde farklı yiyecek türlerine servis yapmak için kullanılır. İki çatallı çatallar, servis amaçları için en iyisi olarak kabul edilir, bu nedenle gıdanın güvenli bir şekilde tutulmasını sağlar.
Sağ eliyle yerdi. Sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi. Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi. Yemek yerken sağa, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi.
Tokalaşma iki insanın birbirleriyle tanışmaktan/karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti gösterir. Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler.
Peygamber Efendimizin (asm) bu hususta ki davranış ve uyarılarının bakalım ne gibi hikmet incileri gizli… Araştırmalar gösteriyor ki sıcak yenen yemek mide kanseri riskini 3.3 oranında arttırıyor. Yemeğe üflediğimizde ise vücudumuza alıp yakmış olduğumuz bütün gazları yiyeceğe bırakıyoruz.
Dinimizde yemekten önce ve sonra elleri yıkamak sünnettir. Bu temizliğe dikkat etmeyen bir kimsenin yemekte çatal kaşık kullanması daha uygun olur. Bazı kültürlerde elle yemek adaba aykırı kabul edilmektedir. Bilmeyenler için islam hakkında yanlış bir izlenim bıraktığında bu sünneti yapmamak daha uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri