En çok tercih edilen bölümler arasında olan Çocuk Gelişimi bölümünü öğrenciler, eşit ağırlık puan türüyle tercih edebiliyor. Çocuk Gelişimi nedir?
Üniversitelerin altı yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olmak, Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girmek ve Pediatri dalında ihtisas yapmaya hak kazanmak, Dört yıllık ihtisas süresini tamamlayarak mesleki unvana hak kazanmak.
Mühendislik ve sağlık bilimleri, tıp, eczacılık gibi bölümler sayısal bölümler arasında yer alır.
Kısaca kadın doğum uzmanı olmak isteyen bireylerin öncelikle Tıp Fakültesini kazanmış ve bitirmiş olmaları gerekir. Tıp Fakültesi kazanmak için ise özellikle matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi sayısal derslerde başarılı olmak şarttır.
Pediatri (Halk arasında Çocuk Doktoru olarak bilinir) bebekler, çocuklar ve ergenlerin hastalık ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık gerektiren bir tıp dalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 99.000 TL maaş alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru, 2024 yılında en düşük 83.600 TL alırken, en yüksek 134.300 TL maaş alıyor.
Lübnan doğumlu Filistinli İkbal Mahmut el-Esad 20 yaşında tıp fakültesini bitirerek Guinness Rekorlar Kitabına girdi. Filistinli İkbal Mahmut el-Esad olağanüstü zekâsıyla 20 yaşında tıp fakültesinden mezun olduktan sonra Guinness Rekorlar Kitabına girdi.
Seçmek istediğin meslek doktorluk, mühendislik gibi Fen Bilimleri'ne ağırlık veren bir meslek değilse eşit ağırlık alanını seçebilir ve eşit ağırlıktaki meslekleri inceleyebilirsin. Çünkü eşit ağırlık mühendislik bölümleri bulunmamaktadır.
Aile hekimi olmak için Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girip en az 50.04536 puan almak gerekir. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girmek için ise üniversitede Tıp Bölümü okumak gerekir. AYT'de sayısal puan türünden hesaplanan Tıp taban puanları ise 459,35666 olarak belirlenmiştir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Olmak için Kaç Puan Gerekir? Göz hastalıkları uzmanı olmak için AYT'de sayısal puan türüne göre hesaplanan Tıp taban puanı 394,66997'dir.
Çocuk doktoru olabilmek için normal tıp eğitimi 6 sene, uzmanlık eğitimi ise 4 sene olmak üzere toplamda 10 sene okunması gerekmektedir.
Doktor olabilmek için 6 yıllık tıp eğitimi alınması gerekmektedir. Bu eğitim sonrasında pratisyen hekim olarak mezun olunur. Fakülteden mezun olan pratisyen hekimlerin devlete hizmet yükümlülükleri bulunmaktadır, devlet hizmet yükümlülüğünü tamamladıktan sonra diplomalarını alabilmektedirler.
Çocuk doktorları, bebekler, çocuklar ve genç yetişkinlerin sağlık sorunlarına odaklanan tıp uzmanlarıdır. Çocuk doktorları, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığını inceleyerek, teşhis koyarlar ve tedavi etmek için gerekli olan ilaçları ve diğer tedavi yöntemlerini reçete ederler.
Türkiye'de 6 yıllık tıp eğitiminden sonra 4 yıllık pediatri yani çocuk doktorluğu ihtisası yapılmaktadır. Bu ihtisası yapan hekimlere pediatri veya çocuk hastalıkları mütehassısı ismi verilmektedir.
Çocuk Doktoru Nedir, Ne İş Yapar? Çocuk doktoru, çocukların sağlık sorunlarına tanı ve tedavi yöntemleri uygulayan, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimlerini takip eden bir sağlık profesyonelidir. Çocuk doktorları, bebeklerden ergenlere kadar her yaş grubundaki çocukların sağlık sorunlarına müdahale ederler.
Bu noktada Hukuk ve Psikoloji bölümleri eşit ağırlık meslekleri arasında en yüksek puanlı olanlardır. Ayrıca üniversitelere bağlı olarak da puanlar değişkenlik gösterir. İşletme bölümü de puanı yüksek olan ve özellikle iyi üniversitelerde en yüksek puana sahip olan TM bölümü meslekleri arasında yer alır.
En belirgin farklılık psikologlar görüşme yaparak farklı yöntemler dahilinde çözüme ulaşmaya çalışırlar. Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder.
Tıp bölümü sayısal bir bölüm olduğu için şüphesiz sayısal derslerin çok iyi olması gerekir.
Tıp Fakültesi mezunu kişiler meslek hayatları boyunca uzman doktor olup olmamalarının bir önemi olmadan temel görevleri hastaların sağlık durumlarına daha iyi bir duruma getirerek hastanın hayatını kolaylaştırmaktır.
Pratisyen hekim olmak için tıp fakültesi mezunu olmak gerekir. "Dr." kısaltması ile anılır. Aile hekimi: Tıp fakültesi mezunu olup, aile sağlığı merkezinde çalışan pratisyen hekimdir. Uzman aile hekimi: Tıp fakültesi mezunu olup, TUS'ta başarılı olduktan sonra alınan 3 yıllık uzmanlık eğitimi ile olunur.
2024 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 54.959 TL'den 82.026 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 53.822 TL'ye yükseldi. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 54.959 liradan Ocak ayında yapılan zam ile birlikte 82.026 lira oldu. Pratisyen doktor maaşı ise 53.822 liraya yükseldi.
2024'te uzman doktor maaş aralığı: Genel: 70.000 - 100.000 TL. 1/4 Dereceli Uzman Doktor: 82.026 TL (Ocak 2024 zammı sonrası)
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Doktor Asistanı maaşı aylık ortalama 31.900 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Doktor Asistanı maaşı 25.500 TL iken, en yüksek ise 96.900 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri