Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Özellikle göz kapağı seğirmeleri sıkça yorgunlukla ilişkilendirilir. Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete, kas seğirmelerini tetikleyebilir. Vücut stresli durumlara kasların istemsiz olarak tepki vermesiyle reaksiyon gösterebilir. Kafein ve Alkol: Aşırı kafein veya alkol tüketimi, kas seğirmelerini artırabilir.
Birçok durum miyoklonusa veya istemsiz kas seğirmesine neden olur. Hıçkırık hafif bir formudur. Epilepsi veya Parkinson hastalığı olan kişilerde sık ve şiddetli kas spazmları olabilir. Antiepileptikler, sakinleştiriciler ve botulinum enjeksiyonları gibi bazı ilaçlar kas seğirmesine neden olabilir.
Çoğu zaman, kas seğirmesi stres veya kaygıdan kaynaklanır. Stresli olduğumuzda kaslarımız gerilir ve seğirmeye başlayabilir. Bu genellikle "sinir enerjisi" olarak adlandırılır ve vücudumuzun biriken gerilimi serbest bırakma yöntemidir.
Seğirme (Miyokimi) kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Tıbbi anlamda seğirmeden bahsedilebilmesi için kastaki seğirmenin dışarıdan da görünür olması veya elektromiyografi ile izlenebilir olması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Birçok sağlıklı bireyde de görülebilen kas seğirmesi, nörolojik hastalıkla da ortaya çıkabiliyor. Kas seğirmesi, genellikle motor nöronlarında ve radyoterapi almış olan kanser hastalarında bölgesel olarak çok sık görülebiliyor. Kasların seğirmesi (miyokimi), istemsiz bir şekilde kasların kasılması ile ortaya çıkıyor.
Seğirme kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Nöroloji polikliniğine sık başvuru sebeplerinden biridir.
Bu durumda odaklanmakta, düşünmekte güçlük çekebilirsiniz. Kaslar gerginleşebilir, huzursuzluk, çarpıntı, titremeler, seğirmeler, sarsıntılar, ağız kuruması, ellerde ve vücutta terleme olabilir. Vücut savaşma, kaçma ya da donakalma reaksiyonu gösterebilir.
Kas spazmları genellikle kendiliğinden düzelir. Durmaları birkaç saniye hatta birkaç dakika sürebilir, ancak genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Bol su içmek dehidrasyona bağlı kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından 'zonklayıcı, derinden gelen ya da keskin' gibi çeşitli şekillerde tarif ediliyor. Ağrıya, kaslarda yoğun yanmalar, seğirmeler ve katılık hissi de eşlik edebiliyor.
ALS hastalarında sıklıkla seğirme ve ağrılı kramplar görülür. Seğirme ya da fasikülasyon, deri altında göz seğirmesi gibi küçük kıpırdanmalardır. Güçsüzlüğün artmasıyla seğirme ve kramplar azalır.
Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelebileceği gibi genellikle charley atı adı verilen baldır kaslarında yaşanan kas spazmı, yaygın olarak stres, aşırı egzersiz, dehidrasyon, sinir bozuklukları ve tiroid sorunları sebebiyle meydana gelir.
Rüya halindeyken beynin planlama ve öngörü bölgeleri bastırılmıştır, zihnimiz serbest bir şekilde yaratıcılığını kullanmakta serbesttir. Hipnik seğirmeler, zihnin geçiş halindeyken, uyanıklık ve uyku arasındaki mücadeleden kaçıp kurtulan hareketlerdir.
Miyoklonus, kaslarda meydana gelen ani kasılmaları tanımlayan ifadedir. Bu istemsiz hareket kontrol edilemez ve durdurulamaz şekilde oluşur. Miyoklonus haline bir kas grubu katılabileceği gibi birçok farklı kas aynı anda da etkilenebilir. Meydana gelen hareketler bir düzen içerisinde veya rastgele şekilde oluşabilir.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Seğirme ağrısız, zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer.
Seğirmeler sıklıkla birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bir aydan fazla süren seğirmelerin ardından çeşitli nörolojik ve sinir sistemine bağlı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir.
Göz seğirmesine sebep olan bir başka faktör de bedensel yorgunluk ve göz yorgunluğudur. Ayrıca, uykusuzluk ve uzun süre ekrana bakmak da seğirme sıklığı ve şiddetini artırabilir.
Panik atak aniden ortaya çıkar, fiziksel korku hissine neden olan kısa süreli ancak yoğun bir kaygı ile birlikte hızlı kalp atışı, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, kas gerginliği ve el-ayaklarda uyuşma oluşur.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Titreme nedenleri tespitinde öncelikli olarak nöroloji doktoruna başvurulur. Ayrıntılı görsel taramanın yanı sıra tremorun şiddetinin anlaşılması için doktor tarafından yazı gibi etkinlikler talep edilebilir. Muayene sırasında koordinasyon becerisi, duruş ve kas tonusu gibi ayrıntılar değerlendirilir.
ALS hastalığının erken belirtileri takılma ve düşme, ellerde ve bacaklarda güçsüzlük, kas krampları ve seğirmesi, geveleyerek konuşma ve yutma güçlüğüdür. ALS hastalığını işaret eden belirtiler şunlardır: Kol, bacak, omuz veya dilde kas seğirmesi. Kas krampları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri