Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir.
Bu ay: Bakla, sarımsak, ıspanak, dereotu, maydanoz, havuç, marul dikebilirsiniz.
Kasım ayı sebzeleri: bakla, sarımsak, patates, yulaf, çavdar, zeytin, mısır, ıspanak, havuç, bezelye, enginar olurken kasım ayı meyveleri; nar başta olmak üzere, turunçgiller de yavaş yavaş bu mevsimde dallarından hasat edilmeye başlanır.
Kasım ayı sebzeleri: Karnabahar, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, şalgam, soğan, lahana, brüksel lahanası, pazı, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Kasım ayı meyveleri: Mandalina, kivi, portakal, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, nar, bal kabağı.
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Kasım ayı ve Mart ayı aralığındaki bölüm, fidan dikim zamanı olarak en önemli zaman. Çünkü bu dönemde fidanlar kök çalışması yapmaya başlıyor ve 4,5-5 aya yakın kök çalışması yaptığı için yazı bir o kadar risksiz ve en az zayiatla atlatıp gelişimine devam ediyor.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Çilek, enginar, bakla, bezelye ekimleri yapılır.
İlkbaharın başlangıcı ve sonbaharda yaprak dökümü zamanında fidan dikmek daha doğru bir zamandır. Kasım ayı da fidan dikmek için bilimsel olarak kanıtlanan en verimli aydır.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Soğuk mevsim sebzeleri arasında lahana, karnabahar, brokoli, havuç, pazı, yapraklı yeşillikler ve turp bulunur.
Ortalama olarak Mayıs ayında ekilen domates fideleri 60-80 günlük bir sürede yetişir. Havaların sıcak ve ılıman olduğu yerlerde Kasım ayına kadar domates hasat edilebilir.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kasım ayı sebzeleri: Havuç, şalgam, ıspanak, yer elması, pırasa, lahana (kırmızı ve beyaz), turp (beyaz - kırmızı - siyah), kırmızı pancar, kara lahana, bal kabağı, kereviz, karnabahar ve pazı.
Fideler, Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Dikimde sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 80-120 cm arasında olmalıdır.
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, havuç, turp, ıspanak, pırasa, marul) hasadına devam edilir. Seracılık: Fidelikler hazırlanır. Yazlık çeşitlerin yastıklara tohum ekimi yapılır.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Bezelye tohumu ve fidesinin iklim şartlarının uygun olmasına da bağlı olarak Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar geçen süre boyunca ekimi yapılabilir.
Tohum Ne Zaman ve Nasıl Ekilir? Tohum ekimi Mayıs aylarına doğru sıcak aylarda yapılmalıdır. Tohum ekimi yapılacağı zaman bahçenin uygun derinlikte kazılması gerekir. Toprak beklendikten sonra toprak havalandırılır ve tohum ekimi için hazır bir hale getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri