Mide yanmasına iyi gelir; Portakal kabuğunda bulunan aktif bileşenlerin alkali etkisi vardır ve mide asidini azaltır. 🍊Smoothielere ekleyerek ya da çayını yaparak içmek, sindirimsel pH seviyesini dengeler. Aynı zamanda, sindirim problemleri yaşandığı sırada çok fazla asit oluşmasının önüne geçer.
Portakal kabuğu çayı, metabolizma dostu olan bir içecektir. İsterseniz sıcak veya soğuk şekilde tüketebileceğiniz portakal kabuğu çayı ile yağ yakımını başlatabilirsiniz.
Portakal kabuğu kurutma
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Karanfil, tarçın ve portakal kabuklarını bir cezvede suyun içinde 5 dakika kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra süzerek çay bardağına alıyoruz ve içine bal ekleyerek karıştırıyoruz. İster hemen ister demlenmesini bekleyerek servis ediyoruz.
İlgili 35 soru bulundu
Birçok derde çare olan portakal kabuğu hazımsızlığa iyi geliyor ve kolesterolü önlüyor. Doğru şekilde kullanıldığında öksürüğü kesici etkiye sahip.
USDA verilerine göre 100 gram çiğ portakal kabuğu 97 kcal enerji sağlarken 10.6 gram diyet lifi içerir. Bunun yanında günlük C vitamini ihtiyacının %151'ini karşılar[1]. Portakal kabuğu gibi narenciye kabukları, antibakteriyel özelliklere sahip uçucu yağlardan özellikle limonen bakımından zengindir.
Tencereye kabukları, 1 su bardağı suyu ve 1 su bardağı şekeri ekleyerek şeffaflaşana kadar pişirin. Dilerseniz, bu aşamada tarçın veya karanfil de ekleyebilirsiniz. Pişen kabukları süzdükten sonra portakal kabuğu çubuklarını çikolataya bulayarak tüketebilirsiniz.
İçeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini, potasyum, folik asit ve sitrat ile portakalın; hücre hasarını engelleme, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşma, bağışıklık sistemini destekleme mikroorganizmalara karşı koruma gibi yararları bulunuyor.
Portakal kabuklarını kurutup ya da taze portakal kabukları rendelenip üzerine bir bardak su ekleyip kaynatın. 15 dakika sonra ocaktan alıp içine bir tarçın çubuğu ekleyip için. Bunun yanı sıra içine bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
C vitamini içeriğinin yanı sıra iyi bir posa kaynağı olan portakalın soyulduktan sonra kabuğu ve meyvesi arasında kalan beyaz kısmı tüketilmelidir. Böylece diyet lifi alımını destekleyerek, bağışıklık sisteminde ilk savunma hattı olan sindirim sistemi sağlığının da sürdürülmesinde önemli rol oynar.
Narenciye, potasyum ve kalsiyum içeriği bakımından yüksektir ve dolayısıyla elektrolitler bakımından zengindir. Üstelik, limon, portakali, greyfurt gibi meyveler C vitamini bakımından zengindir ve vücuttaki kayıp elektrolitleri yenileyerek bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur.
Elma, portakal vb. 3. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gün içinde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu içebilirsiniz. Taze portakal suyunda bulunan antioksidan maddeler ve C vitamini, vücut fonksiyonlarının daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunacaktır. Böylece vücuttaki asitler dengelenecek ve zararlı olan maddeler kolayca atılacaktır.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Katı meyve sıkacağında, her türlü narenciye sıkılabilir. Ancak portakal, mandalina gibi meyvelerin, sıkmadan önce kabuklarının soyulması önerilir. Çünkü kabuğun iç kısmında bulunan beyaz ince kısımlar genellikle acı bir tada sahiptir ve sıkıldığı takdirde meyve suyunun tadını bozabilir.
Bağırsak kurdu portakal kabuğu sayesinde vücuttan temizlenebilir. Portakal kabuğunu rendeleyip kuruttuktan sonra suyla beraber tüketmeniz önerilir. Antioksidan etkilere sahip olan portakal kabuğunu suyla karıştırıp içtiğinizde, bağırsaklarda oluşan hasarlar onarılır ve kurtların yayılması önlenir.
Portakal kabukları nemini yitirip kuru bir hal aldığında elinizle ufak parçalara ayırın ve mutfak robotundan olabildiğince ince olacak şekilde geçirin. Tamamen toz halde kullanmak için robottan geçirdiğiniz ve ufalan portakal tozlarını bir elek ile güzelce eleyin.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Şerbeti için tencereye toz şeker ve suyu alalım, şeker eriyip kaynayıncaya kadar karıştıralım. 2-3 dakika kaynadıktan sonra portakal kabuklarımızı ilave edelim, bu şekilde 10 dakika kaynamaya bırakalım. En son portakal suyunu ilave edelim ve yaklaşık 20 dakika kadar pişirmeye devam edelim.
Portakal kabuğu zehirli değildir, aksine çoğu aşçının bildiği üzere portakal özü yemeklere büyük lezzet katar. Yenilebilir de olsalar portakal kabukları meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, yani kimyasalla kaplı kabuğunu sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Portakal kabuğu kurutma
Nemli bir bölgede yaşıyorsanız ya da güneş almayan bir eviniz varsa portakal kabuklarınızı temizledikten sonra fırın ızgarasının üzerine yerleştirerek 100 derecede ısıtılmış fırında 1,5 - 2 saatte (bu süre fırınınızın performansına göre farklılık gösterebilir) kurutabilirsiniz.
Rendelediğiniz portakal kabuğunu 4 su bardağı şeker ile karıştırın.. bu karışıma 7 adet sıkılmış portakal suyunu + 2 yemek kaşığı limon suyunu katıp hepsini karıştırın.. Şeker karışımın içinde iyice eriyene kadar 1 gün karışımı buzdolabında bekletin ( arada sırada karışımı karıştırmayı unutmayınız)..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri