Doğal Yapı Nedir? Doğal Yapı, kısaca doğada bulunabilen malzemelerle inşa edilen, çevreye zarar vermeyen ve sağlıklı olan yapılar için kullanılan bir tanımlamadır. Doğal yapılar, kerpiç, ahşap, taş ve saman gibi isimlerle de nitelenmektedir.
Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, saat kulesi ve buna benzer birçok tarihi eser mevcuttur. Çivisiz yapı mimari olarak yapılan Mahmut Bey Camii de buradadır. Kastamonu kent merkezinde ayrıca Türkiye'de açılan ilk "Kent Tarihi Müzesi" bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Tosya üzümü ve pirinci, İnebolu kestanesi, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriği ve sarımsağı; şehrin en bilinen ürünleri. Hamur işi ve et yemeklerinin ön planda olduğu Kastamonu mutfağı, oldukça geniş bir menü sunuyor.
Doğada kendiliğinden bulunan dağlar, denizler, bitki örtüsü, hayvanlar, kayaçlar vb. varlıklar doğal varlıklara örnektir. İnsan elinden çıkan binalar, köprüler, barajlar vb. varlıklar ise beşeri varlıklar olarak adlandırılırlar.
Örnek vermek gerekirse, milli tabiat parkları, Kapadokya Peribacaları, Karain Mağarası, Saklıkent, Uluabat Gölü, Pamukkale Travertenleri ve daha birçok doğal oluşum ile meydana gelmiş yapılar, doğal varlık statüsünde olduklarından dolayı koruma altına alınmıştır.
Doğal ortam, insan elinin değmediği, kendi kendine var olabilen ve türlü bitki ve hayvanların yaşadığı ortamlardır. Doğal ortamda bir denge vardır ve doğal ortamda yaşam bir şekilde ilerler. Doğal çevreyi oluşturan da doğal ortamdır ve doğal ortamda kendi kendine ilerleyen bir yaşam vardır.
Çökelez Dağı' nın güney yamacında, büyük bir kristalin kitlenin hemen önündeki kalker katmanların arasından çıkan termal sular, ülkemizde doğal bir anıt olan Pamukkale'yi oluşturmaktadır.
Peri bacaları; tarihi eser değildir, doğal güzelliktir. İnsanlar tarafından inşa edilmemiş olan, tamamen kendiliğinden oluşan yapılara doğal güzellik denir.
İstanbul, Türkiye
Her köşesinde tarihi olaylardan kesitler sunmayı başaran İstanbul; şiire, filme, edebiyata da ilham kaynağı olmuş bir şehirdir.
Doğal varlıkların oluşumunda beşeri faktörler etkili değildir. İklim ve yeryüzü şekilleri gibi faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde oluşurlar. Vadi, dağ, göl, şelale, kanyon ve mağaralar birer doğal varlıktır.
Belli başlı bazı faktörlere bağlı olarak doğal yollarla oluşan yapılara doğal varlıklar denmektedir. Bu faktörler arasında güneş, rüzgar, sıcaklık ve iklim gibi unsurlar öne çıkar. Yani doğal varlıklar insan elinden çıkmayan, tamamen kendi kendine oluşan etmenler olarak bilinmektedirler.
Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri