Yemek, ilaç, lateks, deterjanlar veya kozmetik ürünlere karşı alerjik reaksiyonlar kaşıntıya neden olabilir. Böcek sokmaları: Arılar, arılar, sivrisinekler, pireler, bitler ve keneler gibi böceklerin ısırması veya sokması kaşıntıya neden olabilir. Böceklerin salgıladığı tahriş edici maddeler kaşıntıya yol açabilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
İlgili 24 soru bulundu
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Kanser kaşıntısı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanır. Bu kaşıntılar vücudun her yerinde olabilir ancak bacaklarda ve göğüste daha yaygındır Genellikle kanser tedavisi görülünce azalır.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Bacaklarda kaşıntı genel olarak tehlikeli bir semptom değildir. Yaygın olarak kuru cilt ve olumsuz hava koşullarından kaynaklanabilir. Egzama, sedef hastalığı, uyuz, suçiçeği, folikülit ve böcek ısırıkları bacaklarda döküntü, kaşıntı ve kabarma oluşturabilir.
Aşırı Stres Kaşıntı Yapar mı? Aşırı ve uzun süreli strese maruz kalınması bazı sorunları ortaya çıkarabilir. Bu sorunlar arasında strese bağlı kaşıntı durumu da yer alabilir. Özellikle psikolojik faktörlerden meydana gelebilen durumlar psikojenik kaşıntılar olarak adlandırılır.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Alerjik kaşıntı tedavisi; Tedavide altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilir, kaşıntı yapabilecek ilaçlar alternatifi ile değiştirilir, bir gıda alerjisi varsa o gıda kesilir. Antihistamin dediğimiz kaşıntı giderici ilaçlar ve cilt nemlendiricileri verilir.
Ayak kaşıntısının en büyük nedeni terleme ve cilt kuruması olsa da ciddi mantar oluşumu, egzama, sedef, karaciğer problemleri, sinirsel sorunlar, alerji ve çeşitli ilaçlar da kaşıntıya neden olabilmektedir.
Sırt, terlemeye maruz kalır ve bu da kaşıntıyı tetikler. Stres, sırt ve boyundaki kaşıntıyı şiddetlendiren bir faktördür. Giysiler de sırt ve boyunda kaşıntının görünüşünde rol oynayabilir: çok dar giysiler, sentetik malzemeler, etiketler, balıkçı yakalar, yünlü eşarplar vb.
Kafa derisinde görülen kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır.
Bir kişi sıcak bir duş aldığında, sabun ve su cildin yağlarını yok edecektir. Bu, cildin gergin ve kaşıntılı hissetmesine neden olabilir. Aşırı durumlarda, cilt çatlayabilir veya kanayabilir. Duş aldıktan sonra cildi kaşındırmamanın en iyi yolu, havluyu çıkardıktan hemen sonra nemlendirici sürmektir.
Enfeksiyonlar: Cildin virüs, bakteri, mantar ve parazit enfeksiyonlarına maruz kalması sonucu lokal veya genel kaşıntı ortaya çıkabilir. Böcek ısırıkları: Sivrisinek, arı, kene gibi böceklerin ısırıkları yoluyla vücuda giren çeşitli kimyasal maddeler kaşıntı sebebidir.
Ancak kurdeşenin ilerlemesini ve tekrarlamasını önlemek için bir alerji uzmanına ya da dermatoloji uzmanına gitmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri