Alerjik kaşıntı ve kabarma nasıl geçer diyorsanız papatya suyu size iyi gelebilir. Şayet kaşıntı durumunda elinizde papatya taneleri yoksa papatya çayını da kullanabilirsiniz. Antioksidan etkiye sahip olan bu bitki sayesinde kaşıntı kızarma ve kabarmaları önlemiş olursunuz.
Deride kızarıklık ve kaşıntılara karşı elma
Aynı zamanda, azotlu bir bileşik olan histamin salınmasını engellediğinden deride kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonların önüne geçer ve etkili bir koruma sağlar.
Peki gece kaşıntısına ne iyi gelir? Gece kaşıntısı için evde çeşitli yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bunlar arasında; bal, aloe vera, limonlu su, sirkeli su, defne yaprağı suyu/ kremi, yoğurt, karanfil yağı ve nane yaprağı bulunmaktadır. Ancak yine de eğer kaşıntınız geçmezse mutlaka uzman bir doktorla görüşün.
İlgili 15 soru bulundu
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Aşırı sıcak, terleme, sıkı ve yünlü giysiler bu faktörler arasındadır. Özellikle yaşlı hastalarda kuru cilt en önemli sebeplerdendir. Bu yüzden sık sık sabun kullanımından kaçınması gerekiyor. Alkol, baharatlı yiyecekler ve psikolojik stres de kaşıntıyı arttırabilecek faktörler arasında yer alıyor.
sirke İle Egzama Tedavisi
Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar.
Bitki çaylarına bağlı en sık kaşıntı, kızarıklık, ödem ve egzama gibi deri alerjileri görülmektedir. Deri alerjileri yanısıra bitki çaylarının astımlı hastalarda nadiren nefes darlığına ve öksürüğe yol açtıkları bildirilmiştir.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Hayır, kolonya veya kolonyalı mendil gibi ürünler kaşıntıya iyi gelmez, tam tersi kaşıntının ilerlemesine cildin tahriş olmasına yol açabilir.
Karbonat kaşıntılı ve döküntülü deri tedavisinde bütün dünyada yaygın şekilde kullanılır. Banyo suyuna karıştırarak veya küvetteki suya karıştırarak kullanılan karbonat kaşıntılara karşı iyi geliyor.
Enfeksiyonlar, ısırıklar ve sokmalar, infestasyonlar, kronik hastalıklar, atopik dermatit, sedef hastalığı, alerjik reaksiyonlar, güneşe maruz kalma ve kuru ciltler kaşınmanın yaygın nedenleri arasındadır.
Birçok farklı neden vücutta kaşıntı ve kabarmaya neden olabilir. Bu nedenlerin başında ilaçların yan etkileri, alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonel hastalıklar geliyor. Özellikle hassas bir cilde sahip olan kişilerde bu tür belirtilerin görülme riski daha fazladır.
Bunun için limon kaşınan bölgede birkaç dakika bekletilerek kaşıntının rahatlatılmasına yardımcı olabilir. Karanfil yağı: Kaşıntı sorununa karşı karanfil yağı da tercih edilebilir. Kaşınan bölgeye karanfil yağı uygulanabilir. Su: Kaşıntının şiddeti azaltmada soğuk su yardımcı olabilir.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Tuzlu su ya da tuzlu bitkisel karışımı deneyerek sizi rahatsız eden kaşıntılara son verebilirsiniz. Kaşınmadan dolayı oluşan kızarıklıklar da yine tuz sayesinde hafifleyecektir. Çünkü hücrelerin yenilenmesine destek olacaktır.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Kaşıntı için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurmak gerekir.
Karaciğer içindeki ve dışındaki safra kanallarını etkileyen kanserler ya da kronik iltihaplar oluşursa sarılık veya kaşıntı ortaya çıkar. Kaşıntı özellikle geceleri artar, el içi ve ayak tabanında daha fazladır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri