Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahter çayının acımtırak bir tadı olmasına rağmen sağlığa olan faydaları sebebiyle tüketimi oldukça yaygındır.
Zahter otu dağ kekiği olarak bilinen bir bitkidir. Kokusu kekik kadar keskin ve acı olduğundan dolayı çoğu zaman kekikle karıştırılabilir. İki farklı türü olan zahterin biri yaz mevsiminde diğeri ise kış mevsiminde yetişir. İkisi de birbirinden farklı olan bu bitki türü sağlığa çok faydalı olarak bilinir.
Zahter, yaygın olarak "dağ kekiği", kimi yerlerde de "kara kekik" olarak anılan bir yabani bitki. Fakat fesleğen gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz. Bildiğimiz kekiğe biraz benziyor tabii ama farklı olarak, daha ferah bir kokuya, capcanlı bir yeşil rengine ve uzun yapraklara sahip bu sevilesi bitkimiz.
Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahter (Türkçe:Zahter Za'atar (Arabic: زَعْتَر, IPA: [ˈzaʕtar]) görünüş itibarıyla kekik bitkisine benzetilir ve "kara kekik" olarak anılmaktadır. Yabani bir ot çeşidi olan zahter orta ve güney Anadolu bölgelerinde yetişmektedir.
Zahter antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun da birçok kanser türüne kadar, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluk hissini azaltıyor.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir. Zahter orta çağda, cesaret sembolü olduğuna inanılır ve şövalyeler tarafından zırhlarında bulunurdu.
Zahteri yıkadıktan sonra taze soğan, sarımsak, maydanoz gibi elementlerle birleştirerek lezzetlendirebilirsin. Tabii zeytinyağı ve nar ekşisini de unutmamalısın. Meze olarak değerlendirebileceğin bir başka tat salamura zahter olabilir. Bunun için de yine zahter otuna ihtiyacın olacak.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Metabolizma durgunluğu yaşayanlar, zahter çayını tüketebilir. Zahter çayı bağırsakların aktif olmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
Zahteri bir çay süzgecine alın ve yıkayın. Ardından süzgeci sıcak su dolu bardağın üzerine yerleştirip demlenmesini bekleyin. Demlenen çaya limon suyu ve bal ekleyip karıştırın. Afiyet olsun…
Zahterlerin yapraklarını ayıklayın ve acı suyunu almak için tuzla ovduktan sonra sudan geçirin ve yıkayın.
Öksürük kesici özelliği bulunan zahter öksürüğün hafiflemesine ve durmasında etkili olmaktadır. Aynı zamanda akut bronşit nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin de hafiflemesini sağlamaktadır. Zahter ile yapılan çay boğaz ağrısı üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Vücuda faydaları ile bilinen zahter, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
Zahter iki çeşittir. Bu nedenle bir çeşidi kış aylarında yetişirken diğer çeşidi yaz aylarında görülebiliyor.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Bir tatlı kaşığı zahter çay süzgecinin içerisine konulur. Sonrasında ise sıcak su süzgeçten geçirilir. Bu su biraz demlendikten sonra limon, şeker ve ya bal ile tatlandırılır.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.
Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.
Kahvaltılık zahter, Amanos Dağları'nda yabani olarak yetişen zahtere ilaveten çok sayıda baharat ve kuru meyve tohumu içeriyor. Köylüler tarafından elle toplanan zahter, ustalıkla ayıklanıp doğal ortamda kurutuluyor.
Zahteri bazı bölgeler kekik ile karıştırdıkları oluyor ancak zahter kekikten farklı bir bitkidir. Zahter, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde et yemeklerinin vazgeçilmez bitkisidir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri